Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

21.12.2006.

Protiv bora - rec. br. 4

 100 gr meda, sitno isjeckana peršuna i 2 kašike medovog sirćeta izmiješati, pa tom kašom obložiti lice i vrat. Liječi bore, a i pjege. Poslije 30 minuta operite lice i vrat toplom vodom i boraks sapunom. Ovo sprovodite jednom nedjeljno dok ne primjetite poboljšanje
21.12.2006.

Protiv bora - rec. br. 3

sok od krastavca, sok od mrkve i medovo sirće u jadnakim
količinama izmiješajte i premažite bore, a poslije 25 minuta oprati
toplom vodom. Pored bora liječi i mitesere i bubuljice.
21.12.2006.

Protiv bora - rec. br. 2

 
Koru krastavca ( koji nije gorak ) isitnite što više i prelijte medovim sirćetom. Dobro gnječite i ostavite da stoji jedan sat. Procijedite, pa komadićem vate tufirajte dobro oprane i osušene bore. Poslije 30 minuta operite toplom vodom lice, odnosno kožu na kojoj liječite bore.   
21.12.2006.

Protiv bora - rec. br. 1

-         2 kašike rižinog brašna,
-         1 kašika medovog sirćeta,
-         malo jogurta,
-         sasvim malo soka od mrkve,
-         nekoliko kapi soka od grejfa
sve dobro izmiješati, pa sa tim prekrijte bore. To držite 20 minuta i dobro operite toplom vodom.
21.12.2006.

Ananas

 
    To je veoma hranljivo voće, čiji su plodovi sočni i sadrže: vitamine B i C, ugljene hidrate, proteine i mineralne soli ( natrijum, bakar, fosfor, hlor ). Ananas sadrži materiju koja se zove bromelin. Ova supstanca rastvara proteine, naročito one iz mesa i bjelanceta, i pretvara ih u lako svarljive tečne materije. Ananas je najcjenjeniji među voćnim sokovima, jer djeluje izuzetno osvježavajuće. Ovo voće se preporučuje i onima koji imaju sporo ili nepotpuno varenja. Bromelin je sredstvo koje se daje u slučajevima zapaljenja crijeva.
19.12.2006.

Bore

   Užasno se brine svaka žena kako da ih spriječi, a kada se već pojave kako da ih bar ublaži, ako ne i izliječi.
    Grejf je opet velika pomoć: pomiješan sa kašikom rižinog brašna ( ako ne nađete u apoteci, istucajte sami u avanu, pa prosijte ), malo jogurta i sasvim malo soka od mrkve – to je čudnovato sredstvo protiv bora.
    Sasvim jednostavno i potpuno besplatno liječenje kože na rukama je uz pomoć grejpfruta onda kada ste već mislili da ga bacite jer ste sok iscijedili: treba ostatkom kore koji je još pun soka, a sadrži najviše vitamina C tu ispod ljuske, trljati snažno i dubinski kožu i ostaviti malo da stoji i djeluje. Ovaj «omekšivač» za ruke izvanredno liječi i od raznih mrlja i pjega koje se često i sve češće javljaju na koži i sasvim mladih osoba. Dakle, nisu to više «senilne pjege» nego promjene na koži, koje bez obzira na uzrok nisu prijatna pojava, naravno ni estetska. Kada vam se čini da je koža izgubila svježinu, da nije dovoljno vlažna i elastična, a to uglavnom ide jedno s drugim i trećim,upotrijebite taj čudnovati grejpfrut i opet ćete koži povratiti mladenački izgled: ohladite dobro grejf u frižideru i tako ledenim kriškama duže masirajte lice, ostavljajući voćnu kašu na licu, ali i vratu koji se najčešće zaboravlja. Ovo ćete ponoviti bar jednom do dva puta mjesečno,nije loše ako to činite i češće.
 
19.12.2006.

Grejfrut

    Grejf ima najviše vitamina C i vitamina b, zatim limunsku kiselinu i mineralne soli. Za grejf važi, kao i za ostala južna voća,da je dosta kiseo. Stoga ne treba da ga uzimaju ljudi oboljeli od gastritisa i čira na dvanaestopalačnom crijevu. Ovo stoga što kisela reakcija pomaže stomačno lučenje. Grejf je odličan stimulans ako se uzima sa šećerom, prije jela. Sok pomiješan sa mineralnom vodom odlično je sredstvo za one koji imaju otvorene pore na licu.
   Kažu da je od svakog južnog voća najbogatiji vitaminom C: dovoljan razlog da se što više koristi u ishrani, uz to prijatnog je ukusa, pomalo gorkog, miris neobičan...
    Kada je kozmetika u pitanju kod grejpfruta evo male tajne: otkloniće najtvrđu kožu na petama i laktovima veoma brzo ako kriškom prekrijete lakat ili petu i ostavite bar desetak minuta. Koža postaje mekana i nježna. Čak i kad se mnogo oslanjate na laktove. U tom slučaju ponovičete tretman prema potrebi.
19.12.2006.

Narandža

 
    Narandža sadrži vitamin C, eterično ulje, gorke kiseline, tanin, kalijum, hesperidin, gorki glikozin, kristalni glikozid. Od kiselina: jabučnu i limunsku kiselinu, zatim pektin, sluz i dr. Jedna narandža ima oko 100 kalorija. Oboljelima od šećerne bolesti, dobro će doći da svakog jutra popiju po jednu čašu soka od limuna,narandže i grejfa jer to poboljšava razmjenu materija i reguliše varenje. Dobro djeluje kod arterioskleroze i visokog pritiska. U kozmetici je poznato eterično ulje koje se upotrebljava za razne maske i kremove. Kora od narandže se upotrebljava za njegovanje grudi. Njoj se dodaju: sojino ulje, med, propolis i druge materije.
    Narandža je bogata vitaminom C, osvježava i kao voće i kao sredstvo za uljepšavanje kože.
    Ako kašom od narandže pokrijete u tankom sloju lice, vrat, ramena, i leđa pomoćićete koži da se osvježi, postane mekana i elastična, takoreći da se podmladi.
    Ako se sunčate, dobro je da desetak minuta izložite suncu lice pod narandžinom kašom: tvrde da se dobije ljepši ten, ne izgori.
    Sok od narandžine kore kanut u oko daje blistav pogled: ovo je recept španjolskih dama još iz davnina. Oprez, operite dobro koru sapunicom i isperite vodom.
    Kažu da se to najbolje čini tako što se dobro oprana, nenačeta narandža pritisne blizu oka: mali oštri tuš nevidljivih kapi osvježiće bjeloočnice i pogled učiniti sjajnijim.
 
19.12.2006.

Suha koža - recept br. 6

  List peršuna................................30gr
     Livadski med............................250gr
    Sok od limuna............................20gr
    Priprema: sitno isjeckajte peršunovo lišće nožem koji ne hrđa kako bi se sačuvali ljekoviti sastojci. Isjecite limun, dodajte med i sve dobro izmiješajte.
    Upotreba: ovom maskom proti pjega obložite sva mjesta pod pjegama. Držite oko 20 minuta, skinite sa lica umivajući se toplom vodom i boraks sapunom. Postupak ponovite bar jednom sedmično.
 
19.12.2006.

Suha koža - recept br. 5

    Med livadski...............................50gr
    Maslinovo ulje............................20gr
    Jaje-žumance............................1 kom
    Mlijeko u prahu..........................35gr
    Priprema: 50 gr livadskog meda stavite u pogodan sud i dodajte 20 gr maslinovog ulja, jedno svježe žumance i na kraju sve to zamijestiti sa mlijekom u prahu. Dobićete pastu koja se dobro nanosi na lice.
    Upotreba: gotovu masku treba staviti na lice dok ležite i žmirite, a preko maske stavite čistu gazu. Na ovaj način sprečavate da med klizi niz lice. Maska se stavlja na umiveno lice i drži pola sata, zatim se opere mlakom vodom. Ovu masku treba držati na licu jednom sedmično. Izvanredna je zakožu koja počinje da stari i dobija bore. Maska utiče na regeneraciju kožnog tkiva, odnosno podmlađuje kožni epitel
19.12.2006.

Suha koža - recept br. 4

    Limunov sok..............................100gr
    Paradajz sok.................................40gr
    Mlijeko u prahu.........................100gr
    Priprema: iscijedite sok od nekoliko limunova tako da dobijete masu 100 gr,zatim dodajte sok od svježeg paradajza i sve to zamijesite sa mlijekom u prahu. Dobili ste pastu, odnosno masku za lice i njegu kože.
   Upotreba: ova vrsta maske se preporučuje onima koji imaju tamnu put, a žele da im lice bude svjetlije. Masku treba držati pola sata na prethodno temeljno očišćenom licu. Lice oprati toplom vodom i sapunom, osušiti toplim ubrusom i tek tada staviti masku za bijeljenje lica. Masku skidati toplom vodom i sapunom.
 
19.12.2006.

Suha koža - recept br. 3

    Maslinovo ulje.............................35gr
    Limunov sok................................15gr
    Priprema: pomiješajte sok i ulje i dobili ste izvanredan lijek. Čuvajte u zatvorenoj boci na hladnom mjestu.
    Upotreb: uvijek poslije umivanja upotrijebite ovaj lijek.
19.12.2006.

Suha koža - recept br. 2

    ½ l mlijeka
    8 kašika meda
    2 žumanca
    sok od pola limuna
    sok od pola narandže
   Priprema: sve sastojke dobro izmiješati. Koristiti što češće ovu hranu za ljepotu.
19.12.2006.

Suha koža - recept br. 1

Limunov sok.................................25gr
    Pavlaka..........................................25gr
    Pasirana jabuka..............................25gr
    Livadski med...............................100gr
   Priprema: operite limun, prognječite da pusti sok. Kada iscijedite dodajte pavlaku i pasiranu jabuku. Sve dobro izmiješajte i dodajte med. Tako ste dobili odlično sredstvo za njegu lica.
   Upotreba: ova ljekovita maska preporučuje se za liječenje suhe kože i lica i tijela. Prije upotrebe umijte se ili istuširajte, a onda držite masku oko 20 minuta. Poslije toga opet se operite toplom vodom i blagim sapunom. Dobro je da postupak ponovite jednom sedmično.
18.12.2006.

Losion - recept br. 2

    Limunov sok.............................45gr
    Slatka pavlaka...........................50gr
   Priprema: iscijedite veći limun i dodajte pavlaku: dobićete izvrsnu pastu za bijeljenje kože.
   Upotreba: ako želite da dobijete svjetliju nijansu tena koristite povremeno ovaj krem. Vitamin C utiče na svježinu kože, hraneći je sprećava brzo starenje.
 
18.12.2006.

Losion za osvježenje tena - recept br.1

    Limunov sok.............................25gr
    Borna kiselina.............................3gr
    Voda.......................................100gr
    Alkohol 65 %..........................200gr
   Priprema: svjež limun dobro isijecite, u drugom sudu bornu kiselinu prelijte ključalom vodom i kada se voda ohladi sve izmiješajte i dodajte alkohol.
   Upotreba: losion čuvajte u dobro zatvorenoj boci. Koristite ga tek pošto ste lice dobro i temeljno umili. Limunov sok iz ova blagotvorne tečnosti steže pore i dubinski čisti kožu. Tretman možete ponoviti prema potrebi.
18.12.2006.

Piling od limuna

    PUT DO NJEŽNE KOŽE JE – KISEO
  Pomiješajte sok od jednog limuna sa malo maslinovog ulja. Na dobro očišćenu kožu ( čak bolje da je parena kamilicom ) nanijeti ovaj zdravi sok. Dobro ga utrljati u kožu i ostaviti bar pola sata. Pravilan postupak je da se koža dugo trlja sokom kružno sve dok ne pocrveni.
    PILING – limunom ( Piling = čišćenje )
 Ovdje se izvanredno sredstvo postiže od nadražujućeg etričnog ulja limuna, koji će, eto djelovati kao piling kože. Ovakvo masiranje kože preporučuje se kod kože koju su napale bubuljice i miteseri: brzo ćete je izliječiti.
18.12.2006.

Južno voće - limun

Limun je univerzalni lijek koji se daje kod prehlade, u vidu čaja protiv gripa i kijavice. Dobar je i kao osvježavajući napitak tokom ljeta. Limun sadrži vitamin C, proteine, šećer, željezo i druge materije. Liječi reumatizam, arteriosklerozu, hemoroide, neuroze i drugo. Najveća mu je vrijednost u djelovanju vitamina C, pa se zato i preporučuje uzimanje u svježem stanju na prazan stomak. Inače, ima veliku primjenu u kozmetici, i to kao: šampon, losion, sok za kupanje, maska za lice i dr. Tijelu daje lijep baršunast izgled, a koži sjaj. Nekoliko kapi treba kanuti u mineralnu vodu. Tako se dobija losion za stezanje pora na licu. Ako se limun kuha sa korom i kao takav sipa u kadu za kupanje, tijelo će biti svježe. Limun se upotrebljava i u industriji sapuna. Poznata je ruska maska za lice koja se sastoji od soka limuna, žumanceta,kukuruznih klica i meda. Ova maska namijenjena je samo suhom tenu kože. Obićno treba da stoji 45 minuta,a zatim se skida toplim nekuhanim mlijekom. Naročito su bili poznati mirisni limunovi koje je žena primjenjivala u kremovima i maskama za lice. Djevojke iz Timočke krajine upotrebljavaju sok od limuna i mineralnu vodu kao losion za njegovanje lica. Isto tako koriste masku za lice od livadskog meda, limunovog soka i mliječi. Za skidanje peruti uzimaju riječnu vodu i u njoj kuhaju četiri kore od limuna na litar vode. Time peru kosu svake nedelje. Peruti nestane, a kosa dobija svilasti sjaja i čvrstinu. Isto tako za kupanje upotrebljavaju limunov sok i mlijeko, poslije čega koža dobija lijep i nježan izgled. Ako imate oboljele zube, dobro će doći trljanje desni korom od limuna.
    Koristite limun kad ste zdravi da se ne bi razboljeli. Limun je izvanredan dezinficijens, i zapaljeno grlo se ispiranjem brže izliječi.
    Pošto nevjerovatno brzo i efikasno rastvara masne materije, ovo se vrlo brzo uoči kod osoba sa masnom kožom: svakodnevnom upotrebom limunovog soka kao piće ili dodatkom jelima, ten postaje čist i svijetao. Limun, povrh svega, sprečava stvaranje bora.
    Velika količina vitamina C korisna je za dobar rad, odnosno održavanje krvnih sudova. Sprečava krvarenja, odnosno smanjuje ih.
    Pošto se u organizmu ovaj vitamin nikada nenagomilava, treba svakodnevno da se unosi u velikim količinama. Limun je jedan od najbogatihih izvora vitamina C.
    KAKO ODABRATI DOBAR LIMUN? Tek ako je lijepe, žute boje, znači da je sočan i zdrav. Zelenkast, sa mrljama, ili nije zreo, ili se već kvari.
    Budite oprezni kod upotrebe kore: ili je dobro izribajte četkicom pod tekućom vodom- ako ste htjeli da je nastružete, ili pak, skinite sasvim tanko gornji sloj.
    Limun će se duže održati ako ga operete, dobro izbrišete, stavite u suhu teglu i poklopite tacnom. U tacnu se povremeno naliva svježa voda. Teglu povremeno iznutra izbrisati pošto se limun «znoji».
    Da biste iz limuna iscijedili više soka, treba ga prethodno dobro protrljati, ili staviti u toplu vodu da odstoji. Ako je limun duže stajao, osvježite ga u hladnoj vodi, pa tek onda upotrijebite.
    Šta se sve može od limuna?
    Počnimo od obične, odlične limunade: blaži i osvježava. Zasladite je šećerom ili medom. Za dobro zdravlje i ljepotu!
    Limun je u svim salatama najzdraviji začin.
    Limun svakoj čorbi daje dobar ukus i dragocjeni je vitamin C.
    Limuna ima ili nema. Za vrijeme kad se ne može naći, možete koristiti esenciju koju ste sami pripremili u vrijeme kada ima limuna. Prokuha se pola litre vode sa četvrt kg šećera, kao za slatko. Iscijedi se sok od 15 limunova, pa kada sirup izmaknete, prelije sa sokom od limuna. Sipati u dobro oprane boce, dobro zatvoriti i čuvati na tamnom mjestu.
    Ili će vam se više svidjeti sirup od limuna, koji se, takođe, upotrebljava za spravljanje limunade. Uzmite jedan kg šećera u kockaka, prelijte sa pola litre vode, i kuhajte sa sokom od dva kg limunova. Dok ne prokuha, neprestano miješajte. Čim provri, sklonite. Sirup se čuva u dobro zatvorenim bocama, na hladnom mjestu.
    Osvježavajući napici od limuna.
    Limunada od lipovog cvijeta. Na deset litara vode ide kilogram šećera, četvrt litre vrestovog sirćeta, limun isiječete na kriške, šaka lipovog cvijeta. Sve se to izmiješa i ostavi poklopljeno u staklenom sudu na tamnom mjestu do tri-četiri dana, zatim se procijedi. Dobili se izvanredan osvježavajući sok.
    Limun sa čajevima.
    Nema čaja koji nije prijatniji, ali i zdraviji sa limunom, osim kada, zbog uživanja, treba limun izostaviti, da biste sasvim osjetili miris i ukus biljke ( čaj od jasmina i sl. )
    Međutim, postoji veoma prijatan čajni napitak: šipak sa limunom. Uveče se potopi kašika isitnjenog šipka u pola litre vode i poklopi. Ujutro se procijedi i doda sok od limuna, zasladi po želji, medom ili šećerom. Ovaj napitak se pije hladan tokom ljeta, a zagrijan tokom zimskih mjeseci.
16.12.2006.

Krompir - rec. br. 3

    Svjež paradajz.............................100gr
    Krastavac sok................................50gr
    Kuhani krompir...........................150gr
    Mlijeko u prahu.............................25gr
    Priprema: skuhani krompir izrendajte i dodajte sok od paradajza i krastavca i zamijesite mlijekom u prahu. Dobićete pastu koja se nanosi na lice. Ova maska je dovoljna samo za jednu upotrebu i treba uvijek praviti svježu količinu.
     Upotreba: ova maska je namijenjena za masnu kožu lica,zato se prethodno treba pripremati na ovaj način. Oprati kožu lica mlakom vodom i sapunom. Na opranu kožu staviti masku za lice i držati samo 30 minuta, zatim skinuti pa ponovo oprati toplom vodom i tek tada upotrijebiti losion za masnu kožu. Losionom tamponirati kožu, da se malo osvježi i postane elastična i baršunasta. Maska je dovoljna samo za jednu upotrebu a dobro je da se koristi dva puta mjesečno.
 
16.12.2006.

Maska br.2 od krompira

    Bademovo ulje..............................100gr
    Kuhani krompir..............................150gr
    Pavlaka.................................... ......50gr
    Priprema: kuhani krompir propasirajte kroz sito, dodajte bademovo ulje i pavlaku. Ova maska se upotrebljava za suhu kožu.
    Upotreba: masku nanesite na opranu kožu lica i držite samo 45 minuta, a zatim isperite toplom vodom i sapunom. Dovoljno je da to činite jednom u deset dana. Za one koje imaju suh ten kože lica: skinite masku toplim nekuhanim mlijekom, a potom umijte se toplom vodom i sapunom. Ovo možete da radite tokom cijele godine,jer se maska lako sprema i ljeti i zimi.
 
16.12.2006.

Maska od krompira - rec. br. 1

    Jedan svježe kuhani krompir se oljušti, izgnječi i izmiješa sa malo svježeg mlijeka i jednim žumancetom. Tome se doda malo vode da kaša bude mekana, pa se sve to zagrije, koliko podnosi koža. Ta topla kaša se nanese na lice. Da bi se dejstvo povećalo, lice se preko maske pokrije ubrusom. Poslije 20 min.se ispira vrućom vodom, a na kraju tušira ledenom vodom. To djeluje osvježavajuće, oživljava i osvježava uvelu kožu i čini je elastičnom.
16.12.2006.

Krompir - hranljiv a jeftin

    Ova biljka veoma je važna sirovina za proizvodnju skroba na industrijski način. Kao takav, ima veliku primjenu u dječijoj kozmetici, pripremu raznih pudera za posipanje a i kao dijetetsko sredstvo protiv raznih oboljenja. Kao dijetetski preparat, krompir ima uticaj na ishranu, mada može da bude i otrov. Zato, prilikom ljuštenja, početkom proljeća, treba obratiti pažnju na solanin ( to je ona zelena boja koja se javlja ispod same ljuske). Solanin je glikoalkaloid koji ima izvjesne slabe hemolitičke osobine saponina. Ljudi su primijetili da stoka ne jede taj dio krompira jer je škodljiv kao hrana. Inače, krompir se koristi preko cijele godine. Bareni krompir je lak za varenje. Kao takvog ga treba upotrebljavati za ishranu. Od siromašnih,pa do prijema na najvišem nivou, krompir se od davnina iznosio na sto u stotinu i više varijanti.
    Univerzalna hrana, ali i sredstvo za uljepšavanje.
    Ljuske od mladog krompira začas osvježe kožu.
    Topla kaša ( pire ) preko koje se stavi gaza djelovaće dubinski i osvježiti umornu i uvelu kožu,učiniće je elastičnom. Na neki način ova kaša djeluje kao piling, gornji sloj kože se regeneriše,obnavlja.
    Strugan krompir, ali upotrebljen odmah dok ne potamni djeluje izuzetno dobro na hrapavu, ogrubjelu kožu: brzo će omekšati i povratiti svježinu.
    Poznat je iz davnih vremena iz drevne Indije za ljepotu. Veoma je omiljen u ovoj zemlji i ostaje za sva vremena popularno sredstvo za očuvanje lijepe, zdrave i čiste kože: 
Opere se zdrav, mlad krompir, isiječe na nekoliko režnjeva i njime oblože lice i ruke. Poslije desetak minuta već se primjećuje djelovanje:koža postaje svjetlija, mekša, dobija prirodan sjaj. Posebno se preporučuje za njegu ruku dok se radi u kuhinji. Osim toga brzo će ukloniti miris luka sa ruku, pa i to je velika korist. I poslije čišćenja ribe, opraćete ruke dobro ih protrljati struganim krompirom i ostaviti da malo djeluje.
    I voda u kojoj se krompir kuha je veoma zdrava za kožu: umivanje osvježava, omekšava, vraća elastičnost, poboljšava cirkulaciju, naročito ako istovremeno masirate kožu dok je umivate krompirovom vodom.
    Jedna izuzetno dobra pasta za njegu ruku jeste- opet od krompira! Pomiješa se pire i kašika mlijeka u prahu. Ovom kašom što češće liječite ruke ako su ispucale od pretjeranog rada, ili vam je koža prekomjerno suha po prirodi.
16.12.2006.

Nešto o vitaminima

 
   VITAMIN A ( Akseroftol-derivat karotina ) održava zdravu kožu,zdrav vid i važan je za rast. Posebno je važan za vid radi prilagođavanja oka mraku i naporima. Nedostatak ovog vitamina izaziva avitaminozu A koja se manifestuje slabljenjem vida,prijevremenim starenjem kože,neotpornošću disajnih puteva i povećanom sklonošću ka infekciji. Ako se uzima previše vitamina A (hipervitaminoza A) dolazi do promjena u vidu ekcema kože,gubljenje apetita,pojavljuje se glavobolja i opada kosa.
   Glavni izvori: Ovaj vitamin uzimamo već formiran u hrani životinjskog porijekla kao što su jetra,jaja, bubrezi,mlijeko, puter, ulje od riblje jetre ili u obliku provitamina koji se kasnije u našoj jetri pretvaraju u vitamin A. U provitamine spadaju karotini i kriptosantin. Karotini kao glavni izvor se nalaze u špinati, zelenoj salati, mrkvi,paradajzu, zelenom grašku, špargli,peršunu, celeru, mahunama, zatim bananama, kajsijama, breskvama i naranči.
    Dnevne potrebe su oko 5000 međunarodnih jedinica za odraslog čovjeka,dok su za djecu potrebe od 2000-4000 jedinica do dvadesete godine,dok u pubertetu ova doza iznosi 5-6000 jedinica. Recimo samo da se u 100 gr. Putera nalazi 2000jedinica ili da u 100 gr. Svježe džigerice sadrži od 10 000 do 170 000 jedinica. Međutim za praktičnu primjenu i razumijevanje dnevna potreba je oko 1,5 mg.
  
    VITAMIN B – Kompleks vitamina. Ovdje spada 13 vitamina koji su različiti kako po svojoj hemijskoj strukturi i po fiziološkom dejstvu što znači da su različiti i po svojoj primjeni i razmjenama u kojima je potrebno uzimati ih. Jedna od glavnih odlika ovog kompleksa je rastvorljivost u vodi i zajedničko porijeklo – pivski kvasac. Ovaj kompleks je posebno potreban rekovalescentima,trudnicama,alkoholičarima. Uglavnom ga sadrže sve lisnato zeleno povrće, džigerica, kvasac,pivo i sve žitarice.
 
    VITAMIN B1 ( Tiamin ili aneurin ), posebno je važan za obezbjeđenje procesa glikoznog metabolizma i protoka ugljenih hidrata, odnosno dovoljno energije u organizmu. Takođe je važan za rad srčanog mišića i za rad organa za disanje. Nedostatak ovog vitamina izaziva umor, nervne smetnje,kardiovaskularne smetnje,drhtavice, nesvjestice i bolest Beri-beri. Treba reći da alkohol i duvan uništavaju vitamin B1. Povećane,prekomjerne količine izazivaju povećan krvni pritisak i drhtanje ruku.
    Glavni izvori: od hrane životinjskog porijekla to su džigerica (posebno janjeća), bubrezi, a biljnog pivski kvasac, sjemenke suncokreta,i ljuska riže.
    Dnevne potrebe su od 1,0 do 2,0 mg,ali je kod osoba sa povećanom mišićnom aktivnošću veća jer zavisi od količine ugljenih hidrata koji su unijeti u organizam.
 
     VITAMIN B2 (Riboflamin) značajan je za dobar vid,pravilno varenje,za promet ugljenih hidrata i bjelančevina, obnovu ćelija. Nedostatak ovog vitamina (ariboflavinoza) izaziva osjetljivost očiju, smanjenje oštrine vida, zapaljenje usana, rožnjače,pojavu kapilara na beonjačama, dermatitis,krzanje noktiju. Prekovremeno unošenje izaziva drhtanje.
    Glavni izvori su pivski kvasac,sir,mlijeko,pileća džigerica,jaja,jogurt,riža,pečurke.
    Dnevne potrebe su oko 1,5 do 2,0 mg.
 
    VITAMIN B3 ( Antipelagricni ili PP vitamin, niazin) koristan je za pravilnu preradu proteina, masti, ugljrnih hidrata, za mentalno zdravlje, zdravu kožu, dobro varenje. Nedostatak ovog vitamina izaziva poremećaje na koži, bolest pelagru (pojava krastavog kožnog osipa), zatim smetnje u varenju, slabo pamćenje,pad koncentracije, depresiju, oboljenje zuba i probleme sa disanjem. Prekomjerno uzimanje izaziva drhtavice i pojavu ulcerozne (čirne) kiseline.
    Glavni izvori: Ne treba zaboraviti da je crni hljeb dragocjen izvor ovog vitamina. Pored njega su jetra i bubrezi sisara.
     Dnevne potrebe su od 10 do 18 mg.
 
     VITAMIN B4 ( Adenin) omogućava sintezu nukleoproteida i koristan je kod nedostataka bijelih krvnih zrnaca. Nedostatak ovog vitamina u obliku avitaminoze strogo govoreći ne postoji,ali se daje kod nedostatka bijelih krvnih zrnaca. Dnevne potrebe i izvori zadovoljene su apsorcijom bjelančevina.
 
     VITAMIN B5 ( Pantotenska kiselina ) potreban je za očuvanje zdravog nervnog sistema,pravilno lučenje adrenalina, za oksidaciju masnih kiselina i holesterola. Nedostatak ovog vitamina,strogo klinički gledano ne postoji,ali se smatra da nedostatak izaziva prijevremeno sijedu kosu i starenje kože. Prekomjerno unošenje se ne manifestuje na poseban način.
     Glavni izvori: pivo, jagnjeća džigerica, pečurke,kikiriki, žumance, bubrezi, žitarice.
     Dnevne potrebe su od 5 do 15 mg.
 
     VITAMIN B6 ( Piridoksin ) utiče na pravilnu razmjenu materija, otpornost organizma,jak nervni sistem. Nedostatak ovog vitamina izaziva nervozu, depresiju, anemiju, malaksalost, mišićnu atrofiju, hemoroide i seboreju ( perutanje kože glave i opadanje kose). Prekomjerno unošenje se ne manifestuje na poseban način.
     Glavni izvori: banane, džigerica, kvasac, mlijeko, jaja, hljeb,žitarice.
     Dnevne potrebe su od 2 do 3 mg.
 
     VITAMIN B9 ( Bc folna kiselina-antianemični) ima veoma važnu ulogu za formiranje crvenih krvnih zrnaca i rast. Nedostatak ovog vitamina izaziva anemiju i poremećaj rasta.
      Glavni izvori: pivski kvasac,špinat,špargla.
      Dnevne potrebe su oko 15 mg.
 
     VITAMIN B12 ( Dijanokobalamin ) je jedan od najvažnijih činilaca u formiranju (sazrijevanju) crvenih krvnih zrnaca. Važan je za nervni sistem i sistem za varenje,a učestvuje i u metabolizmu masti. Nedostatak ovog vitamina izaziva teške anemije-tzv. Peniciozna anemija. Prekomjerno unošenje se ne manifestuje posebnim simptomima.
     Glavni izvori: uglavnom su životinjskog porijekla i to jetra, bubrezi,žumance, riba, kravlje mlijeko, pa vegeterijanska ishrana može biti uzrokom anemije.
     Dnevne potrebe su oko 20 mg.
 
      HOLIN-B kompleks utiče na raspored masnoće u organizmu i čuva nervni sistem. Ranije je korišćen za liječenje TBC. Reguliše «odnošenje» masti iz jetre. Nedostatak izaziva taloženje masti u jetri i ako dugo traje može doći do ciroze jetre. Takođe nedostatak može dovesti do visokog krvnog pritiska.
      Glavni izvori: uglavnom su to namirnice životinjskog porijekla kao što su meso, mlijeko i jaja a od namirnica biljnog porijekla tu su zrnasto povrće, kvasac, žitarice.
 
 
 
      INOSITOL B-kompleks utiče uglavnom na očitavanje zdrave jetre. Nedostatak izaziva slab apetit i pomaže razvoju ciroze jetre.
      Glavni izvori: kvasac, sjeme susama, orasi, badem, lješnjak.
 
    PAB ( B-kompleks, Paraaminobenzoeva kiselina ) utiče na stvaranje crvenih krvnih zrnaca i usporava pojavu sijede kose.
    Glavni izvori: kupus,kelj, riža, džigerica.
 
    VITAMIN C ( Aksorbinska kiselina), učestvuje kao prenosilac vodonika u ćelijskom disanju. Važan je takođe za kožu, ligamente,zdrave krvne sudove, ublažava krvarenje. Nedostatak izaziva skorbut, krvarenje desni, prskanje kapilara, opštu neotpornost.
     Glavni izvori: jabuka, trešnja, crna ribizla, limun, naranča, paprika, peršun, jagode.
     Dnevne potrebe su od 75 do 100 mg, a kod akutnih bolesti i potrebe su i veće.
 
    VITAMIN C2 ili Vitamin P ( citrus, rutin,eskulozid) posebno utiče na održavanje propustljivih krvnih sudova i povećava njihovu otpornost na prskanje. Nedostatak ovog vitamina je prateća pojava nedostataka vitamina C.
     Glavni izvori: paprika, limun, grožđe, šljive.
     Dnevne potrebe su nepoznate.
 
     VITAMIN D ( Holekalciferol ) značajan je za prenošenje kalcijuma i fosfora u organizam i njihovo taloženje u kostima i zubima. Nedostatak ovog vitamina kod djece dovodi do rahitisa, a kod odraslih izaziva opštu slabost, krhke kosti, krivljenje kičme, krtost arterija. Suvišno uzimanje ovog vitamina dovodi do gubitka apetita,muke, povraćanje, taloženje kalcijuma u bubrezima, srcu krvnim sudovima i želucu.
    Glavni izvori: Prije svega riblje ulje, jaja, džigerica,sardine, a dobija se iz provitamina sunčanjem.
     Glavne potrebe su oko 0,025 mg.
 
    VITAMIN E ( Tokoferol ) je nedovoljno ispitan vitamin ali je poznato da utiče na cirkulaciju i plodnost. Smatra se da nedostatak ovog vitamina izaziva poremećaje u procesu razmnožavanja.
     Glavni izvori: jaja, puter, ulje kikirikija, sjemenka pamuka i jabuka, mrkva, celer, sjemenke suncokreta, maslinovo ulje, kvasac, hljeb.
     Dnevne potrebe su oko 20 mg.
 
    VITAMIN F je važan za metabolizam masti. Nedostatak ovog vitamina ne pokazuje neke posebne znake u smislu nekih tegoba.
    Glavni izvori: uglavnom sva biljna ulja,a ulje lana ga sadrži u velikoj razmjeni.
    Dnevne potrebe zbog nepostojanja hrane potpuno lišene masti je teško procijeniti.
 
    VITAMIN K ( Antihemoragični- Filokinon ) je neophodan za stvaranje protrombina koji je opet neophodan u procesu zgrušavanja krvi. Nedostatak izazaiva duže vrijeme krvarenje i teže zarastanje rana.
    Glavni izvori: kupus, karfiol, jaja, krompir, jagode, kvasac, žitarice.
    Dnevne potrebe su oko 4 mg.
 

Noviji postovi |


LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
3324024