beats by dre cheap

Bokvica

Bokvica je široko rasprostranjena. U prirodi možemo naći preko dvadeset vrsta i podvrsta ove biljke. Iako se mladi listovi bokvice koriste u ishrani, kao zdrava i veoma hranljiva salata, ova biljka je ipak mnogo poznatija po svojim ljekovitim svojstvima. Od svih vrsta bokvice u fitoterapiji uglavnom se koriste dvije vrste - muška i ženska bokvica, koje su slične po sastavu i mjestima na kojima rastu, a različite po obliku listova.

Ljekovita svojstva ženske bokvice
Listovi ove biljke bogati su ljekovitim taninskim materijama i sadrže dosta prirodnih sluzi i masti. Ženska bokvica predstavlja idealno prirodno sredstvo za prvu pomoć u slučaju svih vrsta rana i povreda. Ispitivanjem je utvrđeno da ženska bokvica ima izrazita antibakterijska svojstva, tako da je ovo tradicionalno vjerovanje dobilo i naučnu potvrdu. Svježi listovi biljke stavljaju se i na bolna mjesta nastala poslije ujeda insekata, a također i u slučaju otoka i opekotina. Koristi se kao lijek protiv kašlja i bolesti mokraćnog mjehura. U fitokozmetici sok od bokvice poznat je kao efikasno sredstvo za uklanjanje akni i gnojnih bubuljica sa kože. Preparati od bokvice korisni su i kod za uklanjanje smetnji nastalih u organima za varenje, a za ovu namjenu postoje i posebne voćne bombone od bokvice, koje se mogu nabaviti u biljnim apotekama.

Ako niste znali
Bokvica sa širokim listovima je ženska, a sa uskim je muška. Svaka vrsta ima svoje specifične ljekovite karakteristike, zbog čega se i koriste odvojeno. Nikad se ne miješaju prilikom pakovanja, ali se mogu kombinovati u toku terapije.

Sirup
Nabrati mlade listove bokvice, dobro ih oprati i očistiti vodom. Kada se osuše, listove samljeti mašinom za mljevenje i kroz platno iscijediti sok iz listova. Litar tako dobijenog soka pomiješati sa 2 kilograma šećera i kuhati 10 minuta. Piti po kašiku sirupa prije svakog obroka.

Protiv akni
Pomiješati 15 grama svježe iscjeđenog soka bokvice sa 10 grama masne kreme. Dodati nekoliko kapi ružinog ulja. Premazati kožu zahvaćenu aknama.

Prirodna kozmetika
http://ljepotaa.blogger.ba
13/01/2008 08:12