beats by dre cheap

Bobice pune wellness ideja

Jagodičasto, bobičasto ili kako ga laički nazivamo šumsko voće, u prirodi je jedinstvenih boja, mirisa i nezamjenjivih okusa. K tome je u svojoj raznovrsnosti i pravo oličenje ljeta i zdravlja! Naime, tijekom ovog vrućeg godišnjeg doba nešto intenzivnije pazimo na unos kalorija, najčešće kako bismo na plaži ostavili što bolji dojam, a pri tom nam je od velike pomoći upravo sezonsko voće, i to u svojoj najsjajnijoj varijanti - u obliku jagodičastog voća. Naime, ono je prepuno balastnih tvari potrebnih za pravilan rad probavnog sustava, sadrži mnoštvo tvari koje na sebe vežu slobodne radikale, pa time usporava proces starenja. Osim toga te bobice jakih boja bogate su mineralima i elementima u tragovima. Jedini im je 'nedostatak' da se moraju brati zrele!

Boje za dušu
MALINA
Crvenoružičasta boja simbol je mekoće i nježnosti. Osobe koje vole ovu boju čeznu za osjećajem zaštićenosti.
KUPINA
Njezina se boja smatra bojom magije i lutanja duše. Potiče inspiraciju, genijalnost i snagu volje.
BOROVNICA
Njezinu plavu boju možemo zahvaliti tvari mir-tilin. Inače opušta, uravnotežuje i djeluje rashlađujuće.
JAGODA
Njezina boja u čovjeku aktivira snagu, tjelesnu toplinu i potiče na seks. Postoji više od 600 sorti!

Sorbet od ribiza
Na laganoj vatri 3 min kuhajte 500 g crvenog ribiza, 125 ml soka od ribiza, 100 ml vode i 200 g šećera. Bjelance stucite u snijeg. Nakon što se ribiz ohladio, propasirajte ga kroz cjedilo da se riješite koštica pa umiješajte snijeg od bjelanca. Potom smjesu držite 4 sata u zamrzivaču. Tijekom tog vremena povremeno je promiješajte kako bi ostala kremasta.
 
Ribiz
Plodovi ribiza su pravi prirodni multivitaminski preparat. Prije svega, u njima je enormna koncentracija važnog nam antioksidansa - vitamina C. U indijskoj se medicini daje ribiz kao potpora terapiji bolesne jetre i žući. Osim toga, pospješuje proizvodnju sline te posljedično i želučane kiseline. Sićušne sjemenke iz ploda ribiza izvrsne su balastne tvari kojima se poboljšava pokretljivost crijeva, stoje važno za sve one koji pate od zatvora. Ribiz umiruje živce i jamči dobro raspoloženje. Zanimljivost za oboljele od reume: svojom salicilnom kiselinom (inače aktivnom tvari analgetika i antipiretika Aspirina i Andola) ublažava i kronične bolove.
Jagode
Kraljica voća zapravo nije plod te biljke, nego su to male žućkaste sjemenke na njezinoj površini. Inače, sadrži više vitamina C nego primjerice naranča, pa ćete sa 100 g jagoda u organizam unijeti samo 32 kcal, ali i 65 mg tog važnog antioksidansa! Povrh toga obogatit će vas sekundarnim biljnim tvarima kojima je dokazano antikancerogeno djelovanje. Jagode pomažu zacjeljivanju rana, djeluju dijuretički i adstringentno te potiču probavu i općenito metabolizam tvari u organizmu. Budući da počinju sazrijevati krajem proljeća, savršena su hrana za detoksikaciju organizma prije ljeta. U gotovo neograničenim količinama možete ih konzumirati svježe, ali i kao nadjev na kolačima (jagode ne peći!), kao dodatak mliječnim proizvodima, ukuhavati ih u marmelade te posve svježe zamrzavati kako biste i ostatak godine mogli uživati u njihovoj raskoši.
Brusnice
Boju može zahvaliti, kao i ostale crvene bobice, karotenima, iz kojih se u organizmu stvara vitamin A, važan za vid, kožu i imunološki sustav. Bogata je vitaminom C te kalijem i natrijem u vrlo povoljnom omjeru pa djeluje protiv nakupljanja vode u tijelu. Osim toga, sadrži željezo i magnezij. Tako pospješuje probavu, snižava kolesterol, a zahvaljujući supstanciji arbutin pomaže kod problema s mjehurom (tu tvar sadrže i medicinski čajevi za bubrege i mjehur). No zbog iznimno jakog djelovanja, ponekad nije preporučljiva osobama s osjetljivim želucem.
Osvježenje od malina
Ljetno osvježenje će vratiti ravnotežu u naše elektrolite zasigurno je ohlađeni sirup od malina. No znate li da je vrlo ljekovito i njezino lišće od kojeg se priprema čaj koji smiruje grčeve u probavnom sustavu te jača imunološki sustav tijekom prehlada? Želite li zdraviji sladoled, pripremite granite: 500 ml zaslađenog soka od malina držite 4 sata u zamrzivaču u metalnoj zdjeli. Svakih sat vremena promiješajte tako da dobijete sitne grudice. Raspodijelite u plastične čaše, hladite kratko u zamrzivaču da se granite stisne i potom iskrenite na tanjuriće.
Crni sljez
Grm crnog sljeza naći ćemo u cijeloj Europi, zapadnoj i središnjoj Aziji te u sjevernoj Africi. No, rijetko je koja biljka tako popularna u narodnoj medicini, i to još od kamenog doba, kao taj neugledni povijeni grm. Njegove se bobice beru potpuno zrele, i to ujesen kada postignu crnoljubičastu do crnu boju. Najčešće se konzervira u obliku sirupa koji je prebogat mineralima i vitaminima te se najčešće koristi za liječenje prehlada.
Kad vas počne škakljati u nosu, sluznice naoteknu, a u glavi počnete osjećate da će vas virusi svaki čas smlaviti, kroz dan popijte 2-3 šalice topla čaja od crnog sljeza. Čaj pripremite tako da 3 žličice suhog cvijeta prelijete šalicom kipuće vode i ostavite da odstoji 5 minuta. Protiv promuklosti i grebanja u grlu grgljaj mješavinom koju ćete skuhati od šake suhog kaduljina lišća i pola litre sljezova soka. Nakon 5 minuta izvadite kadulju i nekoliko puta na dan ispirite grlo tom tekućinom. U slučaju upale sinusa, nekoliko puta na dan inhalirajte sljedeću ljekovitu mješavinu: u litru vruće vode dodajte 3 žlice sljezova soka i 10 kapi eteričnog ulja paprene metvice.
Evo i osnovnog recepta za pripremu soka od crnog sljeza, koji je dodatak gore spomenutim prirodnim lijekovima: 1 kg bobica crnog sljeza kuhajte u pola litre vode, potom procijedite kroz gazu pa umiješajte 200 g šećera. Taj je sok i dokazano sredstvo za ublažavanje bolova u zglobovima. Za to biste svakoga dana trebali popiti do 5 čaša svježeg soka.
Maline
Prebogate biotinom, jedne su od najvažnijih voća za našu ljepotu Preporučljivo je konzumirati ih nakon liječenja antibioticima jer oni smanjuju upravo razinu biotina zbog čega djelujemo blijedo. Maline imaju mnogo vitamina C, iznadprosječno mnogo kalija, željeza, magnezija i fosfora pa pospješuju izgradnju kostiju, potiči metabolizam tvari te djeluju i protuvirusno.
Kupine
Ta danas sve uzgajanija i popularnija biljka, zahvaljujući velikoj količini željeza, jedno je od najstarijih prirodnih lijekova za liječenje anemičnosti (sjetimo se kupinova vina) u našim krajevima. Povrh toga, to kupinovo vino ili ukuhani sirup od kupina smanjuju osjećaj slabosti i osvježavaju u slučaju povišene temperature. Dokazano je da ukuhani kupinov sok sa šećerom umiruje nadražajni kašalj te uvelike pomaže kod promuklosti.
Borovnice
Kao i ostale slične voćke, iznimno je bogata vitaminom C, sadrži i mnoštvo tanina koji djeluju protiv proljeva, usporava infekcije na sluznicama, dakle djeluje antimikrobno te, prema nekim podacima, povećava proizvodnju inzulina. No, osebujna tvar u borovnicama svakako je njihova prirodna plava boja - antocijan ili mirtilin, koji je vrlo intezivan antibiotik. Antocijan održava i elastičnost krvnih žila te djeluje poticajno na stvaranje krvnih tjelešaca, te snaži mrežnicu oka. Najkvalitetnije su svježe, ali su vrlo ljekovite i sušene (možete ih nabaviti u bolje opremljenim biljnim ljekarnama).

PLAVA KUĆNA LJEKARNA
• za tretiranje upaljenog zubnog mesa nekoliko puta na dan 3 minute žvačite po žlicu plodova borovnice
• u slučaju proljeva nekoliko puta na dan prožvačite sveukupno 50-100 grama osušenih borovnica
• nakon crijevne viroze borovnica potpomaže obnovu crijevne sluznice. Na dan pojedite 5 žlica plodova
• čaj od listova borovnice pomaže kod bolova u trbuhu i slabog mjehura. 2 žličice prelijte sa 250 ml kipuće vode pa ostavite 10 min.
Ocijedite ga i pijte. Ovaj se čaj smije konzumirati samo nekoliko dana!

Prirodna kozmetika
http://ljepotaa.blogger.ba
22/03/2008 19:27