Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolest je masovna, a istinski uzrok nastanka je još nepoznat. U obzir dolaze poremećaj želučane prokrvljenosti, psihički faktor, loša nekontrolisana ishrana, upotreba raznih lijekova a po nekim najnovijim saznanjima čak i posebna vrsta bakterija. Ova bolest mnogo je rjeđa kod onih koji koriste više biljne hrane i biljnih masnoća a alkohol i duhan su im nepoznati. Strastveni pušači stvaraju izvanredne uslove za nastanak ulkusa (čira). Ulkus se obično javlja pojedinačno ali može ih biti i više (u duodenumu i želucu). Ulkusi želuca su veći i dublji od duodenalnih. Karakteristike bolesti sastoje se u hroničnosti, periodičnosti, sezonskom javljanju u jesen i proljeće i bolovima vezanim za unos hrane. Za čir u želucu karakterističan je bol koji dolazi na prazan želudac. Ovaj čir uzrokuje bol u predjelu želuca, žličice i lijevo, a duodenalni je krivac za bol u žličici, pod desnim rebarnim lukom i leđima desno. Za duodenalni ulkus vezana je nervoza, strah, brige i uzrujavanja a javlja se u svim životnim dobima. Bolesnici koji pate od ovakve bolesti imaju neredovnu stolicu a smjenjuju se proljev i zatvor. Neliječeni čir postaje sve dublji i poprima oblik kratera, a najveća opasnost prijeti od krvarenja ili perforacije čira. Liječenjeje dugotrajno i sa mnogo odricanja.
1. Lijek koji kod onih uporniji mijenja stanje na bolje spravlja se na slijedeći način:
- 4 svježa lista debele koke (sedum spectabile)
- 3 svježa lista ranjenika
- 4 svježa lista čuvarkuće
Kuhati u 3 dcl vode dok ne uvrije do pola. Ohladiti i procijediti. Piti dnevno 3 puta po 2 dcl čaja. Najbolje je skuhati količinu za tri doze od jednom.
2. - korijen gaveza......................10 gr.
- bokvica................................15 gr.
- neven...................................15 gr.
- kunica..................................20 gr.
- kopriva................................15 gr.
- matičnjak.............................10 gr.
- slatki korijen.........................15 gr.
Supenu kašiku mješavine politi sa 2 dcl hladne vode i grijati do ključanja. Hladiti jedan sat i procijediti. Piti tri puta po 2 dcl čaja dnevno. Uz ovaj čaj uzimati po jedan dcl soka od sirovog krompira i sirovog kupusa svako jutro i veće. Kura traje 50 dana. Dijeta je obavezna.
3. - kantarion............................... 10 gr.
- korijen čička......................... 15 gr.
- list oraha..................................15 gr.
- bokvica....................................20 gr.
- cvijet nevena......................... 20 gr.
- troskoka ........................... 20 gr.
Spravljati i upotrebljavati kao pod brojem 2.
4. Lijek koji je pokazao dobre efekte u tretmanu čira na želucu i dvanaestopalačnom crijevu:
- sok nevena............................... 1 fildžan
- sok korijena gaveza .............. 1 fildžan
- sok bokvice.............................. 1 fildžan
- sok kunice................................ 1 fildžan
- sok kupusa............................... 1 fildžan
- sok čuvarkuće ....................... 1 fildžan
- sok sirovog krompira..................2 fildžana
Pomiješati sve sa pola kg. Meda, dobro izmiješati da se masa ujednači. Uzimati dva puta po jednu kafenu kašiku.
5. - neven...................................... 15 gr.
- piskavica................................ 15 gr.
- rusomača................................ 15 gr.
- troskot.................................... 15 gr.
- zova......................................... 20 gr.
Spravljati i upotrebljavati kao pod brojem 2.
ČlR SA HIPERACIDITETOM
1.- čičak...........................................10gr.
- suručica......................................15 gr.
- gavez..........................................10 gr.
- neven..........................................10 gr.
- rosopas žuti...................................5 gr.
- islandski lišaj................................10 gr.
- bokvica.......................................10 gr.
Spravljati i upotrebljavati kao čaj protiv čira pod 2.
Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj