beats by dre cheap

Zdravo ljeto

Šta sve poduzeti tokom vrelih dana
Atmosferske prilike kakve obično vladaju tokom jula - visoke temperature, povećan atmosferski pritisak kao i moguć veći procenat vlage u zraku - mogu nepovoljno utjecati na zdravije hroničnih bolesnika, ali probleme mogu imati i potpuno zdrave osobe.

Zato tokom vrelih dana treba poduzeti sve mjere opreza:
1. Piti što više tečnosti. Izgubljenu tečnost organizmu treba nadoknaditi umjereno hladnom običnom ili blago gaziranom mineralnom vodom.
2. Jesti lakšu hranu bogatu vitaminima i obavezno izbjegavati alkohol.
3. Nositi laku garderobu.
4. Neophodno je izbjegavati stres, psihički i mentalni zamor, jer utječu na povećano lučenje hormona, prije svega adrenalina, koji, u većim količinama, izaziva nemir, laku drhtavicu, osjećaj tjeskobe i atakuje na.centar za termoregulaciju.
5. Zamračivanje prostorija preporučljivo je u vrijeme velikih vrućina tokom kojih klima-uređaje treba podesiti na temperature koje su niže do sedam stepeni u odnosu na vanjsku.

 Vrućina sama po sebi ne smeta disajnim putevima, ali su česte akutne infekcije disajnih puteva kao posljedica zloupotrebe klima-uređaja.
Pretopio vrijeme utječe i na pojačano znojenje kojim se gubi znatna količina minerala, naročito kalija, koji je veoma važan za sve biohemijske procese u organizmu, prije svega u mozgu.
Zato se i kod mladih ljudi mogu prepoznati umor, apatija, subdepresija - nedovoljna aktivnost, a kod starijih i zdravijih, osjećaj nekakve konfuzije.

Prirodna kozmetika
http://ljepotaa.blogger.ba
22/07/2009 12:24