beats by dre cheap

Krastavac

Krastavac sadrži do 90% vode, malo vitamina C, karotina, pektina, enzima i drugih materija neophodnih za njegovanje kože. Sjeme od krastavaca upotrebljava se kod male djece protiv pojave glista. Da bi se svjež krastavac lakše svario, potrebno je da se tanko isiječe na režnjeve i ostavi da malo postoji. Tek poslije upotrebljava se za ishranu. Pulpa od krastavaca je dobro sredstvo protiv upale sluznica i kože, naročito protiv ojeda kod male djece. Poznato je kozmetičko mlijeko od krastavaca: upotrebljava se za njegovanje kože lica. Daje se osobama koje imaju jako suhu kožu. Poznata je maska od režnjeva krastavaca. Ovo se preporučije onim osobama koje imaju masnu kožu. Ten će imati lijepu baršunastu boju i svježinu. Sok krastavca se upotrebljava kod stanja groznice i za izlučivanje otrovnih sastojaka iz mokraće, liječi dijabetičare, kožne bolesti....
    Krastavac-za suhu i masnu kožu.
    Za normalnu kožu krastavac možete upotrebljavati onakav kakav je. Prirodan sok djeluje izvanredno osvježavajuće, vraćajući prirodnu vlažnost.
    Krastavac se u ishrani preporučuje kao salata koja izvanredno osvježava, za ljepotu mu se pridaju još mnogo veća svojstva: da kožu začas očisti, osvježi, omekša, da joj blistav ton, svjetliju nijansu. Što je posebno važno, ne trošite novac posebno: kupite krastavac za salatu operite i tanko ljuštite ( glavni minerali i vitaminski sastojci su pod ljuskom ), a onda te iste ljuske naredajte pažljivo po čelu i cijelom licu, nikako ne zaboravljajući vrat ( maska ).
    Tako ćete osvježiti kožu koja je otkrivena, korisno je za svaki tip kože, posebno se preporučuje kod prekomjernog lučenja masnoće.
    Ako hoćete da učinite za svoju ljepotu nešto više, onda iskoristite cijeli krastavac, tako što ćete ga isjeći na kajševe i njima obložiti lice: tako će mnogo više soka proći dublje u kožu, dejstvo je mnogo jače.
    I sam sok krastavca može da se upotrijebi kao dobar losion, sa svim svojstvima čuvenih losiona svjetske marke.
    S obzirom da krastavac djeluje blagotvorno na svaku kožu i u svako doba, to znači da ga možete koristiti u neograničenim količinama. Posebno ne zaboravite kad ste već kupili za salatu, iskoristite ljuske za masku.
    Postoji jedna hranjiva maska od krastavca koja se preporučuje za osjetljivu i suhu kožu koja je sklona perutanju.
    Tanki kolutići krastavca izmiješaju se s pavlakom ( obavezno provjerite da je sasvim svježa), pa se ovom čudnom salatom blagog ukusa pokrije cijelo lice. Treba da djeluje bar 20 tak minuta. Koža se vrlo brzo oporavi i primijetićete kako je masnoća normalizovana, nema više suvišnog sjaja na nosu i čelu. U ovom slučaju kada se radi o liječenju kože ponavljajte tretman bar dva puta sedmično, dok sami ne primjetite poboljšanje.
    Suha koža je veoma nepodesna za njegu, lako se peruta i naklonjena je pojavi bora.
    Zato se sa posebnom pažnjom njeguje: krastavac je ovdje dragocjen pošto koži daje potrebnu količinu vlage. Kod liječenja suhe kože dobro je dodati malo ulja, običnog, bademovog ili maslinovog.
    Takođe, dobro je upotrijebiti mlijeko od krastavaca:
    Priprema se vrlo jednostavno. Pet-šest kolutića krastavaca stavi se u mlijeko ( jedna srednja šolja ) i svakodnevno lice briše ovim ljekovitim losionom.
    I krastavac u jogurtu je dobar za suhu kožu, ako se poslije toga umivate mekom vodom.
    Za liječenje masne kože krastavac je izuzetno preporučljiv, s tim što se za čišćenje kože ( masna koža je najčešće nečista, puna bubuljica i mitesera ) koristi jedan stari recept. Taj stari recept je upravo svjež krastavac upotrijebljen kao kolutići za masažu ili sok za umivanje. Kada se dobijenom soku doda 100 gr alkohola onda se losion može duže koristiti pod uslovom da se čuva na hladnom mjestu, najbolje u frižideru.
    Dobar je sljedeći recept i povremeno liječi kožu: sok od većeg krastavca pomiješa se sa snjegom od dva bjelanceta, pa se doda čaša prokuhale vode. Ovom tečnošću umivati lice što češće. Uvijek se priprema svježe i upotrijebi se na sasvim čistu kožu.

Prirodna kozmetika
http://ljepotaa.blogger.ba
11/01/2007 22:25