beats by dre cheap

Akne zimi

Aknoznu kožu, nažalost, nije teško prepoznati. Obično nastaje kao posljedica neliječenja masne kože i susreće se u svim životnim dobima, a najčešće u doba puberteta. Ovakvu kožu karakteriše pretjerano lučenje lojnih i znojnih žlijezda. Kao rezultat, površina kože je sjajna sa proširenim porama, a pojava prve akne je znak za uzbunu. Možda će u početnom periodu sve moći riješiti kvalitetni kozmetički proizvodi, a ukoliko ne, onda se treba obratiti kozmetičaru. Zapušteni slučajevi akni teško i dugotrajno se liječe kod specijaliste dermatologa. Ponekad i to dugotrajno liječenje ostavi doživotne tragove, koji se mogu ukloniti samo operativnim putem.

U zimskom periodu aknozne kože postaju još više masne, a akne se usljed uživanja masnije hrane znaju proširiti na vrat i leđa. U ovom periodu u vazduhu ima više čestica prašine, dima i čađi, pa koža izgleda sivo i umorno, a od skupljenih komedona ne može da diše. Ovo su dani kada treba redovno odlaziti u kozmetičke salone, više nego u ljetnom periodu. Osnovni cilj ovih posjeta jeste učestalije čišćenje lica u ovom periodu kada se ono više prlja. Ukoliko sami pokušate obaviti ovakve stručne zahvate, možete izazvati neželjene posljedice: infekcije, crvenila i trajna oštećenja.

U kozmetičkom salonu, na aknozne kože nakon detaljnog površinskog čišćenja i pilinga, najbolje je nanijeti deblji sloj ljekovite biljne maske. Biljna maska koja se najčešće koristi u salonima sastoji se od desetak vrsta ljekovitog bilja, pomiješanog prema jednom starom receptu.

Maska se na kožu nanosi topla i drži 15 do 20 minuta. Nakon skidanja maske od ljekovitog bilja, površinski sloj kože postaje mekan, pore se otvore, dok manji komedoni sami isplivaju ili izađu zajedno sa maskom. Koža je spremna za mehaničko čišćenje. Ovdje, kao ni u jednoj drugoj usluzi u kozmetičkom salonu, dolazi do izražaja stručnost kozmetičara. Može se čistiti samo koža sa začepljenim komedonima, dok neke akne ukoliko se otvaraju mogu samo da se inficiraju, te da se njihovo stanje pogorša. Nakon mehaničkog čišćenja u kozmetičkom salonu, koža se dezinficira aparatom koji radi na bazi visokofrekventne struje.

Ovakav tretman mnogo je više od klasičnog jer traje oko dva sata. Za aknozne kože rade se i vitaminski kao i osvježavajući tretmani, zatim aromoterapije, tretmani voćnim kiselinama, te tretmani mikrodermoabrazije. Sve ovo se primjenjuje nakon serije tretmana čišćenja.

U kućnim uslovima polazna tačka svake njege je voda. Za masnu kožu pogodna je topla voda, jer rastvara masnoću i podstiče cirkulaciju. Nakon umivanja toplom, lice treba isprati nešto hladnijom vodom, kako bi se pore skupile, a koža osvježila. Sapun je, uz vodu, osnovni kozmetički preparat. Za njegu lica preporučuje se upotreba samo specijalnih tečnih sapuna čija je kiselkastost primjerena kiselkastosti kože.

Na tako detaljno očišćenu kožu, nanosi se tonizirajući losion, koji ne bi trebao da sadrži alkohol. U kozmetičkim preparatima zadnjih godina kao sastojak vrlo rijetko nalazimo alkohol. To je dobro, jer losion mora biti blag, čak i za aknoznu kožu. Losion dodatno čisti, jača kožu lica, popravlja cirkulaciju, vraća vlagu i kiselkastost, štiti je i osvježava tokom cijelog dana.

Nakon toniziranja blagim losionom, na kožu nanosimo tanak sloj hidratantne kreme, a prethodno na akne nanosimo soluciju protiv akni.

Prirodna kozmetika
http://ljepotaa.blogger.ba
03/10/2008 20:13