Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

29.04.2008.

Nesanica

Danas je nesanica bolest modernog doba i čovjeka, i sama po sebi je složen pojam, jer kako uzrok može biti iz poremećenih emocija, negativnih mentalnih stavova, tako se i posljedično odražava još većim slabljenjem fizičkog tijela, nemogućnosti kontroliranja emocijama i mislima.
Često u praksi, klijenti imaju tegobu nekvalitetnog spavanja, bilo nemogućnosti da zaspu ili čestog buđenja. To su tzv. "loši spavači". Da bi objasnili značenje ispunjenja potrebe za odmorom i spavanjem svakog živog bića, trebamo odgovoriti na mnoga pitanja. Navest ćemo samo neka:
•   Zašto je čovjeku potreban odmor?
•   Zašto se spava?
•   Zašto se sanja?
•   Sto nam kazuju snovi?
Spavanje je prirodna biološka potreba svakog čovjeka pri čemu se odmaraju um, duh i tijelo.
San i tumačenje snova su područje čije izučavanje seže u daleku prošlost, i od tada do danas se snovi smatraju odgovorima na stvarna pitanja vezana uz događaje na javi.
Fiziologija sna je prošla mnoga ispitivanja, ali ukratko možemo reći da se san odvija u osnovna dva ciklusa: ciklus "sporog" sna i ciklus "brzog" sna. Sam početak procesa uspavljivanja kreće od početnog udaljavanja od stanja budnosti pa sve do stanja dubokog sna koje nastupa oko jedan sat od početka spavanja. U tom periodu se najčešće ne sanja.
San nije samo promijenjeno stanje svijesti, nego i stanje promijenjene kemije tijela. Tokom faze dubokog sna usporavaju se organske funkcije tijela:
• smanjuje se tjelesna temperatura
• snižava se krvni tlak
• smanjuje se broj otkucaja srca i
• usporava se disanje
Može se reći da je duboki san idealno stanje organizma koje omogućuje oporavak fizičkog tijela, a ujedno i oporavak centralnog živčanog sustava.
O SPAVANJU
Nakon 1-2 sata od početka spavanja nastupa ciklus "brzog" sna tzv. REM - faza koja je obilježena brzim pokretima očnih jabučica, oscilacijom krvnog tlaka, srčanog rada i disanja. U toku REM - faze se moždana aktivnost pojačava i u tom periodu se sanja. Tijekom noći ova dva ciklusa se neprestano izmjenjuju, tako da imamo 4-5 REM faza, a svaka traje oko 20 minuta.
Prosječna dužina spavanja kod odraslih osoba kreće se u rasponu od 7-9 sati, međutim trebamo uzeti u obzir daje vremenska duljina potrebnog spavanja određena i individualnim biološkim ritmom, pa je nekoj osobi potrebno manje ili više sna od prosjeka, a da bi se osjećala odmornom.
Za osobe koje u potpunosti zadovolje svoju potrebu za odmorom, i bude se odmorne i zadovoljne možemo reći da su "dobri" spavači.
Odmorna osoba je zadovoljna, sretna i smirena. Prema kvantiteti i kvaliteti sna određene osobe, možemo odrediti i kvalitetu njezinog života. Sam san je odraz životnih stavova, navika, razmišljanja i trenutnog emocionalnog stanja.
Takva osoba je najčešće zdrava, odmorna i puna energije; emotivno je zadovoljna, stabilna i zna se nositi sa svojim problemima i brigama; njezino izražavanje i ispoljavanje prema okolini je sa potpuno jasnim pozitivnim stavovima, nema unutrašnjeg previranja i dvoumljenja, vrlo lako osvještava vlastite koncepte. Takva osoba funkcionira harmonično.
Duhovno je u sinergiji sa samom sobom, jasno joj je njeno postojanje i posjeduje vjeru u život i ljude.
Međutim, osim "dobrih" spavača imamo i grupu "loših" spavača. Kod "loših" spavača tijekom sna su jako kratki periodi dubokog sna, malo ili uopće ne sanjaju, često se bude i potrebno im je puno vremena da zaspu. Pri takvom spavanju organske funkcije tijela se također usporavaju, ali znatno manje nego kod normalne faze dubokog sna. Zbog svega toga ne dolazi do odmora fizičkog tijela.
Osobe tzv. "loši" spavači nemaju mogućnost odmora fizičkog i živčanog sustava, te se bude s raznim tegobama: osjećaj umora, nemoći, glavobolja, bol u leđima.
Daljnja manifestacija fizičkog tijela se odražava padom imuniteta i čestim prehladama.
Emotivna manifestacija nesanice je: nervna uznemirenost, osjećaj nezadovoljstva samim sobom, osjećaj dosade i stagnacije života, razdražljivost i nezainteresiranost.
"Loši spavači" gube nit komunikacije, postaju defenzivni, kritički se odnose prema drugim ljudima, postaju cinični i njihov mentalni koncept sadrži negativan stav.
Svi gore navedeni "simptomi" izazivaju opću duhovnu slabost, nepovjerenje u ljepotu života, negativan pogled na svijet koji ih okružuje, te nepovjerenje u samoga sebe.
AROMATERAPEUTSKI PRISTUP
Aromaterapeutski pristup kod rješavanja problema nesanice je u posvećenju emocijama, kvaliteti misli i stanju duha pojedine osobe.
Prvo ćemo pokušati pronaći uzrok, i pri tome treba raščlaniti je li nesanica posljedica: tjelesnog poremećaja, boli, uporabe lijekova, unosa previše hrane ili kave, određene neudobnosti ležaja i/ili nedovoljne tjelesne aktivnosti.
U slučaju eliminacije gore navedenih mogućih uzroka nesanice koji su fizičke prirode, preispitat ćemo daljnje moguće uzroke, a to su: nervoza, zabrinutost, tjeskoba, depresija i/ili kroničan stres.
Svaki od pojedinih stanja zahtijeva specifičan pristup klijentu, i zato ne možemo govoriti o određenoj recepturi koja bi bila djelotvorna. Osnovni pristup aromate-rapeuta je holistički pristup tj. da čovjeka promatra kao cjelinu, a ne da ga raščlanjuje na pojedine dijelove, te da sagleda sve aspekte njegovog postojanja.
Možemo reći da kad osoba ne može spavati budnom ju drže njene negativne misli, opsjednutost brigama, misli o nečemu što se je već dogodilo ili o nečemu što se tek treba dogoditi.
Određivanje procesa aromaterapije ovisit će o uzroku nesanice. Ako osoba teško zaspi, znači da ju budnom drže njene misli i da je zabrinuta. Ako se osoba često budi, nemirno spava i ima noćne more, znači da u njoj prevladava emocija straha, pri čemu prvo treba odrediti otkuda taj strah i zašto. Ako osoba tvrdi da ne sanja, znači da bježi od suočavanja sa samim sobom i od života. Ako često sanja da leti, možda joj je ugrožena potreba za slobodom. Ako često sanja da ju proganjaju, da pada, vjerojatno osoba ima osjećaj da gubi kontrolu nad situacijom. Aromaterapetski tretmani u tretiranju nesanice daju pozitivan rezultat i to vrlo brzo.
AROMATERAPEUTSKI TRETMAN
Prilikom aromaterapeutskog tretmana klijenta koji pati od nesanice usmjerit ćemo pažnju na kvalitetu spavanja, te osim informativnih pitanja pokušati dobiti odgovore i na pitanja tipa: Koliko dugo vremenski osoba spava? Da li lako ili teško zaspi? Budi li se često noću? Sanja li i sjeća li se ujutro svojih snova? Ima li lagan san? Je li osjetljiva na zvukove?
Dobiveni odgovori omogućit će nam izradu prve projekcije stanja osobe po svim njezinim razinama: tjelesnom, emotivnom, mentalnom i duhovnom. Tada ćemo odrediti vremensko trajanje terapije, tehnike kojima ćemo se služiti i eterična ulja koja ćemo koristiti. Aromaterapeutska masaža je neizostavna jer masažom postižemo izvanredne učinke opuštanja i duboke relaksacije, i istovremeno oslobađamo tijelo pritiska i unutarnjih emotivnih blokada. Prilikom masaže osluškivat ćemo govor tijela i njegove reakcije, i usmjerit ćemo pažnju prema emocijama koje se javljaju.
KUĆNA UPOTREBA ULJA
Ipak možemo reći da postoji nekoliko univerzalnih ulja za kućnu upotrebu i već korištenjem tih ulja osjetit će se poboljšanje kvalitete spavanja. Univerzalna ulja za problem nesanice su: lavanda, slatka naranča, mandarina, mažuran, geranij, san-dal, ylang-ylang, ruža otto. Kombinacije tih ulja možemo koristiti:
•   u inhalaciji (npr. 3 kapi mandarine, 3 kapi sandala i 2 kapi lavande)
•   u masaži (na 50 ml ulja nosioca - bademovo ulje ukapamo 6 kapi lavande, 4 kapi sandala, 5 kapi geranija i 5 kapi mandarine)
•   u kupci (treba ih raditi prije spavanja za poboljšanje općeg stanja organizma i za relaksaciju, tako da u žlicu meda ili morske soli ukapamo ukupno 25 kapi eteričnih ulja - 10 kapi lavande, 5 kapi sandala, 5 kapi geranija i 5 kapi mandarine)
•   u primjeni kompresa koje se preporučuju kod tretiranja starijih osoba
•   nakapavanjem mjesta spavanja (jastuk) sa 2-3 kapi lavande.
OSTALI SAVJETI
Osoba koja pati od nesanice trebala bi:
•  izvršiti detoksikaciju svog organizma
• izbjegavati svu težu hranu prije spavanja
• izbjegavati alkoholna pića i kavu
• izvršavati neku tjelesnu aktivnost (po izboru)
• piti čaj od lipe ili cvijeta lavande ili matičnjaka ili njihovu kombinaciju
• uzimati kompleks B vitamina
• svakodnevno izvoditi vježbe dubokog disanja
• provesti mišićnu relaksaciju pred spavanje zajedno s dubokim disanjem.

LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
4004860