beats by dre cheap

Bijeli luk

     Dobro štiti od zaraznih bolesti, liječi hronične crijevne poremećaje, smanjuje krvni pritisak. Stavlja se na čireve sa propolisom, liječi razne kožne bolesti, ima veliku primjenu u kozmetici jer djeluje i kao baktericidno sredstvo. Zato se najviše daje ( alkoholni rastvor ) kod srčanih bolesti. Pomaže i u slučajevima oboljenja disajnih puteva i za liječenje od crijevnih parazita. Ako se pomiješa tucani bijeli luk sa maslinovim uljem, može da bude lijek protiv žuljeva na nogama i protiv bradavica. Antiseptična i stimulativna svojstva bijelog luka potvrđena su još prilikom suzbijanja epidemije kolere, 1913. godine, u Bejrutu, kao i u vrijeme epidemije tifusa i difterije, 1918. godine. Čuveni savremeni francuski fizioterapeut H. Lekler sa uspjehom je upotrebljavao bijeli luk kao preventivno sredstvo za vrijeme velike epidemije gripe 1918. godine. Narodna medicina kroz vijekove nikako nije napuštala bijeli luk kao revulzivum, antiseptikum, antispazmodikum i antihelmintikum. Sok bijelog luka zaustavlja gnojenje rana. Bijeli luk izaziva crvenilo kože, uređuje stolicu i zaustavlja proljev.
    Za liječenje visokog krvnog pritiska:
Uzme se 10 grama istucanog bijelog luka i prelije sa 100 gr alkohola 53%. Tako preliven bijeli luk se drži u zatvorenoj tamnoj tegli 10 dana, zatim se procijedi i upotrebljava,dajući po 10-20 kapi na kocki šećera, obično prije jela.
    Bijeli luk ima odličnu primjenu u kozmetici, pomiješan sa koprivom, kamilicom i lavandom daje odlično sredstvo za liječenje peruti na glavi i služi protiv opadanja kose.
 

Prirodna kozmetika
http://ljepotaa.blogger.ba
25/12/2006 11:33