Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

09.03.2008.

7 uzroka umora

   Koliko ste puta uhvatili sebe u situaciji kada kažete „Umorna samo, više ne mogu stići masu stvari koje sam do jučer obavljala bez imalo napora."

Mada povremeni zamor može biti znak ozbiljnog oboljenja, prema riječima eksperata, osjećaj premorenosti je uzrokovan nekim manjim problemima koji se mogu relativno lako otkriti.

Da bismo vam pomogli identificirati uzroke stalne premorenosti, otkrit ćemo vam sedam skrivenih uzroka premorenosti - potencijalnih zdravstvenih problema o kojima biste se svakako trebali konsultirati sa svojim Ijekarom.

    Uzrok broj 1 - Anemija

   Ukoliko ste u reproduktivnoj životnoj dobi, a pogotovo ukoliko patite od bolnih menstrualnih ciklusa, imate fibroidne tumore ili polipe, ili ukoliko ste nedavno rodili, gubitak krvi može uzrokovati anemiju - jedan od glavnih uzroka premorenosti i iscrpljenosti kod žena.

Problemi nastaju kada krvarenje dovodi do nedostatka hemoglobina, proteina bogatog željezom u crvenim krvnim zrncima koja nose kisik iz pluća u ostale dijelove našeg tijela. Ukoliko tkiva i organi ne dobijaju dovoljnu količinu kisika, dodaje Goldberg, rezultat je osjećaj opšte premorenosti i iscrpljenosti.                                      :

Ostali uzroci anemije mogu biti unutarnje krvarenje, manjak željeza, folne kiseline ili vitamina B12. Anemija, također, može biti uzrokovana hroničnim oboljenjima kao što su bolesti bubrega. Simptomi su vrtoglavice, nesvjestice, osjećaj stalne hladnoće i razdražljiost.

Za utvrđivanje dijagnoze, dovoljno je napraviti test krvi. Liječenje se obično sastoji od uzimanja lijekova koji sadrže željezo i konzumiranja namirnica koje sadrže željezo, kao što su špinat, brokoli i crveno meso. Dobra vijest: Uz efikasno liječenje, osjećaj premorenosti bi se trebao početi gubiti za tridesetak dana ili manje.

   Uzrok broj 2 - Nedovoljna aktivnost štitnjače

   Ukoliko ste lijeni, spori, pomalo depresivni, problem leži u usporenom radu štitnjače, bolesti koja se naziva hipotiroidizmom. Štitnjača je mala žlijezda koja se nalazi u vratu i koja kontrolira metabolizam, brzinu kretanja krvi u organizmu.

Nedijagnosticirano oboljenje štitnjače jedan je od najraširenijih zdravstvenih problema kod žena. Nismo uopšte svjesni koliko je ova bolest rasprostranjena.

Prema podacima američke fondacije za bolesti štitnjače, u dobi od 60 godina približno 17 posto žena se suočava sa oboljenjem štitnjače, a većina ih uopšte nije svjesna. Najčešći uzrok je oboljenje imunološkog sistema, poznato kao Hašimotov tiroiditis. Radi se o oboljenju kod kojeg organizam uništava ćelije koje proizvode tiroksin i druge hormone koje izlučuje štitnjača. To za posljedicu ima hipotiroidizam ili usporeni metabolizam.

Testovi krvi, T3 i T4 koriste se za otkrivanje stanja hormona štitnjače. Ukoliko je nivo ovih hormona u organizmu nizak, sintetički hormoni mogu ubrzati rad štitnjače, nakon čega bi se žene trebale veoma brzo osjećati mnogo bolje.

   Uzrok broj 3 - Nedijagnosticirane infekcije mokraćnog trakta

   Mada većina žena povezuje infekciju mokraćnog trakta sa simptomima kao što su peckanje pri mokrenju, u nekim slučajevima osjećaj premorenosti može biti jedini pokazatelj takvog stanja.

Klasični simptomi ove infekcije ne pojavljuju se kod svih žena. Kod nekih se uopšte ne javljaju simptomi, ili se javljaju tek blagi znaci koji mogu proći neprimijećeno, izuzev simptoma premorenosti. U najvećem broju slučajeva infekcije su uzrokovane bakterijom u mokraćnom traktu, što je, opet, najčešće posljedica nepravilne higijene. Problem se dijagnosticira jednostavnim testom mokraće.

Samo liječenje je veoma brzo i lako i obično podrazumijeva oralno uzimanje antibiotika. Osjećaj premorenosti uz ovakvu terapiju obično nestaje u roku od sedmicu dana ili manje. Ukoliko se simptomi vrate, ponovo napravite analizu mokraće, jer kod nekih žena se radi o hroničnom oboljenju. Ukoliko je to slučaj s vama, konsultirajte se sa svojim liječnikom o mogućnosti preventivne brige, koja može uključivati i manju dozu antibiotika.

Uzrok broj 4 - Prezasićenost kofeinom

Mnogi od nas će posegnuti za šoljicom kafe ili čašom kole, ukoliko žele brzo sagorjeti energiju, međutim, treba imati na umu da kod nekih žena kofein može imati potpuno suprotan efekat. U svom članku objavljenom u magazinu „US Pharmacist", autor Stephen Prav navodi da kofein djeluje stimulativno, ali ukoliko se konzumira u velikim količinama, njegov učinak je više Štetan nego koristan. To se posebno odnosi na pacijente koji se stalno žale na premorenost. Jer, većina njih će pokušati da problem premorenosti riješi unošenjem veće količine kofeina u organizam i postići potpuno suprotan efekat. Povećano konzumiranje kofeina uzrokuje da se stanje još više pogorša, tvrdi autor navedenog članka. Rješenje: Eliminirajte kofein iz svoje ishrane što je moguće više. To nikako ne znači da „ćete samo smanjiti količinu kafe. Čokolada, čaj, soda, pa čak i neki lijekovi sadrže kofein, što može uzrokovati pojavu premorenosti.

   Uzrok broj 5 - Alergije na hranu

   Hrana je tu da nam osigura energiju, no neki Ijekari smatraju da oređena hrana sadrži tvari koje mogu uzrokovati alergije i djelovati potpuno suprotno. Nepodnošenje određene hrane ili namirnica može uzrokovati osjećaj pospanosti. Ukoliko biste nastavili sa unošenjem takve hrane u organizam, sami biste se uvjerili u kontinuiranu, stalno prisutnu iscrpljenost. Ukoliko smatrate da se iza vašeg konstantnog zijevanja krije netolerancija na hranu, počnite sa određenim promjenama u načinu ishrane. Najprije eliminirajte namirnice i hranu za koju ste se uvjerili da izaziva zijevanje 10 do 30 minuta nakon što je pojedete. Također se posavjetujte sa svojim liječnikom o eventualnom alergo testu na hranu.

   Uzrok broj 6 - Apneja za vrijeme spavanja

   Ukoliko nedovoljno spavate, to je zasigurno razlog da osjećate umor. Ali, šta ako niste ni svjesni da nedovoljno i nezdravo spavate? Takvo stanje se naziva apneja za vrijeme spavanja - poremećaj spavanja koji uzrokuje trenutni prekid disanja.

To se tokom noći može desiti i nekoliko puta, a svaki put kada dođe do prekida disanja, osoba sa takvim poremećajem sna se probudi, prekine ciklus spavanja, a da najčešće toga nije ni svjesna. Jedno je sigurno, jedina posljedica koju ćete osjetiti jeste stalna premorenost bez obzira na dužinu sna. Apneja za vrijeme spavanja uzrokovana opstrukcijom gornjih disajnih puteva najčešće se javlja kod žena koje imaju prekomjernu težinu ili su gojazne. I hrkanje je jedan od znakova apneje za vrijeme spavanja. Savjetujemo obavezne konsultacije sa specijalistom za ovu oblast. Ukoliko patite od ovog poremećaja, liječnik će vam najprije preporučiti promjenu načina življenja, skidanje viška kilograma i prestanak pušenja. Tretman uključuje preparate koji drže otvorenim disajne puteve tokom spavanja.

U izuzetnim slučajevima bit će potreban i hirurški zahvat. Ovaj poremećaj se nikako ne smije zanemariti, jer ukoliko se ne liječi na pravilan način, postoji ogroman rizik od srčanog ili moždanog udara.

   Uzrok broj 7 - Nedijagnosticirano srčano oboljenje

   Ukoliko nakon neke uobičajene, lagane fizičke aktivnosti osjetite umor i iscrpljenost, obavezno porazgovarajte sa svojim liječnikom, jer vrlo je moguće da se radi o nekom srčanom oboljenju. Ukoliko osjetite premorenost nakon uobičajenih poslova kao što su usisavanje, rad u vrtu i slične svakodnevne aktivnosti, možda vam to vaše srce šalje poziv za pomoć i upozorenje da mu je potrebna medicinska pažnja.

To nikako ne znači da trebate paničiti nakon svakog zijevanja. U najvećem broju slučajeva, premorenost nije prvi znak srčanog oboljenja i obično je povezana sa nekim daleko manje ozbiljnim stanjem. No, činjenica je da su srčana oboljenja sada najčešći uzrok i smrti kod žena. Zato ukoliko je kod vas prisutna premorenost, a eliminirali ste sve ostale eventualne uzroke i ukoliko se utvrdi da je premor kod vas vezan za srčano oboljenje, pravovremeno liječenje može biti efikasno u otklanjanju problema, smanjenju premorenosti i obnavljanju energije.


LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
4005021