Mehlem za rane, opekotine i ekceme
1. - maslinovo ulje..................................... 100 gr.
- vosak........................................................15 gr.
- koziji loj...................................................20 gr.
- jelova smola.............................................10 gr.
- tamjan ......................................................2 gr.
- smilje .................................................. 5 gr.
- divizma.......................................................5 gr.
- korijen omana............................................5 gr.
Bilje se isitni kao i ostale primjese i stave u šerpu. Uz neprestano miješanje držati na vatri 15 minuta dok se sve dobro ne rastopi. Toplo procijediti. Stavljati na golo mjesto i prekriti gazom.
2. - svježi sok bokvice.....................................2 fildžana
- svježi sok nevena......................................2 fildžana
- svježi sok kunice.......................................2 fildžana
- zelena kora zove........................................35 gr.
- korijen omana...............................................5 gr.
- korijen gaveza..............................................5 gr.
- divizma.........................................................3 gr.
- maslinovo ulje....................................... 140 gr.
- tamjan stucan................................................1 kafena kašika
- pčelinji vosak..............................................35 gr.
- sok aloje.................................................... . 1 fildžan
Dobro zagrijati ulje i dodati zelenu koru zove. Pržiti uz stalno miješanje drvenom kašikom sve dok zova ne pusti zelenkastu boju. Tada procijediti i dodati oman, divizmu i gavez i pržiti uz stalno miješanje 5 minuta. Ponovo procijediti i dodati sapun goveđeg loja, vosak, tamjan i rastopiti a nakon toga dodati sokove kunice, bokvice, nevena i aloje. Promiješati i pustiti da kuha na laganoj vatri 15 minuta. Procijediti dok je toplo. Mehlem se namaze na gazu koja je zagrijana i stavi na oboljelo mjesto.