Slabokrvnost
O slabokrvnosti govorimo u onom slučaju kada se u krvi nalazi smanjen broj crvenih krvnih zrnaca ili smanjena količina krvne boje zvane hemoglobin. Često je posljedica drugih bolesti. Jedan od bitnih činilaca za stvaranje krvnog pigmenta je željezo. Za nedostatak željeza u organizmu krivci su mnogostruki kao npr. razna krvarenja, recimo kod obilnih mjesečnih ciklusa kod žena, manja unutarnja krvarenja u želucu ili crijevu uzrokovana čirom, zbog neodgovarajuće ishrane, raznih bolesti itd. Treba napomenuti da većina hroničnih i zaraznih bolesti dovodi do malokrvnosti koja je samo odraz glavne bolesti. Malokrvnost se manifestuje vrtoglavicom, blijedilom, zamorenošću, glavoboljom, svjetlucanjem pred očima, nesanicom, slabom koncetracijom a javljaju se i smetnje u cirkulaciji krvi (hladne noge i ruke, blijedilo itd.).
• iscijediti sok iz svježe ubranih slijedećih trava:
• kopriva................................................... 50 gr.
• kunica..................................................... 30 gr.
• bokvica................................................... 20 gr.
i dodati ga u sok koji će te dobiti ovako:
• izrendati 1 kg jabuka, kilogram cvekle, kilogram mrkve.
Sve dobro pomiješati i ostaviti da stoji preko noći, a ujutro iscijediti sok iz ove mase pa mu dodati biljne sokove i jedan kilogram meda. Uzimati tri puta po jednu supenu kašiku.
2. U dva litra domaćeg crnog vina kuhati na laganoj vatri dok ne uvre na pola:
• rogač.....................................................100gr.
• suhe smokve........................................50 gr
• kora cimeta............................................10 gr
• korijen koprive.......................................50 gr
• djetelina lucerna.....................................20 gr.
Dijelove koji se kuhaju isitniti, preliti sa dva litra crnog vina i ostaviti da stoji 8-10 sahati (preko noći). Ujutro kuhati na laganoj vatri a pred kraj kuhanja dodati 500 grama meda uz miješanje. Kada se kuhanje završilo uklonuti sa vatre i hladiti jedan sahat. Procijediti u staklenku. Uzimati 3 puta po jednu supenu kašiku.
3. - islandski lišaj.............................................. 15 gr.
- kopriva...................................................... 25 gr.
- bokvica.................................................... 10 gr.
- kićica....................................................... 10 gr.
- kunica...................................................... 10 gr.
- trava iva ................................................ 10 gr.
Supenu kašiku mješavine politi sa 2 dcl provrele vode i hladiti jedan sahat. Piti tri puta po 2 dcl čaja dnevno.