Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

26.02.2008.

Godine se ogledaju u kosi

   Biološka funkcija kose je da štiti od sunca, mehaničkih i termičkih podražaja. Međutim, ona je istovremeno i jedna vrsta ukrasa. Zato se jednim od vodećih estetskih nedostataka današnjice smatra nedostatak ili prorijeđenost kose. Metabolizam kose brz je i zahtjevan te podložan utjecajima iz organizma i okoline. Na osobine kose svakako utječe i životna dob, pa zato je sasvim normalno da kosa tokom života mijenja boju, kvalitetu i izgled.
   ■ Geni, hormoni...
   Boja kose, njezina debljina i kvaliteta ovise o količini pigmenta, kao i o sadržaju zračnih mjehurića u vlasi. Pa tako plava sadrži najmanje pigmenta i najtanja je, najdeblja je crvenkasta vlas, a po debljini se između njih nalaze smeđa i crna.
   Folikuli od kojih se stvara dlaka razviju se u devetoj sedmici embrionalnog razvitka, da bi se pred kraj trudnoće izdiferencirala gušće obrasla područja kože kao što su vlasište, obrve. Tu primarnu intrauterinu dlakavost nakon poroda postupno zamjenjuje terminalna, pigmentom bogata kosa odraslih. Konačni izgled kose ovisi od djelovanja genetičkih, hormonalnih i rasnih utjecaja.
   Folikul dlake je pod stalnim utjecajem hormona, od kojih je testosteron izuzetno važan. Tokom života proces starenja zahvaća i kosu. Nastaju promjene u morfologiji vlasi, kao i u njenom ciklusu rasta.
Sa godinama mijenja se i boja kose. Sijeda je uobičajena pojava u procesu starenja, a nastaje kao rezultat nestanka pigmenta (depigmentacije), što se dešava u većine osoba.
   ■ Gubitak pigmenta
   Gubitak pigmenta u kosi posljedica je prestanka aktivnosti pigmentnih stanica melanocita u bulbusu vlasi. Vrijeme nastanka sijede kose različito je, a ovisi o nasljeđu kao i o stečenim faktorima.
   Kosa najprije sijedi na sljepoočnoj regiji, a zatim se širi na tjemeni i zatiljni dio. U bijelaca se u prosjeku javlja oko 35. godine života. Sa starenjem se mijenja i gustoća kose. Na vlasištu odraslih ima približno 100 000 folikula. Propadanje nekih folikula započinje u razdoblju od 30. do 50. godine života i njihov se broj smanjuje. Smanjenjem broja folikula primjećuje se i smanjenje gustoće kose koje je jače izraženo centralno na vlasištu. Vremenom nastaju promjene i u promjeru vlasi. S godinama postotak debelih vlasi se smanjuje, a raste broj srednje debelih i tankih. Ta je pojava prisutna na svim područjima vlasišta i nije u odnosu s gustoćom kose. Posljedica je ciklusa obnavljanja vlasi kao i genetskih i hormonalnih faktora. Njegu kose treba prilagoditi godinama. Budući da je u starijoj životnoj dobi mogućnost nastanka patoloških promjena na vlasištu češća (npr. utjecaj hroničnih bolesti, uzimanje lijekova), one zajedno s već navedenim fiziološkim promjenama mogu dovesti do promjena na kosi koje se doživljavaju kao veliki estetski nedostatak. Posebnu pažnju posvetite izboru boja za kosu. Njenom oštećenju doprinosi dugogodišnje nestručno bojenje, upotreba jakih sredstava za izbjeljivanje i upotreba nekvalitetnih šampona.
   ■ Pranje i bojenje
   Sijedu kosu treba pažljivo prati jer su bijele vlasi veoma krhke i lako lomljive. Ta spoznaja diktira nabavku posebnog šampona koji će te vlasi osnažiti i učiniti zdravijima i sjajnijima.      Prvenstveno treba znati da kosa kod odraslih teže podnosi alkalne (lužnate)
preparate i da nakon primjene alkalnih preparata treba mnogo više vremena da se ponovo uspostavi fiziološka pH vrijednost.
   Zato, pripravci namijenjeni pranju i njezi kose i vlasišta trebaju biti blago kiseli, do neutralni. Za suhu kosu korisno je ulje kokosa, jojobe, čička, ricinusa i si. Za regeneraciju vlasi vrlo su korisna pakiranja u obliku maski. Ona sadrže ekstrakte bilja i morske alge.
Od boja za kosu preporučuju se one kratkotrajnog i poludugog djelovanja. Preparati koji duže ostaju na kosi (učvršćivači, boje, lakovi) trebaju sadržavati UVA i UVB zaštitu. Također i korištenje oštrih četki, te sušenje jako toplim zrakom dodatno oštećuje kosu. Sve navedeno oštećuje disulfide u keratinu vlasi što ima za posljedicu smanjenje njene čvrstoće.
 
   Spas u preljevu
   Ako sijede vlasi nisu lomljive, problem ipak može uzrokovati njihov ružan žuti odsjaj (preljev). Dermatolozi baš za to okrivljuju promjene u procesu pigmentacije, dok frizeri nude spas u korištenju preljeva. Taj se rezultat ne postiže amaterskom njegom kod kuće nego je preporučljivo žutilo sijede kose neutralizirati svijetloljubičastim preljevom.
 
   Tri faze jedne dlake
   Kosa se tokom života stalno izmjenjuje. Životni ciklus vlasi prolazi kroz tri faze:
- Anagena ili faza rasta - traje od četiri do šest godina;
- Katagena faza - traje oko tri sedmice;
- Telogena faza - traje oko tri mjeseca, tokom koje dolazi do ispadanja vlasi.
 
   Kapa ili šešir
   Život u gradovima s dosta prašine i smoga nalaže da dodatno zaštitimo sijede vlasi. Zato bi sjedokose trebale češće nositi kapu ili šešir. No, jednako tako i kosu njegovati djelotvornim preparatima za zaštitu i od štetnog utjecaja vlage i drugih neugodnih vanjskih faktora.
 
   Perut treba liječiti
   Perut je neugodna pojava na koži vlasišta i pogađa oko polovine odraslih osoba. Može je dobiti svako, u bilo kojem životnom razdoblju, no učestalost je ipak najveća oko četrdesete godine. Kao i na ostalim dijelovima tijela, i na vlasištu se koža stalno obnavlja, tj. nove stanice zamjenjuju stare, odumrle. Kod osoba koje pate od peruti proces odbacivanja odumrlih stanica je ubrzan, pa se na površini stvara više odumrlih stanica koje primjećujemo kao bijele Ijuskice (perut), ili bjelkaste naslage na koži vlasišta.
Pojave koje prate perut su svrbež, Ijuskanje kože i crvenilo vlasišta, koje se pojavljuje rjeđe. Simptomi peruti ljeti su u pravilu manje izraženi zbog djelovanja UV zraka, a zimi se pogoršavaju. Perut se mora liječiti jer njeno zanemarivanje tokom najranijih simptoma dovodi do nakupljanja sve više ljuski, što može izazvati jači svrbež, pojavu sitnih ranica na površini kože i infekciju.
 
   Šarm sijedih vlasi
   Kad neke žene u ranim tridesetim ustanove da su počele sijedjeti, nimalo ih neće utješiti stručno objašnjenje kako je riječ o depigmentaciji stabljike vlasišta. Uzroci su joj u dermatološkim promjenama (na primjer, vitiligu), ali i genetskim koje su ionako postale dežurnim krivcem za promjene u ljudskom organizmu. No, sve se češće okrivljuje i stres, jer se ustanovilo da uzrokuje neuobičajenu navalu adrenalina. To je pravi atak na folikule, što ostavlja trag na stanicama koje proizvode malanin i uzrokuju sijeđenje. Budući da se tridesetogodišnjakinje ili koju godinu starije sjedokose dame osjećaju mlade, razumljivo je da postaju zabrinutije zbog tih promjena. Stručnjaci će ženama koje su u ranoj životnoj dobi primijetile prve sijede savjetovati da ih odmah kamufliraju bojom za kosu.
lako se mogu čuti priče kako takvi preparati štete vlasištu i bijelim vlasima, dermatolozi drukčije misle. Pa, nema razloga da se ta kosa ne oboji istim bojama kao i druge vlasi koje unatoč prirodnoj boji, također, mogu biti krhke.

LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
4005007