Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

18.08.2009.

Zdravlje u šarenici oka

   U svakodnevnom govoru često povezujemo pogled i stanje duha, a da pri tom uopće ne pomišljamo da takva veza u stvarnosti doista može postojati. Iridologija je prirodna metoda dijagnoze, koja se temelji upravo na toj korespodenciji između pogleda i uma, prije svega, oka i tijela. U šarenici oka može se priličnom jasnoćom pročitati zdravstveno stanje tijela.

    Poput mape
   Temeljna je ideja te metode promatranja u tome da je šarenica, obojeni dio oka, u direktnoj vezi s tijelom.
- Šarenica se tako može usporediti s mapom, na kojoj je moguće odrediti koji se njezini dijelovi slažu s određenim dijelovima našeg organizma. I na njoj, kao na pravoj mapi, postoje obrisi, krugovi i linije, koji tvore zone od kojih se svaka odnosi na jedno mjesto u tijelu.
- Svaki sektor označenje brojkama, poput onih na satu. Svakom dijelu odgovara određeni kvadrat, označen od 1 do 12.
- Na toj se mapi mogu manifestovati znaci koje liječnik-iridolog tumači kao moguće poremećaje na organima koji odgovaraju određenim kvadratima, ali i kao probleme povezane s psihom i emotivnošću. Dakako, tumačenje onog što se promatra nije uopće lako. Ako se jedan od tih znakova, na primjer, nalazi na jednom sektoru šarenice, ali se dijelom zadržava u drugom, moglo bi toznačiti nedostatak i na dva dijela tijela ili na više organa.

    Prstenovi
   Neke škole iridologije dijele šarenicu na sedam prstenova, koji se šire od središta prema rubovima, dok druge smtraju da tih prstenova ima devet.
- Vrlo je važan prvi prsten (krug oko zjenice oka), koji je gotovo u kontaktu sa zjenicom: taj prsten je dobro vidljiv kod zdravih osoba, dok se u osoba s poremećajem taj krug stanjuje, pa čak i nestaje. Taj prsten omogućuje i tumačenje biološke starosti individue, to jest koliko je njezino tijelo doista ostarjelo u odnosu na stvarne godine života.
- Drugi i treči prsten usko su povezani i ukazuju na funkciju želuca, kao i funkciju probavnih organa.
- U šestom prstenu, nazvanom prstenom organa, locirane su projekcije svih organa u tijelu. Kako bi se oni mogli tačno odrediti, prsten je podijeljen na 12 sektora, od kojih svakom pripada po 30 stupnjeva. Takva podjela šarenice uveliko podsjeća na podjelu na satu. Na gornjem se dijelu, na primjer, nalazi sektor glave, koji pokriva tačke od 10 do 2. Na dnu su pak smješteni trbušni organi i noge. Dva sektora sa strane u odnosu su s rukama, toraksom i njihovim pripadajućim organima. Osim toga, svaka je šarenica posebna u odnosu s određenom pripadajućom polovicom tijela. Desna šarenica pomaže u istraživanju organa u desnoj polovici tijela, dok se lijeva odnosi na organe lijeve polovice tijela.

    Dijateze
   Glavna karakteristika iridologije jest sveukupno proučavanje pojedinca. Osim različitih dijelova tijela u obzir se uzimaju i mentalna i emotivna sfera, kao i psihička energija. Iz takve analize proizilazi kompleksno viđenje pacijenta. Ta orijentacija, nazvana još i psihosomatskom, u prvom je redu dobra kod prevencije različitih oboljenja.
- Polazna tačka je podjela na fundamentalnu tipologiju šarenice i poređenje pacijentove šarenice s tim parametrima, kao i s mentalnim karakternim osobama. Tako je moguće otkriti i one tačke koje su kod pacijenta najslabije i na kojima bi se mogla razviti bolest. Takve se tipologije nazivaju "dijatezama"

    Lijekovi po mjeri
   Svaka terapija zavisi o psihološkim predispozicijama pacijenta, kao i disfunkcijama njegova tijela. Stoga liječenje mora biti određeno po mjeri svakog pacijenta ponaosob i ne može se jednom zauvijek isti lijek prepisivati u liječenju istih bolesti, a da se individualne karakteristike pacijenta ne uzimaju u obzir.

    Tretman
- Specijalist iridolog je liječnik poput svih drugih liječnika klasične medicine, no priroda iridologije približava ga tradicionalnom načinu liječenja.
- Svako ko ima ogledalo koje može povećati odraz, teoretski bi se mogao baviti istraživanjem signala na šarenici, ali kompleksnost prave analize tako je velika da su i profesionalci često vrlo oprezni u donošenju konačne dijagnoze. Samo detaljan pregled i pažljiv razgovor s pacijentom može baciti puno svjetlo na određeni problem.
- Analiza se dijeli na dva dijela: rzgovor i pregled šarenice. Potom mogu uslijediti i neki specijalistički pregledi.

    Razgovor
   Na početku liječnik postavlja pitanja kako bi saznao sve o istoriji bolesti pacijenta te o trenutačnim poremećajima, o njihovom trajanju i jačini. Takav pristup omogućuje mu da sastavi anamnezu, to jest individualni profil pacijenta.

    Iridološki pregled
   Pri pregledu šarenice liječnik se koristi i nekim pomagalima: iridoskopom, klasičnim instrumentom koji koriste specijalisti za promatranje šarenice. Ta sprava omogućuje uvećanje od deset puta i posebno osvjetljenje, kako bi se uhvatio i najmanji detalj.
- Neki iridolozi koriste fotografski aparat ili video kameru povezanu s iridoskopom. Fotografije ili filmovi pomažu u praćenju faza ozdravljenja ili pogoršanja bolesti.
- Za vrijeme pregleda liječnik i dalje postavlja pitanja kako bi bolje shvatio ono što promatra.
- Iridološki pregled može trajati od 20 do 60 minuta, ovisno o tipu analize.

    Znakovi i mrlje
   Razmisljamo li o šarenici kao o više-manje makanom tkivu, znakovi koje stručnjaci proučavaju na njoj mogu se usporediti s propadanjem tog tkiva.
- Kad se na određenom dijelu tijela manifestira neki problem, vlakna koja tvore tkivo šarenice razdvajaju se i proizvode prazne međuprostore. U žargonu ti se znaci nazivaju kriptama ili lukovina.
- Znakovi ovalnog oblika (lukovi), slični rasparanom tkivu, ukazuju na oslabljeni organ koji odgovara tom sektoru. Tamnija boja u odnosu na temeljnu boju šarenice može biti korisna u verificiranju progresije tog problema.
- Kad margine lukova postaju gušće i oblikuju romb (to se zove kriptom), to je znak da u tijelu nastupa neki poremećaj. Taj oblik romba često ostaje i nakon potpunog izlječenja pacijenta.
- Na šarenici se mogu pojaviti i obojene mrlje, koje najčešće ukazuju na probleme povezane s nepravilnim načinom prehrane ili s nakupljanjem toksina u tijelu koje ono samo proizvodi. Takve pojave bijelih krpica, sličnih spojenim pahuljama snijega, primjerice na rubu šarenice, označava usporenu limfnu aktivnost (limfna je tekućina čija je osnovna zadaća u čišćenju našeg organizma). Žute mrlje povezuju se s aktivnošću želuca i bubrega.

    Tumačenje boja
   Svaka je šarenica vrsta posebne mape našeg tijela, a podijeljena je na prstenove i sektore na kojima se najlakše može utvrditi povezanost s određenim organima u tijelu.
- Boja je glavna i očita karakteristika oka. Na temelju nje obavlja se prvo razlikovanje osnovnih tipova šarenice i konstitucionalnih predispozicija svake osobe.
- Predispozicija ukazuje na veću osjetljivost lokaliziranu na određene zone i funkcije tijela.
- Osoba sa svijetlom šarenicom ( plavom i sivo-plavom ) u većini se slučajeva pokazuje osjetljivom na dišne organe, nos i grlo, te na urinarnogenitalnom traktu.
- Boje od smeđe do tamnih tonova indiciraju osobe osjetljive u području aktivnosti žlijezda.
- Šarenice miješane boje, poput zelene, predisponirane su promjenama aktivnosti želuca i pankreasa.


LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
4004860