beats by dre cheap

Sprijecite gubitak vitamina D

Rahitis je bolest kostiju i najčešće se javlja u fazama najintenzivnijeg rasta djeteta - u periodu odojčeta, ranom predškolskom dobu i pubertetu. Osnovu bolesti čini poremećaj mineralizacije novonastale kosti, odnosno nedovoljno taloženje i ugradnja kalcijuma (Ca) u hrskavicu i osnovnu koštanu masu dugih kostiju. Posjedica je bujanje hrskavice i koštanog tkiva uz izostanak mineralizacije (ugradnje kalcijuma), te dolazi do razmekšavanja i krivljenja kostiju pod uticajem težine tijela. Na tim mjestima javljaju se nepravilna zadebljanja koja mogu da se opipaju i registruju rendgenom. Postoje dva oblika rahitisa:

1) hipovitaminski rahitis ili vitamin D zavisni rahitis, koji nastaje zbog nedostatka D vitamina u organizmu i

2) vitamin D rezistentni rahitis, koji nastaje usljed urođenih ili stečenih poremećaja u metabolizmu vitamina D, kalcijuma  i fosfora.

Uzroci nastanka

Najčešći uzrok nedostatka vitamina D u organizmu jeste nedovoljno izlaganje tijela sunčevim zracima. Naime, pod uticajem ultraljubičastih zraka, iz provitamina u koži stvara se vitamin D, neophodan za pravilan rast i formiranje kostiju. U nekim krajevima sveta, međutim, broj sunčanih dana u toku godine izuzetno je mali, pa ljudi nisu u prilici da se izlože suncu u dovoljnoj mjeri. U nekim sredinama oskudno izlaganje suncu posljedica je i religioznih normi i običaja. Razlog nastanka rahitisa može da bude i nedovoljna količina vitamina D u ishrani. Istina, majčino i kravlje mlijeko, kao i neka adaptirana mlijeka, obogaćena su ovim vitaminom, ali je teško odrediti da li je svakog dana unjeta dovoljna količina vitamina D. Naravno, danas razlozi nastanka rahitisa više nisu tajna, pa se proizvode preparati bogati vitaminom D koji, ukoliko se redovno i u dovoljnoj količini unose u organizam, sprečavaju razvoj ove bolesti.

Simptomi

Rani simptomi bolesti - bljedilo, umor, poremećaji varenja, razdražljivost, nesanica i obilno znojenje - teško se otkrivaju i rijetko se pripisuju rahitisu. Promjene na kostima dešavaju se bez pratećeg bola, simetrične su i uočljive tek kada bolest uzme maha. Kasniji simptomi kod djece mnogo su vidljiviji rahitis naime dovodi do smanjenja čvrstine kostiju lobanje (ugibanje kostiju lobanje zbog njihovog razmekšavanja, tzv. fenomen ping-pong loptice), simetričnog oko-štavanja čeone i parijetalne kosti (tzv. "četvrtasta glava", odnosno "kaput kvadratom"), zadebljanja hrskavice na mjestu spajanja grudne kosti i rebara (rahitične brojanice), deformisanog grudnog koša (kokošje grudi su inače najučestaliji deformitet). Kasnije se javljaju i kifoza i deformiteti nogu (0 ili X noge), mlitavost mišića, ali i teški tetanički grčevi. S obzirom na to da se kosti djece još razvijaju, može doći i do poremećaja u okoštavanju, ali i do zastoja u rastu, a zbog konstantno niskog tonusa mišića usporen je i statički razvoj (sjedenje, stajanje i hodanje).

Dijagnoza i liječenje

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkih simptoma (tipičnih radioloških promjena na kostima) i određenih laboratorijskih parametara. Pošto D vitamin utiče na metabolizam kalcijuma i fosfora, oba ova elementa imaće snižene vrijednosti u krvi i povećane vrijednosti enzima alkalne fosfataze, koja ukazuje na bujanje koštanog tkiva.

Kada se dijagnoza blagovremeno postavi, bolest se liječi terapijskim dozama D vitamina, a ako je u poodmakloj fazi, potrebna je stručna pomoć ortopeda i fizijatara. Ukoliko se ne liječi, rahitis ostavlja velike deformitete koji se posle tri godine ublažuju, ali se nikada u potpunosti ne normalizuju.

Prirodna kozmetika
http://ljepotaa.blogger.ba
26/01/2009 19:09