Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

18.02.2008.

Povijest liječenja biljem

   Ljekovito bilje je ostavilo duboke tragove u životu svih naroda. Poznavanje i upotreba biljnih, životinjskih i anorganskih sirovina razvijali su se, dizali do izvjesnog uspona i propadali zajedno s brojnim kulturama.

   EGIPAT

Egipćani su znali za mnoge ljekovite pripravke i sastojke. U početku su se zadovoljavali sirovinama iz svoje flore oko Nila, a kasnije, ukoliko su dalje širili svoju vlast i trgovački utjecaj, sve su više tražili skupocjene biljne sastojke, začine i jake mirise s Istoka. Tako su, pored ostalog, upotrebljavali buniku, primorski luk (protiv morske bolesti), kadulju, mažuran i metvicu, gencijan, ricinus i njegovo ulje, maslinovo ulje, sjeme od hrena, bršljan, šafran, pelin, divlji pelin, ljiljan, gospinu travu, tamjan, balsame, cimet,

gumu, mirise i začine iz Indije (oko 1500. god. prije Krista).

   U Eberovim papirusima (1550. god. prije Krista) spominju se ljekovite biljke. Egipćani su poznavali vještinu balzamiranja, destiliranja mirisnih voda i parfema. U drevnim egipatskim grobnicama nađeni su razni biljni sastojci. Stari Egipat je imao veliki utjecaj na razvoj vještine liječenja, izrade lijekova i na cjelokupnu kulturu raznih starih naroda i civilizacija. Ti pustinjski narodi upotrebljavali su, pored ostalog, još i opijum, galban, asofetidu, bijeli luk i druge sokove pustinjskih i stepskih biljaka.

   Najnovija istraživanja dokazuju da je zahvaljujući svakodnevnoj upotrebi ljekovitog bilja uspjela gradnja povijesnih kolosa, egipatskih piramida. Da nije bilo ljekovitog bilja, zarazne bolesti bi pokosile stotine tisuća radnika koji su gradili piramide u uvjetima najtežeg primitivizma, bez osnovnih higijenskih potreba (nedostatak zahoda, zdrave vode i dr.).

Ipak, u većini starih naroda, vladalo je vjerovanje kako je molitva još uvijek najvažnija kod liječenja, kako je njen učinak jači i pouzdaniji i od samog lijeka koji bi se eventualno dao bolesniku. Medicinsko-farmaceutsku vještinu čuvali su svećenici po hramovima, "klasa koja se brinula i za dušu i za tijelo svoje pastve'! Vjerovali su i propovijedali da se molitvom, postom i dobrim djelima može "zao duh", tj. bolest, istjerati iz ljudskog tijela.

Pored ostalih lijekova, upotrebljavali su vino, ulje, mokraću ljudi i životinja, itd.

FENICIJA

   Feničani su bili najbolji trgovci tog vremena. Trgovali su i biljnim pripravama i raznoraznim biljkama, o njima pričali razne izmišljotine, kao, na primjer, da mjesto gdje raste papar čuvaju krilate zmije, da je do njega vrlo teško doći i da je zbog toga skup. Feničani su biljke malo upotrebljavali za sebe.

   Vrijeme do Grka može se nazvati religiozno. Svećenici, leviti, vračevi i mađioničari u svojim su obredima i ritualima vještinu liječenja i spravljanja lijekova obavijali religioznim, magičnim radnjama, koje su sprječavale razvoj znanstvenog i eksperimentalnog shvaćanja medicine i farmacije. Kritičnog duha nije bilo. Većina biljnih pripravaka davana je bolesnicima u vrlo jednostavnim farmaceutskim oblicima: maceracijima, infuzima, dekoktima, uljima, vinima, linimentima i melemima.

GRČKA

   Za vrijeme Grka i Rimljana farmacija se postupno oslobađa religije i misticizma, a zatim postaje sve više deskriptivna i ponekad eksperimentalna.

   Herodot (500. god. prije Krista) spominje ricinusovo ulje, ali koje služi kao gorivo, a ne za lijek. U 5. stoljeću prije Krista spominju se kukuta, sok od mliječnice, brionija, kolocintis i dr. Orfej spominje kukurijek, bijeli luk i dr., a Pitagora primorski luk, slačicu i kupus.

Hipokratova djela (459-370) pružaju nam prve pouzdane znanstvene podatke o medicinsko-farmaceutskim vještinama starih Grka. U njima se spominje do 300 ljekovitih biljaka razvrstanih prema fiziološkom učinku: protiv groznice Grci upotrebljavaju pelin i kičicu, protiv crijevnih parazita luk; narkotici su opijum, bunika, velebilje i mandragora; drastika su ricinus, kukurijek, kolocintis, debela tikva i skamonijum; emetici su kukurijek i  kopitnjak;  diuretici  su  primorski luk, celer, peršin, šparoga, bijeli luk; adstringenti su hrast, šipak, itd. Biljni se sastojci daju bolesnicima u znatno većem broju farmaceutskih preparata, što predstavlja znatan napredak u farmaciji. Hipokrat je najslavniji antički grčki liječnik. Njegova djela imaju veliku povijesnu vrijednost.

   Kukuta je bila sudski otrov. Travari su imali trgovine u kojima su prodavali biljke koje su sami brali. Uz ostale, i slavni se filozof Aristotel bavio biljem.

   Teofrast (371-287) je napisao "Povijest bilja" i u njoj predstavio sve što se u to vrijeme znalo o ljekovitom bilju. Pored drugih biljnih sastojaka on spominje cimet i podanak perunike i čemerike.

   Najvažniji pisac o poznavanju biljnih sastojaka starog vijeka je Grk, Pedanije Dioskorides, ili Dioskorid, rođen u 1. stoljeću u Maloj Aziji. Njegovo klasično djelo, "De Materia Medica" pisano 77. god. 1. stoljeća, služilo je za ugled i uzor Rimljanima i Arapima. To se djelo može smatrati prvom materijom medikacije. Više od 15 stoljeća, pa čak i kroz cijeli srednji vijek, bilo je to djelo od ogromnog utjecaja na sve liječnike. Nedvojbeno, svim kasnijim medicinskim piscima ovo je djelo bilo uzor i izvor, pa ne čudi što se pored svakog biljnog sastojka obavezno i na prvom mjestu citiralo mišljenje Dioskorida. On je puno putovao i upoznao medicinu i lijekove cijelog Rimskog carstva, prateći kao vojni liječnik rimske legije po Europi, Aziji i Africi, širom ogromne prostrane rimske države. Pokraj dotle poznatih biljnih sastojaka, Dioskorid predočava terapeutsku upotrebu, način branja i čuvanja, crteže i kopije odoljena, hrastove kore, din-dera, primorskog luka, lavande, kamilice, metvice, matičnjaka, kadulje, mažurana, korijandra, koromača, bademovog, sezamovog i orahovog ulja, mrazovca i drugog bilja. Opisao je više od 500 biljnih, životinjskih i mineralnih biljnih sastojaka. Biljke je razvrstao prema njihovim terapeutskim osobinama. Djelo je prevedeno na arapski, talijanski, francuski i španjolski, a kasnije i na druge jezike. Njegova pojava je od povijesnog značaja za znanost o ljekovitom bilju, ljekovitim sastojcima biljnog, životinjskog i mineralnog podrijetla i lijekovima uopće.

   Snažan i blagotvoran utjecaj Dioskorida i Hipokrata osjeća se kroz stoljeća.

U "Ilijadi" (8. stoljeće prije Krista) se spominje neki gorak korijen koji, zdrobljen i stavljen na ranjenu nogu, treba ublažiti bol junaka. Pred Pitijom (starogrčka proročica) neprekidno se puše i gore trave i lebde mirisi od kojih se ona zanosi i u transu, izvan sebe, proriče sudbinu ljudi. Zasigurno je tu bilo i otrovnog bilja, jer je i sama slavna proročica na kraju podlegla nakon jedne takve burne seanse. Uopće, čini se da medicina primitivnih naroda cijeni u prvom redu drastične, "jake lijekove", tj. one čiji se učinak brzo i vrlo očigledno opaža i ističe nezadrživom silinom na sve organe bolesnika.

   U Aleksandrijskoj školi osjećao se veliki napredak u medicini od 4. stoljeća do dolaska Rimljana, zatim nastupa stagnacija, ali nakon izvjesnog vremena znanosti su opet počele cvjetati do 7. stoljeća kada su Arapi osvojili Egipat. Ogromna biblioteka s više od 2.000.000 knjiga spaljena je i najljekovitiju buniku, Hyoscyamus muticus, koja ima gotovo deset puta više alkaloida od europske bunike.

   Pod utjecajem Heraklita opijum se dodaje svim složenim lijekovima, koji su tada bili u trendu. Šećer iz šećerne trske počinje potiskivati med kod izrade mnogih lijekova. Iz Indije i Etiopije dolaze razni začini, mirisi i ljekoviti biljni sastojci. Upotrebljavaju se i mnogi čudni lijekovi: krokodilski izmet, kornjačina krv, devin mozak i dr.

 


LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
4004854