beats by dre cheap

Zeleniš smiruje bijes

   Sa makrobiotičkog gledišta fizička i mentalna neravnoteža ne mogu da se razdvoje. Fizička oboljenja su često direktna posljedica mentalnih i emocionalnih opterećenja, a misli i osjećanja direktno utiču na fizičko zdravlje. Lijekovi i psihoterapija sigurno donose olakšanje i poboljšanje mnogih mentalnih poremećaja ali se ne bave uzrocima u kojima spada i svakodnevna ishrana.
   Na primjer, za šećer je dokazano da dovodi do rasipanja energije, zaboravnosti i loše koncentracije. Alkohol, naročito u kombinaciji sa mesom i drugim  "jakim" namirnicama životinjskog porijekla, podstiče agresivnost i aroganciju. Uravnotežen način ishrane integralnim žitaricama i povrćem može da pomogne da se spriječe ili ublaže brojni emocionalni problemi.

   Veza crijeva i mozga

   Ako ne živimo u harmoniji s prirodom i sa našim okruženjem, neminovno se javlja neravnoteža koja vodi u bolest. Prvi oblik bolesti je fizički i mentalni umor koji se manifestuje kaopad energije, žaljenje na svakodnevne probleme i česte promjene mišljenja. Sljedeći stadij su bolovi i osjećaj tuge, loše pamćenje i bavljenje beznačajnim stvarima dok poslije toga slijedi slabljenje kvaliteta krvi. Kao propratne manifestacije javljaju se nervoza, preosjetljivost, strah, depresija... Kada se hronična emocionalna ravnoteža ustali, javljaju se organaska oboljenja, kao što su bolesti srca, rak, multipla skleroza i druge degerativne bolesti. Posljedica svega je nemogućnost da se pacijent  "nosi" sa svakodnevnim problemima.
   Inače, po strukturi i funkciji mozak odgovara crijevima. Oba organa su dugačke, kompaktne cijevi sa brojnim krivinama. Dok crijeva preradjuju fizičku hranu, mozak to čini sa mentalnom u vidu talasa i vibracija. Problemi sa crijevima obično se odražavaju na svijest. Na primjer, zatvor "rađa" frustrirajuće misli i nemoć da se obaveze i zadaci privedu kraju, dok dijareju mogu da prate stalno brbljanje i druge vrste verbalnog pražnjenja.
   Šećer i druge jin namirnice spadaju u glavne uzročnike mentalnih i emocionalnih problema. Na jasno mišljenje negativno utiču i čokolada, med i drugi prerađeni zaslađivači. U crijevima žive mikroorganizmi koji su odgovorni za sintezu grupe B vitamina koji se prenose do mozga u obliku glutaminske kiseline koja stimuliše nerve i centre više svijesti. Prosti šećeri negativno utiču na ovaj proces jer šire moždane ćelije i tkiva što prouzrokuje pad koncentracije i gubitak javnog mišljenja. Nivo šećera u krvi može da izmakne kontroli još u djetinjstvu, a to vodi u depresiju i tugu. Jake kontraktivne namirnice ( namirnice životinjskog porijekla ) također utiču na emocionalne probleme i izazivaju pretjerano vezivanje, posesivnost i osjećaj krivice.

   Mentalni i emocionalni problemi su često praćeni i nekim zdravstvenim problemima:
- nepravilan puls
- oboljenje kože
- zatvor ili dijareja
- kandidija (gljivična infekcija)
- sklonost ka infektivnim oboljenjima
- glavobolja
- sterilitet, frigidnost i impotencija
- anemija
- nedostatak energije
- poremećaji ishrane

   Standardna makrobiotička ishrana ima pozitivan uticaj i na tijelo i na psihu.

   Da li znate...
...oni koji često jedu pileće meso imaju potrebu da druge  "kljucaju u mozak", tj. insistiraju na sitnicama i bezbroj puta ponavljaju zamjerke
...bijeli luk podstiče glasan i pretjeran govor i hiperaktivno ponašanje
...je bijes posljedica pretjerano aktivne ili neaktivne jetre i žučne kese, jer u tim slučajevima ovi organi oslobađaju metaboličku energiju na haotičan način
...su anksioznost, nevjerica i ljubomora posljedice nervoze u slezeni, pankreasu i želucu
...su stidljivost, strah, nedostatak samopouzdanja i paranoja u vezi sa slabom funkcijom bubrega i bešike
...su histeričnost, uzbuđenje i nervoza posljedica oboljenja srca i tankog crijeva!

   
 

Prirodna kozmetika
http://ljepotaa.blogger.ba
08/08/2009 20:24