Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

25.03.2008.

Od čega boli glava?

S vremena na vrijeme patite od glavobolje. Izraženija je kada ste pod stresom ili kada ste bolesni, a ako pretjerate s pićem - neizostavna je i glavobolja. Zbog glavobolje ljudi najčešće ne odlaze liječniku - uzmu aspirin i osjećaju se bolje. Mnoge žene pate od čestih glavobolja, isprobavaju jedan lijek za drugim, ali im se glavobolja ponovo vraća. Ako i zatraže medicinsku pomoć, mnoge od njih se ne oslobode glavobolje. Naime, ili se uzrok glavobolje pogrešno dijagnosticira ili je liječenje nedjelotvorno.
No, ne mora biti tako. Naš prilog će vam pomoći da otkrijete kakvu vrstu glavobolje imate, čime je možda pogoršavate i šta možete poduzeti da zauvijek otjerate bol.

   Pravi uzrok obične glavobolje
   Mnogi se liječnici uzdaju u zastarjele načine liječenja, dok nova istraživanja omogućuju bolje razumijevanje onoga što se krije iza glavobolje. Istraživači sve više vjeruju da mnoge obične glavobolje imaju kao podlogu tjelesne, biološke poremećaje: poremećaj biokemijskih tvari u mozgu, posebno serotonina. Ako ste rođeni s tim poremećajem, to je kao da u glavi imate štapin dinamita s fitiljem kojeg "potpale" pokretači kao što su stres, hrana i hormonske promjene. Slijedi eksplozija: dolazi do kombinacije jedne ili više vrsta takozvanih primarnih glavobolja. To su tenzijska glavobolja, migrena i jaka glavobolja koja se uglavnom javlja kod muškaraca.

Tenzijska glavobolja
Kako se osjeća: Tupa bol s obje strane glave ili stezanje oko cijele glave (kao čvrst obruč). Javlja se periodički (povremeno, dva - tri puta tjedno).
Pokretači: Stres, koji izaziva stezanje mišica glave i vrata. Oko 20 posto oboljelih ne osjeća mišićnu napetost pa zato specijalisti smatraju da su tenzijske glavobolje zapravo samo manje bolan oblik istog poremećaja koji izaziva migrenu.
Liječenje: Lijekovi protiv bolova (analgetici) koji se izdaju bez recepta - aspirin, ibuprofen, paracetamol. Za jaku bol liječnik vam može propisati i jači lijek protiv bolova, najčešće neki nesteroidni analgetik.
Prevencija: Da biste u ranoj fazi zaustavili tenzijsku glavobolju, pomaže:
• Polako, duboko disanje.
• Masaža zatiljka i sljepoočnica.
Za dugoročnu prevenciju:
• Predah od posla svakih sat vremena, da istegnete vrat i leđne mišiće. Ako je moguće, petominutna šetnja na otvorenom svakih sat.
• Redovna tjelovježba tj. aerobičke vježbe, koje podižu razinu endorfina, prirodnih analgetika koje stvara naš organizam.
• "Biofeetback" trening koji opušta mišiće i ublažava stres.
• Za kronične glavobolje, lijekovi protiv depresije koji podižu razinu serotonina u mozgu.
Pogreške: Pretjerana upotreba lijekova protiv bolova (ako ih uzimate više od triput tjedno). S vremenom to utječe na prirodnu tjelesnu sposobnost suočavanja s boli - glavobolje se javljaju češće i snažnije. Osobi koja je već u tom zatvorenom krugu neće pomoći ni drugi, jači i prikladniji lijekovi. Zato se uz liječnikovu pomoć treba odviknuti od prečestog uzimanja lijekova. To obično donosi olakšanje pa će potom i slabiji lijekovi biti uspješni u suzbijanju glavobolje.

Migrena
Kako se osjeća:
Blago do snažno pulsiranje, često s jedne strane glave, obično praćeno mučninom, povraćanjem te preosjedjivošću na svjetlo i buku. "Klasičnim" migrenama obično 20 do 30 minuta prethodi vizualna aura (bljeskovi, tamne mrlje ili cik-cak uzorci pred očima). Migrene mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.
Pokretači: Određena hrana (crno vino, čokolada, tvrdi sir, mesne prerađevine), kontracepcijske pilule, gladovanje, vremenske promjene, bljeskajuće svjetlo i drugi pokretači izrazito individualnih obilježja.Vodite dnevnik glavobolje (zapišite razdoblje u mjesecu kad se bol javlja, hranu koju ste prije toga jeli, gdje ste bili, koliko sati ste spavali) da otkrijete šta potiče napade migrene.
Liječenje: Za blage migrene, analgetici koji se izdaju bez liječničkog recepta, a koji se uzimaju već pri najavi glavobolje. Također pokušajte staviti led na zatiljak ili ha bolom zahvaćenu stranu glave i odmoriti se u zamračenoj sobi. Za jake migrene pomažu jači analgetici ili lijekovi protiv migrene kao što su pripravci ergotamina koji stabiliziraju biokemijske procese u mozgu. Jednom kad se migrena razbukta, preparati ergotamina mogu zaustaviti napadaj.
Prevencija: Neki antidepresivi te određeni beta-blokatori i blokatori kalcijevih kanala, koji stabilizuju dijelove mozga odgovorne za nastanak migrene.
Pogreške: Zamijeniti biološki uzrok koji je podloga glavobolje s pokretačem koji aktivira glavobolju. Bolesnike ponekad šalju mnogim specijalistima - nutricionistima, alergolozima, stomatolozima - koji se usredotoče na pokretače i ne propišu najprikladnije liječenje. U osnovi, samo će osobe sklone migrenama dobiti glavobolju pod utjecajem tih pokretača. Za neke je ljude sasvim dovoljno obratiti pozornost na pokretače, dok će drugi morati liječiti migrenu.
Sljedeći pokretači glavobolje često se, pogrešno, smatraju uzrocima:
Spolni odnos. Pulsirajuća bol koju izaziva uzbuđenje i napor, često tijekom orgazma. Liječenje uključuje uzimanje nesteroidnih protuupalnih lijekova (primjerice ibuprofena) prije spolnog odnosa. Ako se radi o kroničnim glavoboljama, uzmite lijek za prevenciju migrene, ali s liječnikom raspravite o dugotrajnim, eksplozivnim glavoboljama koje izaziva napor kako biste bili sigurni da uzrok nije neka pogibeljna promjena, primjerice aneurizma.
• Mjesečnica. Mogu se javiti blage migrene tenzijskog tipa ili snažne migrene.
Liječenje: analgetici, preparati ergotamina. Izbjegavajte hranu koja potiče migrenu. Ako vas menstrualna migrena onesposobi na dulje od nekoliko dana, uzmite lijekove u preventivne svrhe.
• Sladoled. Kratkotrajna ali oštra bol u oku ili tik iznad oka vjerovatno je uzrokovana iznenadnom hladnoćom na živčanim završecima u usnoj šupljim.
Liječenje: jedite sladoled polako, u malim zalogajima.
• Vikend ili opuštanje. Prijelaz s visoke na nisku razinu stresa, dugo spavanje ili putovanje kroz različite vremenske zone mogu pokrenuti migrenu.
Liječenje: odlazite na počinak i ustajte uvijek u isto vrijeme, čak i vikendom, i pridržavajte se uvriježenog rasporeda poslova.

Neuobičajene glavobolje
Poremećaj biokemizma mozga izaziva većinu glavobolja. No, postoje i druge, manje učestale, "sekundarne" vrste glavobolja, u koje se ubrajaju:
Sinusna glavobolja
Kako se osjeća: Bol iza i ispod očiju te u čelu, katkad praćena povišenom tjelesnom temperaturom i oticanjem lica.
Pokretači: Začepljeni, upaljeni sinusi (šupljine u kostima glave "presvučene" sluznicom), obično nakon jače prehlade ili gripe.
Liječenje: Smjesta nazovite liječnika ako se javi otečenost i visoka temperatura. Ako nemate te simptome, preporučuju se topli oblozi, inhalacije pare (sjedite u kupaonici, uz vruć tuš, 10 do 20 minuta), topla pića, dekongestanti (sredstva protiv oticanja sluznice), analgetici koji se izdaju bez recepta. Antibiotike mora propisati liječnik.
Pogreške: Ako krivo pretpostavite da je to od čega patite sinusna glavobolja, jer se ona često pogrešno dijagnosticira.
Bol u čeljusnom zglobu
Kako se osjeća: Bol koja se širi duž obje strane glave, te bol u čeljusti, čujno "klik" pri otvaranju i zatvaranju usta i ograničeno kretanje čeljusnog (temporomandibularnog) zgloba.
Uzrok: Poremećaj čeljusnog zgloba.
Liječenje: Pomagalo koje se obično nosi noću, da namjesti čeljusti. Propisat će vam ga čeljusni kirurg.
Pogreške: Prenagljena dijagnoza. Ako nemate sve simptome, zatražite pregled i mišljenje čeljusnog kirurga.
Uskraćivanje kofeina
Kako se osjeća: Najčešće kao tenzijska glavobolja.
Pokretači: Ako propustite svoju uobičajenu kafu, krvne se žile šire, što može izazvati glavobolje.
Prevencija: Pijte kafu u isto vrijeme svaki dan. Da biste se odvikli, malo pomalo, smanjite broj šalica kafe ili količinu pića što sadrži kofein na najviše jednu ili dvije dnevno.
Mamurluk
Kako se osjeća: Pulsiranje ili "lupanje" u cijeloj glavi, često praćeno mučninom.
Pokretači: Previše alkohola koji širi krvne žile..
Liječenje: Ako ste previše popili, prije lijeganja u krevet popijte veliku količinu vode (kao protuteža dehidrirajućem djelovanju alkohola) i uzmite dva aspirina. Ujutro popijte još vode i voćni sok.

Je li vaša glavobolja opasna?
Bez obzira koliko su bolne, većina glavoboljanije znak nikakve ozbiljne bolesti. Smjesta otiđite liječniku:
1. Ako uz glavobolje imate i neurološke simptome - ukočenost, slabost, gubitak osjeta ili kontrole nad udovima, otežan govor, smetnje vida, smetenost ili gubitak pamćenja.
2. Ako su glavobolje sve jače, sve češće i sve dugotrajnije.
3. Ako se odjednom javila najgora glavobolja koju ste ikad osjetili.
4. Ako glavobolja započne nakon udarca u glavu.
5. Ako je glavobolja praćena visokom i tjelesnom temperaturom, zaduhom, grloboljom ili znacima meningitisa - ukrućen vrat kojeg ne možete savinuti, mučnina i povraćanje.
6. Ako se javi vrlo snažna, dugotrajna bol u glavi kao posljedica tjelesnog napora - spolnog odnosa, sijanja, naprezanja.

LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
4005009