beats by dre cheap

MLIJEKO - prijatelj cijelog tijela

Za ljepotu koristite - mlijeko. Ono je spoj vitamina i proteina koji kožu hrani i čini je mekom. Osim što ga pijete, upotrijebite ga za tretmane ljepote. Uz male dodatke, mlijekom možete čistiti lice, boriti se protiv bora i mrlja, masirati tijelo, hraniti kosu...
 
ZA LICE
 
Navečer očistite lice
komadićem vate natopljenim mlijekom. Ponovite postupak barem dva puta, zatim isperite mlakom vodom. Ako imate suhu kožu, koristite punomasno mlijeko, za normalnu je bolje djelimično obrano, a za masnu obrano mlijeko.
 
Eliksir mladosti
 
Proteini mlijeka u mnogim kremama hrane kožu, štite je od iritacije i održavaju kompaktnost. Ako imate masnu kožu, pomiješajte kašiku meda, kašiku soka od limuna i kašiku mlijeka. Ovu smjesu nanesite na lice i vrat. Ponovite postupak svake dvije sedmice i bit ćete oduševljeni.
 
Maska od meda
 
U čaši pomiješajte kašiku meda i kašiku soka od limuna, pa dodajte mlijeka koliko je potrebno da se dobije kremasta masa. Dobro promiješajte, pa nanesite na lice i vrat. Kad se maska osuši, uklonite je pomoću spužvice natopljene mlakom vodom.
 
Limun protiv mrlja na licu
 
Pola čaše punomasnog mlika pomiješajte sa sokom od jednog limuna i dodajte kašiku brašna. Pripremljenu smjesu nanesile na lice, izbjegavajući dio oko očiju. Ostavite da djeluje 15 minuta, zatim isperite.
 
Jabuka protiv bora
 
Operite jabuku i izrežite na komadiće. Sameljite je zajedno sa mlijekom (mala čaša) i tri kašike slatkog vrhnja. Pripremljenu smjesu nanesite na lice, pokrijte gazom i ostavite desetak minuta. Uklonite je mokrom maramicom, a zatim isperite hladnom vodom.
 
 
 
ZA TIJELO
 
Poznate su priče o ljepoticama iz davne prošlosti koje su se kupale u mlijeku. Nije baš izvodljivo da i mi napunimo kadu mlijekom, ali kupke u kojim ga ima djeluju zaista opuštajuće. Ulijete u kadu barem dva litra mlijeka i zatim dodajte vruću vodu. Prije nego uđete u kadu, masirajte    tijelo petnaestak minula maslinovim uljem. Čak i ako vam je koža jako suha nakon ove kupke bit će baršunasta i meka. Mlijeko čisti, a istovremeno vlazi i hrani kožu. Vitamin A ublažava eventualne opekotine od sunca, vitamini B grupe koži vraćaju zategnutost i kompaktnost. Lipidi i proteini dubinski hrane kožu, čine je mekom i imaju umirujuće djelovanje.
 
Protiv nečiste kože
 
Uzmite komad pamučne tkanine i u sredinu stavite 1 kg mekinja. Zavežite konopcem i kuhajte u 4 dl vode i 4 dl mlijeka deset minuta. U kadu naspite toliko vode koliko je potrebno za kupanje, pa u nju stavite vrećicu s mckinjama. U ovako pripremljenoj kupki ostanite 15 minuta.
 
Masaža pod tušem
 
Mlijeko odlično razblažuje esencijalna ulja, biljne i cvjetne ekstrakte. Stavite nekoliko kapi ekstrakta koji volite u čašu mlakog mlijeka. Uronite spužvu koju koristite za tuširanje, blago je iscijedite, te istrljajte cijelo tijelo. Učinak će biti fantastičan.

Prirodna kozmetika
http://ljepotaa.blogger.ba
01/06/2007 18:41