Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

23.03.2009.

Samopouzdanje

Sami odlučujemo da li ćemo kroz život koračati samopouzdano i svesni svojih mogućnosti. To je stav koji nam omogućava da realno sagledamo sebe i svoje sposobnosti, te ga koristimo kada želimo opisati sigurnost u svoje odluke i postupke. Okarakterisano je svojstvima kao što su optimizam, ponos, nezavisnost, povjerenje i sposobnost osobe da se nosi sa kritikom.

Uvijek dobro izgledajte
Izgledate li dobro, dobro ćete se i osjećati, osjećate li se dobro tako ćete i izgledati. Mnogi često pri padu samopouzdanja prestanu brinuti o izgledu. No važno je kako vas kolege i partneri doživljavaju, pa u tom okruženju uvijek nastojte izgledati dobro.

Okružite se pozitivnim osobama
Provodite više vremena u društvu sa bliskim prijateljima i članovima porodice, koji će vas ohrabrivati i podsjećati na vaše kvalitete, vrijednosti i zasluge. Nokada ne dozvolite drugima da vas naprave inferionim - oni to migu učiniti jedino ako im vi dozvolite. Umjesto toga, govorite pozitivno o sebi, o svojoj budućnosti i napretku. Nemojte se bojati pokazati svoju snagu i kvalitete drugima. čineći to, vi jačate tu ideju u svojim mislima i ohrabrijete svoj rast i razvoj u pozitivnom smjeru. Okružite se pozitivnim ljudima i ne dopustite da vas tuđa kritika zaustavi ili omete u ostvarivanju ciljeva.

Kako povećati samopouzdanje
Zapamtite - nitko nije savršen.
Budite zahvalni za ono što imate.
Budite pozitivni, iako se ne osjećate tako.
Izbjegnite samosažaljevanje.
Izrazite se kroz umjetnost, muziku, pisanje, itd. Nađite nešto u čemu uživate. Svako je rođen sa talentima i snagom.
Držite se svojih principa i ustrajte.

Razmislite šta vam je važno i šta zaista želite postići u životu. Postavljanje i postizanje ciljeva je ključni faktor, jer samopouzdanje se gradi upravo tim putem. Postavite sebi ciljeve praćenjem njihovog ostvarivanja, mjerite svoju snagu, minimizirajte slabost, realizirajte svoje mogućnosti. Za početak postavite si male ciljeve, koje ćete moći relativno brzo ostvariti, pratiti ih i učiti iz ostvarivanja tih ciljeva. Ne zaboravite da se za svaki postignuti uspjeh i ostvareni cilj i nagradite.

Naučite se nositi sa greškama i padovima
Ova vjera u sebe proizilazi iz više realnih očekivanja, tako da iako ne postignu neke od svojih ciljeva, osobe sa dobro razvijenim osjećajem samopouzdanja nastavljaju biti pozitivne i prihvataju svoja trenutna ograničenja. Međutim, imati visok stepen samopouzdanja ne znači da ćete biti u mogućnosti ostvariti sve što želite. Takva očekivanja su nerealna.
Težnja da uvijek budemo najbolji u onome što radimo, s ciljem da impresioniramo druge, proizilazi iz instikta za takmičenjem. Istinski uspjeh ima dvije strane - nagradau i sposobnost da učimo iz svih prepreka s kojima smo se susreli, i koje su povećale našu vjeru u sebe i odlučnost. Pravo samopouzdanje zahtijeva da se suočimo sa mogućnostima stalnih promjena, padova i da se nosimo sa tim.

Tri tipa osoba sa niskim samopouzdanjem
Nedostatak samopouzdanja u korijenu je mnogih životnih problema, a može se prepoznati u nekoliko tipičnih obrazaca ponašanja.
Prvi se odnosi na pojedince kojima se uvijek čini da su pobijeđeni. To su negativci koji uvijek govore "ne mogu, ne bih trebao/la, neću, nemam izbora ili moram".
Suprotno, drugi tip osoba koja na površini izgleda veoma samopouzdano, osoba koja uvijek preuzima odgovornost, koju uvijek pitaju za mišljenje i često se nalazi na liderskim pozicijama. No, često je ovo maska za osobu sa niskim samopouzdanjem koja će vrlo lako postati napeta, ozbiljna, anksiozna. Kada stvari krenu naopako nisko samopoštovanje dolazi do izražaja. Često su perfekcionisti i imaju poteškoće da se nose sa novo nastalom situacijom, te su skloni da krivicu prebacuju na druge. Obično su to vrlo zahtjevne, egocentrične osobe, vrlo nezavisne, koje teško primaju kritiku, instrukciju ili usmjerenje. Zaključani u svom vlastitom uskom svijetu, oni strahuju od novih iskustava i uvijek sve rade prema uputstvima iz knjiga. Rezultat je da su takve osobe na poziciji vođe, a da nikada nisu bili prave vođe. Ovaj tip osobe sa niskim samopouzdanjem često će poricati da nešto nije u redu, jer vjeruju da su potpuno uključeni i kompetentniji od svojih šefova i podređenih i to je njihova glavna zaštita.
Treći tip ličnosti je osoba koja uvijek zabavlja i nasmijava druge. Smijanje postaje maska kojom se prikriva nisko mišljenje koje osoba ima o sebi, tako da je sve što čini s naglaskom na "zabavi". Osjetljivi "zabavni" ljudi imaju vrlo nisko samopoštovanje, a iza maske sakrivaju anksioznost. Oni su kancelarijski klovnovi, šaljivđije koji se vole smijati na račun drugih i trude se da pokažu koliko su sretni, a zapravo su sve samo to ne.

Mislite pozitivno
Samopoštovanje je mišljenje koje imate sami o sebi. Bazirano je na tome kako vi vidite sebe kao osobu, uzimajući u obzir posao kojim se bavite, status, postignuća, svrhu u životu, potencijal za uspjehom, prednosti i slabosti, međuljudske odnose i sposobnost da ostanete na svojim nogama. Nisko samopoštovanje je negativna emocija ili zabluda, koja preuveličava ograničenja, kvalitet i potencijal za rast. To je rezultat loše slike koju imate o sebi, a nastala je u skladu s ličnim iskustvom. Osobe sa niskim samopoštovanjem ne osjećaju se odgovornima za svoj život. Često se osjećaju kao žrtve ili outsajderi - ignaorisani, isključeni i nevažni. Budući da je samopoštovanje percepcija vaše vrijednosti, vaše vrednovanje samog sebe diktira i kako će vas drugi vidjeti. Dakle, mislite pozitivno o sebi!

Identificirajte svoje uspjehe
Religija, utjecaj kulture koja oblikuje naša stajališta, pol, društveni status i posebno roditelji su faktori koji utiču i doprinose razvoju našeg samopouzdanja i samopoštovanja. Ako vam nedostaje samopouzdanja to vjerovatno znači da su vas kao dijete kritikovali, podcjenjivali ili ste iskusili veliki gubitak zbog kojeg ste se osjećali krivim ili su vas drugi okrivljavali. Gubitak samopouzdanja nije nužno trajan. Ono se može naučiti. Za početak prepoznajete svoju nesigurnost, identificirajte što je to što čini da se osjećate manje vrijednim i odlučite da se promijenite.
Ono što će vam uveliko pomoći da poboljšate svoj osjeća sampopuzdanje je realno sagledavanje vlastitih uspjeha. Razmislite o svom životu i napišite deset najboljih stvari koje ste postigli i u kojima se ističete, te se fokusirajte na svoje talente. U zapisano često gledajte - sve dok i sami ne povjerujete u to. Dozvolite sebi da budete ponosni na svoja postignuća i talente. Inferiornost je stanje uma u kojem se sami deklarišete kao žrtva, a vaš najveći zadatak je da ne dozvolite sebi da budete žrtva.


LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
4004857