13 PRAVILA VITKOSTI

1. "Od ponedjeljka sam na dijeti"
Izgovor svih izgovora! Baš kao da će u ponedjeljak (koji je najomraženiji dan u tjednu), sve biti jednostavnije. Ovo je primjer kako se izgovara osoba koja još uvijek nema dovoljno motivacije da započne dijetu, ali zato ima veliki strah od neuspjeha.
Za početak, posavjetujte se sa stručnjakom o tome koliko kilograma doista trebate smršaviti (možda ne 10, već samo 5) i koji je oblik dijete za vas najprikladniji (možda manje okrutan nego što zamišljate). Kad jednom odredite jasan cilj i razumnu strategija, ne preostaje vam ništa drugo nego doista započeti dijetu. Kada? Sigurno ne "u ponedjeljak’! Započnite u trenutku kada ste stvarno mirni i zadovoljni ostalim dijelovima svoga života.

2. "Čemu žrtva, ionako neću biti vitka"
Od djetinjstva slušate kako ste vi jedna od onih prirodnih debeljuca. Primjećujete to svaki dan, gledajući svoju najbolju prijateljicu koja jede koliko želi a i dalje je mršava, dok se vi debljate i od samog prolaska pokraj slastičarnice. I na kraju se mirite s time da ćete cijeli život imati višak kilograma.
• SAVJET Geni su bitna stvar, svi smo od roditelja naslijedili ili sklonost debljanju ili sposobnost da sagorimo sve što pojedemo. Ali i osobe nasljedno krupnije građe mogu poboljšati svoju figuru. Važno je samo postaviti realne ciljeve dijete, u skladu s vlastitom tjelesnom građom.

3. "Čini mi se da svi paze koliko jedu"
Svaki put kad netko započne razgovor o težini, osjećate se prozvano? A nakon cjelodnevnog dokazivanja rođacima i prijateljima da radite što treba, navečer se tješite kolačima.
• SAVJET Pobijedite taj osjećaj jednostavno ponavljajući činjenicu da nitko nije centar svijeta. Drugi ljudi vide ono što im pokazujemo. To ne moraju nužno biti naši nedostaci.

4. "Izgubila sam račun o unosu kalorija"
Kad ste na dijeti, najčešće ste zadubljeni u bilježnicu u kojoj vodite evidenciju o sastojcima i količini pojedene hrane. Odjednom zaboravite zabilježiti te odmah to protumačite kao znak sudbine i spremno prekidate dijetu časteći se kriškom torte.
Važno je ne obeshrabriti se. Sto se tiče zbrajanja kalorija, opustite se malo: korisno je znati koliko kalorija imaju namirnice, ali ne treba pretjerivati.

5. "Umorna sam od vaganja"
Kad god ju ugledate, morate se na nju popeti, i njezina ‘presuda’ utječe na to kako ćete se osjećati toga dana. Živnete čim na vagi očitate kilogram manje, a onda – zbogom dijeti!
• SAVJET Važite se samo jedanput tjedno, i to ujutro prije doručka. To je i jedini način da se objektivno procjene promjene težine. Zbog hormonskih razloga i stresa organizam prolazi kroz razdoblja tijekom kojih težina može ostati stabilna iako jedete manje. Pokušajte svakodnevno vaganje zamijeniti provjerom pred ogledalom svakoga jutra. Sjećate se onih oblina kojih sada više nema? Uviđajući da oblik vašeg tijela postaje vitkiji, i da će postajati sve bolji, nećete se tako lako početi sažalijevati.

6. "Njegovi me stalno pozivaju na ručak"
Štrukli sa sirom, pečenje s krumpirom, torta i orahnjača – to je jelovnik koji ‘trpite’ zadnjih nekoliko nedjelja, točnije otkad ste s novim partnerom, koji ima samo jednu manu – obitelj koja voli dobro jesti. Prisiljeni ste odlučiti: ili debela i u društvu, ili mršava i sama.
• SAVJET Pokaže li se teškim raspravljati o korisnosti dijete s njegovim roditeljima, pribjegnite ipak maloj laži: recite da ste na dijeti zbog alergije. Drugi je način da prihvatite poziv samo svake druge nedjelje.

7. "Nervozna ne mogu na dijetu"
Partner je zaboravio na vašu godišnjicu, šef vas je'oprao'pred kolegama… Čini vam se kao da su se svi urotili da vam pokidaju živce. Uznemireni, hitate kući s mišlju daje rješenje tamo, na dohvat ruke. Čokolada!
• SAVJET Ako ste navikli tješiti se hranom, prije dijete odredite alternativne načine utjehe. Prvi je korak priznati da ste bijesni, a drugi pronaći način da bijes izbacite iz sebe bez prejedanja. Pokušajte sa šetnjama, udarajte jastuk, plešite… Važno je samo ostati što dalje od hladnjaka!

8. "Nakon ove čokolade vježbam"
Ispraviti slatke grijehe vježbanjem, dobro je rješenje. Problem nastaje kada se to počne primjenjivati pretjerano strogo. Ako nakon svakog sitnog prekršaja u dijeti završite u teretani progonjeni osjećajem krivnje, trebate se zamisliti. Dugoročni rezultat ne može biti drugo nego stres.
• SAVJET Osjećaj krivnje nikad nije dobar. Naučiti živjeti s vlastitim slabostima najbolji je način da prestanete kršiti pravila. Radije predvidite vrijeme za ‘
mali grijeh’ (recimo jednom tjednom). Promislite i zašto se tako ponašate. Možda prečesto'griješite'jer ste za dijetu izabrali krivi trenutak u životu (previše briga, premalo energije). Možda ste na prestrogoj dijeti i jedete hranu koja vam ne daje nikakvo zadovoljstvo.
9. "Salata za ručak, salata za večeru"
Rikula, endivija, komorač, dan za danom, bez ikakvih začina. Na kraju tjedna osjećate se više poput koze nego poput Kate Moss. Jedina je razlika u tome što koza ne zna za pizzu s četiri sira, a vi se osjećate jadno svaki put kada sjednete za stol. Krajnja opasnost da podlegnete kušnji!"
• SAVJET Ako ručak i večera postanu napor, neizbježna je želja za prekidom dijete. Dobro je jesti salate, no pokušajte im okus obogatiti začinima kao što su origano, luk ili crvena paprika.

10. "Krafna me privlači više od njega"
Nakon tjedan dana dijete potpuno ste bez snage i to se odražava na vaš spolni život: vaši su erotski snovi ispunjeni tanjurima tjestenine i kolačima, a u časopisu vas više privlače recepti nego slike Georgea Cloonevja. U jednom trenutku pomišljate:'Moram ponovno početi jesti, to je jedino rješenje da dođem k sebi.’
• SAVJET U jednome imate pravo: da biste obnovili energiju, morate ponovno početi jesti – ali ne nužno krafne za ručak i večeru. Kada su prehrambena odricanja prestroga, normalno je da gubimo snagu, a time i spolnu želju. Rješenje je revidirati dijetu. Pokušajte ju obogatiti i dozvolite si u društvu partnera jedan tanjur jela za kojim najviše čeznete.

11. "Pronaći ću novu formulu"
Pola plaće trošite na kreme, tablete i čajeve za'mršavljenje bez gladi’, vjerujući da ćete jednom naići na preparat pomoću kojeg ćete doista kilograme izgubiti kao čarolijom.
• SAVJET Ne postoje čarobni pripravci za mršavljenje bez odricanja. Dijeta je poput posla, nešto što se uči iz dana u dan, a rezultati se vide tek nakon  nekog vremena, a najviše na kraju.

12. "Sam pogled na pekaru baca me u krizu"
Ono jučer je bio samo trenutak nepažnje, ponavljate u sebi prolazeći pokraj pekare. Ali to je jače od vas! Kad ste u PMS-u, dovoljan je samo miris peciva da padnete zamku.
• SAVJET Gledati nije grijeh, no da biste izbjegli svako iskušenje, idite kući drugom ulicom. Osim toga, uvjerite se daje vaša ljubav s francuzom samo odgođena do dana kad završi dijeta. Osjećate li daje to za vas preveliko odricanje, pojedite samo komadić, u društvu, možda uz kavu s prijateljicom. Kad smo sami, lakše gubimo kontrolu, posebno nakon dugotrajnog odricanja od hrane.

13. "Od danas više ne idem na večere"
Ne želite da prijatelji saznaju kako se vi bavite tim ‘dijetnim glupostima’, pa radije jedete sami i odbijate pozive za izlazak. Grozno!
SAVJET Biti na dijeti znak je brige za zdravlje, stoga se nemate čega sramiti. Postoje i
mali trikovi kako da uživate u restoranu bez prejedanja. Prije odlaska popijte dijetni voćni sok ili pojedite malo sirovog povrća. Pojedite skromni ručak i malu užinu kasno poslije podne. U restoranu naručite samo predjelo i desert, ili samo glavno jelo i prilog. Ako ste previše pojeli, sljedećih dana iz prehrane izbacite 10 do 15 grama kruha ili 5 grama tjestenine.

5 komentara

  1. Iskreno da ti kazem ove dijete su mi vise preko glave. Toliko sam ih probala i vazda nesto sama sebi pametujem i onom jadnom muzu koji sve to mora da slusa iako je uvjeren da nisam debela. Sto i nisam ali znas ono “prije dvije godine sam mogla u ove hlace uci”. Medjutim kad sve saberem i oduzmem najbolje sam izgledala u srednjoj skoli kad sam igrala odbojku 2 sata dnevno nekad cak i 3. Eto, fizicka aktivnost i vjerovatno manja emotivna privrzenost hrani kao bjegu od sikiracije i slicno. Malo se okrenuti prema vjeri, malo opustajuce joge i provesti puno vise vremena uz fizicku aktivnost bi trebalo sve da rijesi. Sad imam drugi problem, holesterol koji mi je previze nizak sto znaci da moram jesti masnocu i zelja da smrsam… ne ide nikako, jelde. moj savjet zenama je da urade prvo krvnu sliku i sa doktorom se savjetuju koja vrsta dijete je za njih najzdravija.

  2. Dobri savjeti 🙂
    I ja bih trebala izgubiti kila, al na dijetu necu.
    Zacrtala sam sebi da cu ove zime vise da se krecem, a na proljece se ponovo vracam voznji bicikla kao provjerenom nacinu na koji mogu da postignem i odrzim neku za mene prihvatljivu kilazu.
    Al ni ne tezim tome da budem mrsavica, nisam ja taj tip zene 🙂

  3. Sve ovo sto sam procitala ovde je istina,ja sam pre par godina izgubila 40 kg.Koje sam dobila u trudnoci,al ni pre trudnoce nisam bila bas vitka,i dalje imam problema sa kilogramima,jo job efekat,ako zelim da izgledam u granicama normale moram da budem na dozivotnoj dijeti,momentalno sam jako opsednuta hranom,da ponekada pomislim da nije bas toliko normalno,u stanju sma da pokvarim sama sebi dan, ako unesem neku kaloriju vise

Komentariši