Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

23.04.2008.

Sačuvajte vid

   Senilna degeneracija makule (degeneracija žute mrlje vezana za godine života, SDM) je degenerativno i progresivno oboljenje, vodeći uzrok težeg gubitka vidne funkcije u razvijenom svijetu kod osoba starijih od 65 godina.
Žuta mrlja je mjesto najjasnijeg vida na mrežnici koja nam omogućava da vidimo oštro detalje ispred oka, da čitamo, gledamo televiziju, vozimo auto i si, Normalno starenje može dovesti do promjena retinalne strukture, ali bez nekih vidljivih subjektivnih simptoma. Međutim, bolesnici sa senilnom degeneracijom mrežnice (retine) mogu imati takve promjene koje prouzrokuju pad centralnog vida.
Zašto je važna rana dijagnoza
Za senilnu degeneraciju žute mrlje karakteristična je pojava horioidalne neovaskularizacije (stvaranje nove krvne žile u žilnici) i/ili atrofija (sušenje) mrežnice. Kako nema bolova niti drugih subjektivnih, vidljivih smetnji, osim oštećenja vida, problem može lako da se ne prepozna u početnom stadiju pa se otkrije kada je oštećenje oštrine vida već jače izraženo.
lako se razvija postepeno i polagano, nekad može napredovati i veoma brzo i u nekoliko mjeseci izazvati nepovratna oštećenja žute mrlje. Ranom dijagnozom može se katkada spasiti vid. Zato su važne rutinske, redovne kontrole oftalmologa, posebno ako je osoba u rizičnoj dobi ili ima druge faktore rizika. Pravilna dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, pregleda očnog dna oftalmoskopijom, fluoresceinskom angiografijom i u novije vrijeme SOCT (Spectral Optical Coherence Tomography) pregledom.
Posebno se pokazao korisnim SOCT 3D pregled koji predstavlja spektralnu tomografiju mrežnice sa visokorezolutivnim trodimenzionalnim slikama. Liječenje je usmjereno na usporavanje ili sprečavanje pojave stvaranja novih krvnih žila u žilnici i obnavljanja vidne oštrine, čime se poboljšava kvalitet života bolesnika i njegovu neovisnost. U tom smislu pokušavalo se liječiti različitim lijekovima. Davana su sredstva za proširenje krvnih žila i poboljšanje krvotaka u unutrašnjosti oka, 2atim vitamini i dr.
U novije vrijeme kliničke studije pokazuju uspješnost liječenja inhibitorima krvno-žilnog rasta (Triamcinolone, Avastin, Lucentis, Macugen). Način aplikacije i izbor lijeka zavisi od ozbiljnosti situacije i razvijenosti kliničke slike. U obzir dolazi i fakodinamska terapija (PDT). Od izutetne važnosti je pravilna ishrana te preparati luteina, zeaksantina i drugih antioksidansa.
■   Koliko je bolest česta
Učestalost SDM se kreće prema različitim autorima od 1,2-30(!) posto populacije starije od 50 godina. Ovako različiti podaci se javljaju zbog različitog prilaza definiciji senilne degeneracije makule, kada je obrađena različita starost i geografska pripadnost bolesnika. U SAD najmanje 10 posto populacije između 65 i 75 godina života imaju smanjenje centralnog vida zbog degeneracije žute mrlje. Kod 30 procenata starijih od 70 godina, nailazimo na oštećenja vida iz istog razloga. Sljepoću zbog senilne degeneracije makule nalazimo kod 1,7 osoba starijih od 50 godina i u oko 18 procenata starijih od 85 godina.
■   Koji su simptomi
Simptomi se javljaju sa pojavom promjena u žutoj pjegi, a to je, kao što i samo ime kaže, u kasnijim godinama života, obično poslije 60. godine. Oboljenje je posljedica aterosklerotičkih promjena koje zahvataju očno dno. U žutoj mrlji dolazi do pojave bjeličastog edema i krvarenja. Oboljenje traje godinama dok se na kraju na tom mjestu ne stvori ožiljak koji u potpunosti uništi sve nervne elemente predjela žute mrlje.
Što se tiče subjektivnih smetnji, dolazi rano do smanjenja centralnog vida, jer je zahvaćeno mjesto centralnog, najjasnijeg vida. U vidnom polju nastaje prvo nepotpuni, a kasnije potpuni ispad vida (skotom) centralnog karaktera tako da osobe ne vide oštro. Budući da je periferni vid sačuvan, takve osobe mogu dobro da se kreću, ali otežano čitaju. Smetnje se prvo javljaju kao viđenje iskrivljenih likova, što prelazi u zamagljenje centralnog vida tako da bolesnici imaju osjećaj da gledaju kao kroz neku zavjesu ili oblak, da bi na koncu nastao poptuni skotom - ispad centralnog vida.
■ Koji su faktori rizika
Etiologija SDM još nije u potpunosti razjašnjena. Međutim, postoje faktori rizika koji provociraju bolest, a to su :
Starost: Degeneracija makule učestalija je što su godine života veće. Neovaskularna SDM, koja se javlja kod 0,1 posto osoba uzmeđu 55-64 godina starosti, sa godinama života raste na sedam procenata u 85 godini.
Genetski faktori: Ova bolest povezana je sa nasljednim faktorom unutar porodice i pokazuje veću učestalost u prvoj generaciji bolesnika sa SDM sa sigurnim utjecajem mekanih i tvrdih druza u oku i komplementarnim H genom.
Spol: Generalno, senilna degeneracija makule javlja se jednako često kod oba spola, ali neovaskularna forma češća je kod žena starijih od 75 godina.
Rasa: bolest je češća kod bijelaca i svjetlijih osoba u odnosu na azijsko i afričko stanovništvo.
Pušenje: Pušenje cigareta izaziva češću pojavu senilne makularne degeneracije zavisno od količine popušenih cigareta. Osobe koje puše prosječno 20 cigareta dnevno opisane promjene pokazuju dva do tri puta češće od ne-pušača.
• Povišen holesterol.
• Povišen krvni pritisak i srčane bolesti.
Smanjeno unošenje antioksidansa - luteina. Kod osoba sa dugotrajnim nedostatkom antioksidansa (dugotrajne dijete i si.) dva puta češće se javlja SDM.
■   Kako spriječiti
Nije moguće sve navedene faktore rizika izbjeći, ali na neke od njih svakako možemo utjecati. Možemo izmijeniti način prehrane i koristiti ishranu bogatu luteinom. zeaksantinom i antioksidansima.
Možemo smanjiti ili potpuno prekinuti pušenje, smanjiti izlaganje tijela i glave (očiju) suncu, držati pod kontrolom povišeni krvni pritisak, smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu i dr Važno je znati i to da će oko 40 posto pacijenata sa neovaskularnom senilnom degeneracijom makule na jednom oku isto oboljenje razviti i na drugom oku u roku od pet godina.
■   Šta nam rade slobodni radikali
Pravi uzrok senilne degeneracije žute mrlje još je nepoznat Postoje brojne rasprave među stručnjacima koliko oksidativni stres i toksični eksces mogu doprinijeti pojavi ove bolesti.
Oksidativni stres je medicinski termin za male iritativne agense u ćelijama, koji su vrlo aktivni, a znamo ih kao slobodne ladikale. Ljudsko tijelo ima na raspolaganju niz prirodnih antitijela koja se, zajedno sa vitaminima i mineralima iz hrane, stalno bore sa slobodnim radikalima i koji ih blokiraju. Sve to objašnjava zašto većina stručnjaka smatra da prehrana igra važnu ulogu u zdravlju očiju i razvoju senilne degeneracije žute mrlje. Slobodni radikali stvaraju se u tijelu kao nusprodukti normalnog metabolizma. Budući da je makula na oksidativni stres osjetljivija od drugih dijelova tijela, ona će prva reagirati u prilikama povećane potrebe za energijom, kod izlaganja sunčevoj svjetlosti i ostalim faktorima rizika.
Naime, u kontaktu sa drugim antitijelima, slobodni radikali ih sprečavaju i onemogućavaju u njihovoj aktivnosti, a to usporavanje ili sprečevanje proizvodnje toksičnih nusprodukta je istovremeno i izazivanje upale.
Na sreću, naš organizam posjeduje unutarnji sistem kontrole, pa za neutralizaciju slobodnih radikala koristi određene vitamine i minerale - antioksidanse koji upotpunjuju našu prehranu.
Zbog izlaganja različitim zagađenjima: dimu od cigareta, aditivima u hrani, suncu i drugim opasnim tvarima i situacijama, naše će tijelo proizvesti višo slobodnih radikala koje više neće moći eliminirati. Osim toga, ljudsko tijelo sa godinama pomalo gubi sposobnost da proizvodi i efikasno koristi antioksidanse, što predstavlja značajan problem za makulu, jer slobodni radikali mogu oštetiti fotoreceptore i na kraju oštetiti vid.
Kakva je uloga prehrane
U normalnim uvjetima naša je makula bogata luteinom i zeankantinom. To su dva važna antioksidansa kojih ima u hrani (svježe voće i povrće, naročito špinat) i koji su žute boje. Žutu boju oni daju i samoj makuli (zato se to mjesto zove žuta mrlja). Taj pigment štiti makulu od sunčevih zraka. U slučajevima kada postoji manja količina žutog pigmenta, plava svjetlost kao najopasniji sastavni dio sunčeve svjetlosti, dolazi lakše do fotoreceptora i oštećuje ih te tako dolazi do degeneracije žute mrlje. Budući da se režim prehrane sa godinama života mijenja, može doći do smanjenog unošenja ovih bitnih nutritivnih sastojaka, što sve pogoduje razvoju bolesti.
U tom smislu govori i činjenica da se sa godinama života smanjuje količina lutei-na i zeaksantina u organizmu. Njihov nivo se stabilizira oko 60. godine života. Osobe koje su uzimale preparate luteina, pokazale su povratak normalnih koncentracija luteina u makuli.
Kako djeluju ove korisne tvari?
• Lutein i zeaksantin restauriraju gustoću makularnog pigmenta te ostvaruju zaštitu antioksidansima.
• Vitamin E nudi zaštitu antioksidansa i štiti ćelijsku membranu potpomažući organizam da iskoristi lutein.
• Vitamin C nudi zaštitu antioksidansa i pomaže iskoristivost vitamina E.
Da li je potrebno uzimati vitamine za oči ako se osoba ispravno hrani i da li uz korištenje tablete kompleksa multivitamina treba posebno uzimati i vitamine za oči? Odgovor na prvi dio pitanja glasi: teoretski, ne. Međutim, gotovo je nemoguće da u hrani dobijete dovoljne količine vitamina, minerala i antioksidansa koji su potrebni oku.
Što se tiče drugog dijela pitanja, mislimo da nema ništa loše u uzimanju dvije vrste vitamina. kule ne znači automatski i totalnu sljepoću.
■ Utjecaj bolesti na kvalitet života
Međutim, iako bolest, kad zahvati oba oka. rijetko dovodi do potpune sljepoće, sposobnost bolesnika za normalne zahtjeve vida kao što su čitanje, prepoznavanje ljudi, vožnja, manipulacija novcem i dr. je uveliko oslabljena. Posljedica toga je i značajno smanjenje kvaliteta života tih osoba. Smanjenje vida koje vodi do nesamostalnosti (nemogućnost kretanja i povećana mogućnost povređivanja) i osjećaja samosažaljenja može biti veoma stresno i invalidno za takve osobe, što može dovesti i do depresije. Procjene govore da lagana degeneracija smanjuje kvalitet života za 17 procenata, dok se to umanjenje kod umjerene ili teške forme penje na 40 i više od 60 procenata.
Ustvari, pacijenti navode da im ova bolest izaziva nesposobnost kao i druge kronične bolesti kao što su artritis, kronična opstruktivna plućna bolest i si. Poboljšanje u liječenju SDM ne smije se prosuđivati na osnovu samo kliničkog poboljšanja (poboljšana vidna oštrina i retinalno stanje) nego i na osnovu percepcije samog pacijenta o uspjehu terapije. Ako se bolesniku ordinira maksimum optičkih pomagala, ako se iskoriste vježbe vidne reedukacije, bolesnik će u kući moći zadržati samostalnost uprkos jako uznapredovaloj fazi bolesti.

LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
4004860