beats by dre cheap

Ujedi insekata

Mnogi ljeti, bez obzira na dob, imaju problema s ubodima komaraca i drugih ljetnih napasnika. Na tržištu, istina, postoji velik broj proizvoda koji obećavaju sigurnu zaštitu, jednostavno nanošenje i divan miris, no većina sadrži spojeve za koje su brojna istraživanja potvrdila da su štetni. Glavni sastojak proizvoda s insekticidnim ili repelentnim učinkom je tzv. deet, poznat kao iritant za oči i kožu. Istraživanja izvještavaju o velikom broju reakcija, poput osipa, iritacija i čireva nakon njegova nanošenja. Njegova se primjena povezuje i s neurološkim posljedicama, kao što su letargija, zbunjenost, dezorijentiranost, loša koncentracija, te nagle promjene raspoloženja. Prijavljeno je čak 18 slučajeva srčanog udara, od toga je troje ljudi umrlo (većina je koristila proizvode prema uputama, no nekoliko ih je pretjeralo s količinom, a najveći broj oboljelih bila su djeca).
 
Opasna kombinacija
Posebno su problematični proizvodi koji kombiniraju zaštitu od insekata i sunca. Da bi zaštita od sunca bila učinkovita, potrebno ju je redovito i često obnavljati (skida se znojem i vodom), a poznato je da je repelentna sredstva bolje nanositi što rjeđe.
Kad vidimo kakve sve posljedice može imati upotreba klasičnih sredstava za zaštitu od komaraca, samo od sebe nameće se pitanje alternative. Idealna zamjena uobičajenim sredstvima su proizvodi na bazi eteričnih ulja. Pritom ne govorimo o klasičnim proizvodima u kojima prevladavaju sintetski spojevi, a dodano je neko eterično ulje, npr. citronela. Radi se o čistim prirodnim proizvodima, koji nastaju kombiniranjem nekih od sljedećih sastojaka: baznih ulja, vode, prirodnog alkohola, biljnih ekstrakata i eteričnih ulja. Po ovim uputama vi kod kuće možete sami jednostavno pripremiti i svoj repelentni sprej za zrak i repelentno ulje za njegu kože.
 
Repelentno ulje za njegu kože
Sastojci:
100 mi baznog ulja koje birate prema stanju kože 12 kapi lavande 10 kapi limun trave 8 kapi ruže geranije
Priprema: U smeđoj bočici volumena 100 ml pomiješajte navedena eterična ulja ili mješavinu iz recepta za pripremu repelentnog spreja te dodajte još 100 ml baznog ulja. Bočicu zatvorite i blago rotirajte kako bi se sadržaj potpuno pomiješao.
Napomena:
Želite li zaštiti kožu djece, koristite ulja manje koncentracije. Za djecu stariju od dvije godine koristi se 0,75-po-stotna koncentracija, odnosno predložene količine eteričnih ulja smanjite napola.
Oprez: Neka su eterična ulja fototoksična (čine kožu osjetljivijom na UVA i UVB zrake) pa se ne nanose neposredno prije izlaganja suncu jer bi se mogla pojaviti hiperpigmentacija, što se često događa kod primjene parfema s izraženom gornjom notom, na primjer: bergamota, limuna, tagetesa, anđelike.
 
Još recepata
Ubod pčele - žaoku odstranite pincetom, a zatim na mjesto uboda stavite hladan oblog pripremljen od jedne kašike sode bikarbone i lavandine cvjetne vodice. Obloge treba mijenjati sve dok otok ne spadne, a pomažu i kod ugriza mrava. Recept je primjenjiv i za djecu stariju od dvije godine.
Ugriz komarca - na mjesto ugriza nanesite nerazrijedeno ulje lavande, čajevca ili njihovu mješavinu. Postupak se ponavlja na svakih sat vremena, a ako se pojavi upalni proces, potrebno je staviti hladne obloge od nekoliko kapi rimske kamilice, lavande ili melise i destilirane vode. Ukoliko tretirate djecu stariju od dvije godine, koristite samo eterično ulje lavande.
Ugriz krpelja i pijavice - na mjesto ugriza nanesite čisto eterično ulje čajevca. Ukoliko nakon 20 minuta krpelj ili pijavica nisu sami otpali odstranite ih prstima. Kako bi se izbjegla infekcija eterično ulje čajevca se nanosi tri puta dnevno u toku čitave sedmice.
Ugriz pauka - na mjesto ugriza nanesite mješavinu 2-3 kapi čajevca i lavande, sa jednom kašikom alkohola ili jabukovog sirćeta. Namažite mjesto ugriza tri puta dnevno. Ukoliko liječite djecu stariju od dvije godine, koristite samo eterično ulje lavande.
Ubod ose - na mjesto uboda stavljajte hladni oblog sa mješavinom jabukovog sirćeta i dvije kapi lavande ili čajevca. Oblog mijenjajte dok otok ne spadne. Za djecu stariju od dvije godine koristite samo eterično ulje lavande.
 

Prirodna kozmetika
http://ljepotaa.blogger.ba
08/07/2013 14:43