beats by dre cheap

Dobra hrana smanjuje povrede

   U posljednje vrijeme ljudi sve više paze na svoje navike u ishrani i trude se da održe što bolju liniju. Ali, možda niste znali da ono što pijete i jedete prije i za vrijeme treninga može igrati veoma značajnu ulogu u vašim sportskim rezultatima.

Ishrana utječe na brzinu, koncentraciju, spretnost i izdržljivost prilikom svake sportske aktivnosti. Bez obzira da li ste ozbiljan sportista ili rekretivac, oslušnite malo bolje potrebe svog tijela.

  Šta jesti i kada

Veče prije tjelesne aktivnosti dobro je vrijeme za ugljične hidrate: tjestenina ili riža bit će efektni. Smanjite unos masnoće na minimum i jedite male porcije hrane bogate proteinima, kao što su meso, riba i jaja. Jutro pred vježbanje je idealno vrijeme za hranjivi doručak, 500-600 kalorija ugljičnih hidrata je solidna mjera. Studije pokazuju da su performanse onih koji pojedu nešto prije vježbanja bolje od onih koji vježbaju na prazan stomak. Ovo je vrijeme za tost, žitarice ili neku drugu laku hranu bogatu ugljičnim hidratima. Jedite najjkasnije jedan sat prije vježbanja. Za vrijeme vježbanja, ako osjetite zamor, idealno bi bilo da popijete malo vode na svakih 15 minuta, ili kad god imate pauzu u akciji. Dehidratacija rezultira umorom i lošim učinkom.

Sportski napici

Ovi napici nisu neophodni kod sportskih aktivnosti koje traju 1-1,5 sat. Voda je sasvim dovoljna. Ali, ako prekoračite sat i po vježbanja, onda trebate nadoknaditi elektrolite izgubljene u procesu znojenja. Sportski napici vam u tom slučaju mogu biti od pomoći. Oni se, uglavnom, sastoje od vode, ugljičnih hidrata, natrija, magnezija... Postoje u velikom broju okusa, pa pronađite nešto što vam se dopada. I upozorenje: Neke napitke treba potpuno izbjegavati, kao pića sa puno fruktoze. Voćni šećer može usporiti apsorpciju vode. I naravno, ne konzumirajte alkohol.

Sportske štanglice

Tržište je preplavljeno čokoladicama i slatkišima koji se kvalifikuju kao sportski, jer tvrde da mogu zamijeniti obrok i pospješiti sportski učinak. Ove štanglice najčešće imaju previše kalorija, proteina i ugljičnih hidrata.

Jedan slatkiš može imati čak 30-35 grama proteina, za koji neki tvrde da im daju ekstra energiju. Ali, u svakom slučaju, nisu ništa korisnije od običnog balansiranog obroka, osim što su zgodne za nošenje i brzo se konzumiraju.

Važno!

Prije nego što budete isključeni iz igre zbog povrede, zapamtite: Pravilno hidrirani i nahranjeni mišići imaju mnogo manje šanse za povrede.

 

Prirodna kozmetika
http://ljepotaa.blogger.ba
12/01/2009 20:41