beats by dre cheap

Hrana za bistar um

Masna riba
Visok nivo esencijalnih masnih kiselina u tzv. masnim ribama kao što su losos, sardine, haringa i skuša imaju antiupalna svojstva i čuvaju naše moždane ćelije od oštećenja. Neka vam riba bude na jelovniku barem 1-2 puta sedmično.
Zeleno povrće kao što je špinat sadrži sastojke kao što su folati, koji u značajnoj mjeri reduciraju rizik od razvoja Alzheimerove bolesti.
Jabuke
Ovo voće ima veoma važnu ulogu u zaštiti mozga od bolesti koje su povezane sa starenjem. Kao i većina ostalog voća i povrća i jabuke sadrže velike količine antioksidansa, koji su izuzetno djelotvorni u borbi protiv ovog oboljenja.
Orasi i sjemenke
Sadrže visok procenat esencijalnih masnoća koje su od vitalnog značaja za funkcioniranje mozga. „Brojne studije su pokazale da su osobe koje imaju nizak nivo esencijalnih masnih kiselina mnogo izloženije riziku od razvoja senilnosti," kaže dr. John Briffa.
Džigerica
Možda je veliki broj ljudi ne voli, ali ne treba zaboraviti da je džigerica pravi „rudnik" željeza, da ima izvanredno pozitivno dejstvo na pamćenje i na pravilno funkcioniranje mozga.
Maslinovo ulje
Ovo blago Mediterana je bogato vitaminom E. Radi se o antioksidans vitaminu za koji se smatra da podstiče mentalne sposobnosti i usporava proces starenja.

Prirodna kozmetika
http://ljepotaa.blogger.ba
02/06/2008 22:31