beats by dre cheap

Samopouzdanje

Sami odlučujemo da li ćemo kroz život koračati samopouzdano i svesni svojih mogućnosti. To je stav koji nam omogućava da realno sagledamo sebe i svoje sposobnosti, te ga koristimo kada želimo opisati sigurnost u svoje odluke i postupke. Okarakterisano je svojstvima kao što su optimizam, ponos, nezavisnost, povjerenje i sposobnost osobe da se nosi sa kritikom.

Uvijek dobro izgledajte
Izgledate li dobro, dobro ćete se i osjećati, osjećate li se dobro tako ćete i izgledati. Mnogi često pri padu samopouzdanja prestanu brinuti o izgledu. No važno je kako vas kolege i partneri doživljavaju, pa u tom okruženju uvijek nastojte izgledati dobro.

Okružite se pozitivnim osobama
Provodite više vremena u društvu sa bliskim prijateljima i članovima porodice, koji će vas ohrabrivati i podsjećati na vaše kvalitete, vrijednosti i zasluge. Nokada ne dozvolite drugima da vas naprave inferionim - oni to migu učiniti jedino ako im vi dozvolite. Umjesto toga, govorite pozitivno o sebi, o svojoj budućnosti i napretku. Nemojte se bojati pokazati svoju snagu i kvalitete drugima. čineći to, vi jačate tu ideju u svojim mislima i ohrabrijete svoj rast i razvoj u pozitivnom smjeru. Okružite se pozitivnim ljudima i ne dopustite da vas tuđa kritika zaustavi ili omete u ostvarivanju ciljeva.

Kako povećati samopouzdanje
Zapamtite - nitko nije savršen.
Budite zahvalni za ono što imate.
Budite pozitivni, iako se ne osjećate tako.
Izbjegnite samosažaljevanje.
Izrazite se kroz umjetnost, muziku, pisanje, itd. Nađite nešto u čemu uživate. Svako je rođen sa talentima i snagom.
Držite se svojih principa i ustrajte.

Razmislite šta vam je važno i šta zaista želite postići u životu. Postavljanje i postizanje ciljeva je ključni faktor, jer samopouzdanje se gradi upravo tim putem. Postavite sebi ciljeve praćenjem njihovog ostvarivanja, mjerite svoju snagu, minimizirajte slabost, realizirajte svoje mogućnosti. Za početak postavite si male ciljeve, koje ćete moći relativno brzo ostvariti, pratiti ih i učiti iz ostvarivanja tih ciljeva. Ne zaboravite da se za svaki postignuti uspjeh i ostvareni cilj i nagradite.

Naučite se nositi sa greškama i padovima
Ova vjera u sebe proizilazi iz više realnih očekivanja, tako da iako ne postignu neke od svojih ciljeva, osobe sa dobro razvijenim osjećajem samopouzdanja nastavljaju biti pozitivne i prihvataju svoja trenutna ograničenja. Međutim, imati visok stepen samopouzdanja ne znači da ćete biti u mogućnosti ostvariti sve što želite. Takva očekivanja su nerealna.
Težnja da uvijek budemo najbolji u onome što radimo, s ciljem da impresioniramo druge, proizilazi iz instikta za takmičenjem. Istinski uspjeh ima dvije strane - nagradau i sposobnost da učimo iz svih prepreka s kojima smo se susreli, i koje su povećale našu vjeru u sebe i odlučnost. Pravo samopouzdanje zahtijeva da se suočimo sa mogućnostima stalnih promjena, padova i da se nosimo sa tim.

Tri tipa osoba sa niskim samopouzdanjem
Nedostatak samopouzdanja u korijenu je mnogih životnih problema, a može se prepoznati u nekoliko tipičnih obrazaca ponašanja.
Prvi se odnosi na pojedince kojima se uvijek čini da su pobijeđeni. To su negativci koji uvijek govore "ne mogu, ne bih trebao/la, neću, nemam izbora ili moram".
Suprotno, drugi tip osoba koja na površini izgleda veoma samopouzdano, osoba koja uvijek preuzima odgovornost, koju uvijek pitaju za mišljenje i često se nalazi na liderskim pozicijama. No, često je ovo maska za osobu sa niskim samopouzdanjem koja će vrlo lako postati napeta, ozbiljna, anksiozna. Kada stvari krenu naopako nisko samopoštovanje dolazi do izražaja. Često su perfekcionisti i imaju poteškoće da se nose sa novo nastalom situacijom, te su skloni da krivicu prebacuju na druge. Obično su to vrlo zahtjevne, egocentrične osobe, vrlo nezavisne, koje teško primaju kritiku, instrukciju ili usmjerenje. Zaključani u svom vlastitom uskom svijetu, oni strahuju od novih iskustava i uvijek sve rade prema uputstvima iz knjiga. Rezultat je da su takve osobe na poziciji vođe, a da nikada nisu bili prave vođe. Ovaj tip osobe sa niskim samopouzdanjem često će poricati da nešto nije u redu, jer vjeruju da su potpuno uključeni i kompetentniji od svojih šefova i podređenih i to je njihova glavna zaštita.
Treći tip ličnosti je osoba koja uvijek zabavlja i nasmijava druge. Smijanje postaje maska kojom se prikriva nisko mišljenje koje osoba ima o sebi, tako da je sve što čini s naglaskom na "zabavi". Osjetljivi "zabavni" ljudi imaju vrlo nisko samopoštovanje, a iza maske sakrivaju anksioznost. Oni su kancelarijski klovnovi, šaljivđije koji se vole smijati na račun drugih i trude se da pokažu koliko su sretni, a zapravo su sve samo to ne.

Mislite pozitivno
Samopoštovanje je mišljenje koje imate sami o sebi. Bazirano je na tome kako vi vidite sebe kao osobu, uzimajući u obzir posao kojim se bavite, status, postignuća, svrhu u životu, potencijal za uspjehom, prednosti i slabosti, međuljudske odnose i sposobnost da ostanete na svojim nogama. Nisko samopoštovanje je negativna emocija ili zabluda, koja preuveličava ograničenja, kvalitet i potencijal za rast. To je rezultat loše slike koju imate o sebi, a nastala je u skladu s ličnim iskustvom. Osobe sa niskim samopoštovanjem ne osjećaju se odgovornima za svoj život. Često se osjećaju kao žrtve ili outsajderi - ignaorisani, isključeni i nevažni. Budući da je samopoštovanje percepcija vaše vrijednosti, vaše vrednovanje samog sebe diktira i kako će vas drugi vidjeti. Dakle, mislite pozitivno o sebi!

Identificirajte svoje uspjehe
Religija, utjecaj kulture koja oblikuje naša stajališta, pol, društveni status i posebno roditelji su faktori koji utiču i doprinose razvoju našeg samopouzdanja i samopoštovanja. Ako vam nedostaje samopouzdanja to vjerovatno znači da su vas kao dijete kritikovali, podcjenjivali ili ste iskusili veliki gubitak zbog kojeg ste se osjećali krivim ili su vas drugi okrivljavali. Gubitak samopouzdanja nije nužno trajan. Ono se može naučiti. Za početak prepoznajete svoju nesigurnost, identificirajte što je to što čini da se osjećate manje vrijednim i odlučite da se promijenite.
Ono što će vam uveliko pomoći da poboljšate svoj osjeća sampopuzdanje je realno sagledavanje vlastitih uspjeha. Razmislite o svom životu i napišite deset najboljih stvari koje ste postigli i u kojima se ističete, te se fokusirajte na svoje talente. U zapisano često gledajte - sve dok i sami ne povjerujete u to. Dozvolite sebi da budete ponosni na svoja postignuća i talente. Inferiornost je stanje uma u kojem se sami deklarišete kao žrtva, a vaš najveći zadatak je da ne dozvolite sebi da budete žrtva.

Prirodna kozmetika
http://ljepotaa.blogger.ba
23/03/2009 14:19