Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

29.02.2008.

Frekvencije sreće u našem domu

   Hladnoća, gužva na ulicama, sve vas nekako tjera da nakon dana požurite u toplinu doma, upalite televizor, umotate se u dekicu i prigušite svjetla. Znate li da takvo opuštanje, upravo zimi, može biti i štetno? Naime, zbog premalog izlaganja prirodnoj svjetlosti (stručno se to naziva pothranjenost svjetlom) svake zime čak 40% Europljana padne u neki oblik zimske depresije! Dani su kraći, pod umjetnom svjetlošću provodimo radno vrijeme, nakon kratkog boravka opet u umjetno osvijetljenim vozilima stižemo kući. I tako iz dana u dan. U prosjeku, suvremeni čovjek samo 3% vremena provodi na prirodnome svjetlu!
Igra noć-dan
Za normalno funkcioniranje svakoga nam dana treba minimalno 1.000 luksa. Da biste si lakše predočili koliko je to, reći ćemo vam da je 1 luks svjetlo jedne žarulje od 100 W na udaljenosti od 1,5 m. Ljeti nas Sunce osvjetljava intenzitetom od 100.000 luksa! No važnost svjetla je ponajprije u tome što regulira cjelokupni ljudski bioritam. Mozak putem vidnih živaca, ali i stanicama kože dobiva informaciju je li dan ili noć i u skladu s tim potiče proizvodnju hormona. Dnevno svjetlo tako aktivira izlučivanje serotonina i noradrenalina, hormona koji poboljšavaju raspoloženje i aktivnost. Ako ih manjka, postajemo bezvoljni, slabe nam koncentracija i energija, te pojačamo žudimo za slatkim, osobito na večer. S druge strane, noću epifiza pojačano izlučuje melatonin, hormon koji djeluje kao svojevrsno prirodno sredstvo za smirenje. Zalaskom sunca i smanjenjem dnevnog svjetla raste i razina melatonina koji smanjuje i budnost organizma, pada tjelesna temperatura i čovjek osjeća potrebu za snom. Izlaskom sunca i pojavom veće količine svjetlosti naše tijelo polako smanjuje proizvodnju melatonina i mi se budimo.
Brzo na zrak!
Mislite da vam gomila obveza u uredu i domu ne ostavlja vremena za upijanje potrebne količine svjetla, ali pola sata za to svakako možete naći, na primjer tijekom stanke za ručak. I nemojte se obeshrabriti zato što je nebo prekriveno jednoličnom sivom koprenom. Čak i za zimskog oblačnog dana intenzitet svjetlosti doseže minimalno 2.000 luksa, što je sasvim dovoljno da zaustavi proizvodnju uspavljujućega melatonina te da odagna mračne misli.
Dodatna porcija
Sunčevu svjetlost zapravo čine elektromagnetski valovi koji djeluju na procese u cijelome organizmu. Stoga, ne samo da nam je potrebna za mentalno zdravlje nego i različitim bojama od kojih je sastavljena služi i u terapeutske svrhe. Ta se grana medicine naziva fototerapi-jom, a danas se njome uspješno tretira čitav niz bolesti, od novorođenačke žutice, preko bolnih stanja lokomotor-nog sustava (koherentnim laserskim svjetlom), pa sve do raznih upalnih stanja, prije svega kože (psorijaza, različiti dermatitisi). Na tržištu ćemo danas naći i terapeutske svjetiljke za kućnu uporabu, pa tako i one koje nam imitacijom Sunčeve svjetlosti pomažu da prebrodimo mračnu zimu, naravno, samo ako tijekom dana ne uspijevamo naći pola sata za šetnju!
Kako dobro ugrijati tijelo i dušu
Nakon osvježavajuće šetnje na ledenom zimskom zraku, nakon razdraganog grudanja i pravljenja nezaobilaznog snjegovića te zadivljenog promatranja ledenih siga koje su se svuda stvorile, tijelo traži samo jedno - toplinu! Ugrijati se možemo pijuckanjem toplog čaja ili vrućeg kuhanog vina, u pernatom poplunu ili u debeloj vunenoj deki... Zima je doba osjetilnosti, ali samo ako vam nije hladno. Otkrijmo zato zajedno kako na najljepši mogući način uživati u svemu što u nama stvara tu toliko žuđenu toplinu.To može biti nečiji pogled ili poljubac voljene osobe, topla juha ili pak ljuta papričica.
Topla krv
Za razliku od životinja koje poprimaju temperaturu ambijenta u kojem žive (npr. ribe, gmazovi), ljudi su toplokrvna bića čiji metabolizam stvara toplinu potrebnu za normalno funkcioniranje mišića. Pa tako i sportaši prije fizičkih napora zagrijavaju mišiće kako bi njihov rezultat, odnosno eksplozivnost, bila           što optimalnija. Kad je vanjska temperatura toliko niska da organizam ne uspijeva stvoriti dovoljnu količinu topline, valja posegnuti i za nekim pomoćnim sredstvima koja će potaknuti stvaranje energije.To su, između ostaloga, i ljute namirnice!
Začini za fizičko i psihičko zdravlje
Mnogima će pri spomenu ljutih začina prvo asocijacija biti ljuta paprika, inače jedan od najraširenijih začina na svijetu. Najčešće je pritom riječ o čili papričicama koje su upotrebljavali Inke, Azteci i Maje još oko 7.000 godina prije Krista, a k nama su stigle, kao i mnoge druge biljke bez kojih danas ne bismo mogli zamisliti život (krumpir, kukuruz, rajčica, duhan), i opet zahvaljujući radoznalomu Kolumbu, u 16. stoljeću. No ono zbog čega su nam ljute biljčice poput čilija i feferona tako zanimljive jest prije svega tvar kapsaicin koja im daje ljuti okus, a usto ima i vrlo izražena ljekovita svojstva. Kapsaicin je tvar bez mirisa za koju je dokazano da pomaže u suzbijanju bolesti poput visokog krvnog tlaka, kolesterola, depresije, probavnih smetnji i bolesti zglobova. No zašto spominjemo ljute začine? Pa zato što oni ubrzavaju metabolizam te tako potiču cirkulaciju, ubrzavaju rad srca i pomažu otpuštanju hormona endorfina koji utječu na dobro raspoloženje. Dakle, i kad vam je hladno, i kad ste loše volje i bez poleta, oba ćete problema riješiti malo pikantnijim jelom!
Čizma glavu čuva
Koliko je važna za zdravlje, govori i podatak da ugodna toplina koja duboko prožima naša tkiva (s tim je povezano i znojenje) pozitivno djeluje na našu kožu, mišićno tkivo, zglobove, probavu i imunosni sustav. Zato ćemo kad osjetimo ukočenost staviti topli oblog ili ćemo, u novije vrijeme, posegnuti za specijalnom terapeutskom svjetiljkom kojom ćemo grijati ukočeno područje, a nakon naporna radnog dana opustiti se u toploj kupki.Takva toplina opušta mišiće i tetive, ali također potiče izgradnju kostiju, smanjuje bol, oživljava kožu, regulira krvni tlak, potiče izmjenu tvari, blagotvorno djeluje na krvotok i srčani mišić, na energetske centre, aktivira imunosni sustav i relaksira. A za sve to vam je potrebna samo - topla voda!
Šta to znači ljubav...
Najveća i najljepša toplina koju ljudsko biće može osjetiti jest ljubav! Na sreću, ona ne ovisi o okolnoj temperaturi, a sa sobom donosi i osjećaj povjerenja, nježnosti, a na kraju katkad i izvrstan seks. A upravo je on najjače sredstvo za podizanje temperature. Dobar seks troši kalorije, jača mišićni tonus i isteže cijelo tijelo. Osim toga, najbolje je sredstvo na svijetu za smirenje i podizanje raspoloženja jer u mozgu oslobađa endorfine. Istraživanja su dokazala da smanjuje i pojavu glavobolja, kostobolju i rizik od srčanih bolesti. No sve to vrijedi za seks u zdravoj vezi, a promiskuitetni seks (s više partnera) ili seks bez emocija može djelovati sasvim suprotno jer povećava razinu negativnog stresa, anksioznost i strah.
29.02.2008.

Krvni optok

On protiče u sistemu zatvorenih elastičnih žila u kojima cirkulišu krv i limfa a njegovo središte je srce. Razlikujemo veliki i mali krvotok. Veliki krvotok počinje u lijevoj srčanoj komori polazi i ide dalje glavnom atrerijom (aortom) i vraća se preko vena u desnu srčanu pretkomoru. Mali krvotok počinje u desnoj komori prolazi kroz pluća i završava u lijevoj pretkomori. Lijevi dio srca vrši neuporedivo veći rad, pa je stoga i njegov mišić neuporedivo snažniji. U plućima krvna boja (hemoglobin) ispušta ugljen dioksid a veže kisik i tada krv dolazi u lijevu srčanu pretkomoru gdje i završava mali krvotok. Sve krvne žile koje odvode krv nazivamo arterijama, a one koje je dovode nazivamo venama. U arterijama se nalazi krv sa mnogo kisika a u venama ona sa više ugljen dioksida. Zidovi arterija su izuzetno elastični zahvaljujući svojoj gradi, što opet ima veliki uticaj na krvotok. Ubacivanjem krvi u aortu ova se širi i to njeno širenje zahvata jedno za drugim sve žile u obliku vala. Što je promjer aorte manji to je brzina vala veća. Arterije se po organizmu granaju sve do mikroskopskih malih cjevčica (kapilara). Krv je tečnost a krvni sudovi cijevi i zajedno podliježu fizičkim zakonima cirkulisanja tečnosti kroz cijevi. Ovo utiče na određen pritisak, ovaj put krvni, koji tjera krv kroz arterije, vene, kapilare i na kraju nazad u srce. Krvni pritisak je veći u arterijama nego u venama, a protok krvi kroz vene sporiji od onog u arterijama.

Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

29.02.2008.

Srce i krvotok

   Srce je pumpa koja svojim radom tjera krv i limfu kroz neprekinuti sistem krvnih sudova. U radu srčanog mišića razlikujemo sistolu (grčenje) ili dijastolu (opuštanje). Zdravo srce u stanju mirovanja napravi 60-70 otkucaja (revolucija). Srčana revolucija se sastoji od jedne sistole i jedne dijastole.
   Krv koja prilikom grčenja srca biva istisnuta iz pretkomora u komore ili u krvne žile nastoji da se vrati u šupljine iz kojih je istisnuta. Takvo što joj ne dopuštaju zatvoreni zalisci srčanog ušća. Krv udara u zaliske i tada nastaju srčani tonovi koji krvnom strujom bivaju preneseni dalje i možemo ih slušati ondje gdje se pojedina ušća presjecaju. U jednom minutu kroz srce prođe oko 4900 kubnih centimetara krvi, a pri povećanoj aktivnosti ta količina se povećava od 10-30 litara u minuti.

Iz knjige "lijecenje biljem" Suad Šendelj

28.02.2008.

Zarazna moć osmijeha

   Pritisnuti tempom života i problemima s kojima se svakodnevno susrećemo zaboravljamo se smijati. No zaboravljamo da smijeh ima moć, da pobjeđuje stres, loše raspoloženje i daje nam snagu. Tek kada problemu pristupimo s druge strane i uspijemo naći u njemu ono što će nas nasmijati, on će izgledati manji. Rješenje će doći samo po sebi jer smijeh utječe na pozitivno razmišljanje i stav. Snaga svakog od nas da budemo jači od životnih poteškoća leži upravo u mogućnosti da se nasmijemo vlastitom životu i onome što nam donosi.
Donosi samo dobro! Mnoga istraživanja dokazala su da smijeh stvara pozitivne fiziološke promjene u tijelu. Za dugotrajnog i iskrenog smijanja iz trbuha produbljuje se disanje te se aktiviraju brojne mišićne skupine. Na taj način jačamo krvožilni sustav i pluća. Istraživanja su dokazala da pozitivno raspoloženje i smijeh utječu na imunoglobulin koji je prva zaštita dišnog sustava od mikroorganizama, a najviši je upravo u danima kad smo vedri i nasmijani. Smijeh smanjuje i razinu kortizola i adrenalina koji se pojavljuju kao odgovor na stres. Znanstvenici su dokazali da se smijehom oslobađaju endorfini, tvari koje smanjuju intenzitet boli te imaju smirujući učinak.

Što otkriva naš humor
Ljudska osobina koja se cijeni dobar je smisao za humor. Pozitivan i dobar humor pomaže da se lakše nosimo s teškoćama. Psiholozi smatraju da svaka vrsta smijeha ima svoje značenje i otkriva mnogo o drugoj osobi. I način na koji se koristimo humorom može dosta reći o nama.
• Grohotnim smijehom ljudi privlače pozornost.
• Cerekaju se osobe koje se smiju drugima i uživaju u tuđoj nevolji.
• Smijeh onih koji sebe smatraju superiornim u većini slučajeva sličit će roktanju dok će se povučene, ali obzirne osobe smijati sebi u bradu.
• Podsmjehuju se nezreli i bezosjećajni ljudi. Pravi i iskreni osmijeh prijateljski raspoloženih ljudi dolazit će iz trbuha. Za razliku od smijeha koji nam otkriva druge, svojim smislom za humor drugima otkrivamo kako prihvaćamo sami sebe.
• Iskren i pozitivan humor znak je dobre socijalne prilagođenosti, tolerancije, sposobnosti praštanja i dobrog mišljenja
o samome sebi. On ima snagu unaprijediti međuljudske odnose, zbližiti ljude te im pomoći u prevladavanju ili prihvaćanju životnih teškoća.

Psiholozi razlikuju četiri vrste humora
1. Ponižavajući humor
... služi u svrhu kritike i manipulacije. Grub stil naići će na osudu i neodobravanje ako je usmjeren na one koji su slabiji. Tako će šale na račun nečije tjelesne ili prirođene mane na koju čovjek ne može utjecati rijetko naići na odobravanje. Šala na račun mucanja može izazvati smijeh kod onih koji nemaju poteškoća s tim, no rijetko će se osoba koja se bori s mucanjem nasmijati na nju. To mogu samo oni koji se dobro nose sa svojom manom.
2. Druželjubivi humor
Ljudi s pozitivnim smislom za humor omiljeni su u društvu jer šire smijeh i veselje. Uvijek rado viđeni, zbijaju šale, sipaju viceve i pošalice iz rukava koje nikog ne vrijeđaju. Ovu vrstu humora posjeduju topli i dragi ljudi koji stoje čvrsto na zemlji. Oni podižu atmosferu, smanjuju napetosti u neugodnim situacijama i uvijek su spremni nasmijati se na vlastiti račun. Zbog svoje vesele naravi mogu ostaviti dojam neozbiljne osobe.
3. Humor na svoj način
U svakome društvu možete pronaći osobu koja zbija grube šale na svoj račun. I koliko god vam one bile smiješne, svjesni ste da osoba koja ih zbija podcjenjuje sebe. Grubim šalama na vlastiti račun služe se osobe koje vjeruju ili žele vjerovati da su prevladale svoje komplekse. U malim dozama ovakav je humor prihvatljiv. Ako je čest onda odaje nisku razinu samopouzdanja. Prihvaćate li mirno kad se vaš prijatelj grubim šalama podcjenjuje, odajete lošu sliku o sebi. Zdrava razina ovakvog humora je kad svi povremeno zbijaju šale na vlastiti račun, a ne samo osoba koja je sebe izabrala za klauna.
4. Humor na račun života
...je najsimpatičniji i najprihvaćeniji u društvu jer nije usmjeren na osobu, nego na situaciju. Svi smo se katkad našli u situacijama kad smo ispali smiješni ili nespretni. S tom vrstom humora svi se mogu poistovjetiti bez uvreda. Katkad je razlog za smijeh nezgodna situacija, a katkad činjenica da nismo savršeni. Ako smo svjesni svojih nesavršenosti i prihvaćamo ih, lako ćemo se nositi s humorom koji upućuje upravo na njih. Ljudi s ovakvim smislom za humor vedre su i šarmantne osobe sposobne za svladavanje životnih izazova. Dobro uočavaju apsurde svakodnevnog života i svjesniji su stoje uistinu važno, a što prolazno.
28.02.2008.

Uživajte u dvoje

   Čini se da je na djelu svojevrsna epidemija. Koga god sretneš i pitaš kako je, požalit će se da je pod stresom. Nije ni čudo kad smo stalno izloženi pritisku: moramo biti precizni kao švicarski satovi, istodobno obavljati nekoliko složenih zadataka, juriti rokove, tolerirati postupke koje bismo u nekim prošlim, primitivnijim vremenima riješili jednostavno: zveknuli bismo nekoga po glavi! I dok se tako frustrirani samo uljudno smješkamo, u nama se gomila on, opasni stres.
Ta ključna operativna riječ - stres - srečom se može brzo i učinkovito dokinuti drugim dvjema operativnim riječima - spa i wellness.
U spa možete sami, ali najljepše je to iskustvo podijeliti s partnerom. A kad u blizini nema ni aromaterapeuta ni frizera ni wellnessa, opustite jedno drugo. Cosmovi stručnjaci podučavaju kako.

Masaža leđa u dvoje
Izmasirajte jedno drugo prema uputama specijalistice aromaterapije i refleksoterapeutkinje Zrinke Jezdić, ravnateljice Aroma Vite, prvog hrvatskog učilišta za aromaterapiju. Masirajte vi njega pa on vas - predano, polako i detaljno.
POTREBNO
Aromalampa, bademovo ili vanilljino ulje za masažu, deka i plahta, nježne muške ruke
1. Upalite aromalampu,
2. Na pod prostrite deku i prekrijte je plahtom.
3. Ležite na trbuh, ruke položite uz tijelo, a glavu okrenite na stranu.
4. On neka klekne sa strane, protrlja dlanove da se ugriju i položi vam ih na bazu kralježnice da se uspostavi kontakt.
5. Prvo se dlanovima nježno prelazi preko cijelih leđa odozdo prema gore i natrag, da se opuste mišići.
6. Mišići uz kralježnicu obraduju se palčevima, laganim spiralnim pokretima od baze kralježnice prema gore. Masiraju se i ramena.
7.. Potom se člancima prstiju polukružno masira od baze kralježnice prema gore, zahvaćajući mnogo veću površinu, opet do ramena pa natrag.
8 Trtični pojas i guza masiraju se dlanovima, pokretima u obliku slova W.
9. U završnici se prelazi preko cijelih leđa, dlanovi se polažu na bazu (kao na početku) i maser rastresa ruke (da se oslobodi eventualne negativne energije koju je pokupio).

Masiraj me kao frizerka...
Masaža glave poboljšava cirkulaciju i opušta.
POTREBNO
Stolica na koju ćete sjesti i zlatne ruke vašega dragog koji će vam izmasiratl glavu, vrat i ramena
1. Sjednite na stolicu, vaš dragi neka stane iza vas, protrlja dlanove da se zagriju, a potom ih nježno na nekoliko sekundi položi na vaše tjeme.
2. Neka ruke polako spušta na zatiljak, sve do vrata, cijelo vrijeme pritišćući glavu palčevima, nježno, ali dovoljno snažno da osjetite kako vas oslobađa napetosti,
3. Ruke se spuštaju na ramena i klize postrance preko njih.
4. Palčevima se pritišću tri ključne točke na ramenima -od vrata prema van - a zadnja je točka kost ramena.
5. Obuhvate se i kružno protrljaju oba ramena.
6. Jedan dlan položi se na čelo, a drugom rukom cijelom dužinom nježno masira vrat,
7. Maser na kraju protrese ruke da bi "odbacio" negativnu energiju.

Dodirni mi stopala
Refleksologija je drevna istočnjačka tehnika pritiskanja točaka na tabanima koje korespondiraju s pojedinim organima.
POTREBNO
Kauč ili krevet na koji ćete se ugodno smjestiti okrenuti jedno prema drugom
1. Stavite stopala partneru u krilo. Prvo neka vam obradi svaki prst kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Pokreti trebaju biti polagani i nježni. Ne smije boljeti! To oslobađa mentalne zbrke, napetosti, stresa i glavobolje.
2. Područje tik ispod prstiju, tj. bazu prstiju, treba obraditi ravnomjernim, dubokim i nježnim pokretom od malog prsta prema palcu. To smanjuje anksioznost, a područje korespondira s vratom i ramenima u kojima biste trebali osjetiti olakšanje.
3. Laganim pritiskom palcem neka slijedi zamišljenu liniju od sredine stopala prema svakom prstu. To izravno djeluje na pluća, opušta i produbljuje disanje.
4. Sredina stopala pritišće se laganije, kružnim pokretom, a povezana je s pleksusom u kojem nakupljamo svakodnevni stres.
5. Čvrstim polukružnim pokret ma prema gore masira se stopalo, ali djeluje i na područje zdjelice, ubrzava probava i eliminacija toksina iz tijela.
6. Na kraju se palcima snažno prelazi preko pete lijevo-desno, što opušta donji dio leđa i relaksira nervus ischiadicus.
28.02.2008.

Disanje

   Funkcija disanja je vezana za izmjenu gasova između krvi i vanjske sredine a dešava se u plućima. Svi disajni organi do pluća imaju zadatak da provode vazduh i da ga zagriju na određenu temperaturu, a pri tome zadržavaju veliku količinu sitnih stranih čestica koje se udišu s vazduhom. Treba razlikovati dva oblika disanja:
- plućno disanje
- unutarnje disanje ili izmjena gasova između
- tkiva i krvi.
   Mehanizam disanja podliježe fizikalnim zakonima. Grudna šupljina je hermetički zatvorena i u nju vazduh ne može ući spolja. U ovoj šupljini vlada negativan pritisak tj. manji je od atmosferskog. Prirodni zakoni nalažu da gas sa mjesta većeg pritiska prelazi na mjesta manjeg pritiska nastojeći da ih izjednači. Tako će i vazduh jurnuti u disajne puteve nastojeći da izjednači pritiske unutra.
   Pluća prate širenje grudnog koša i spuštanje dijafragme kod udisanja, dok dizanje dijafragme i sužavanje grudnog koša prati izdisanje. Pri udisanju kisik prolazi kroz plućne mjehuriće u krv a krvlju preko arterija ulazi u tkiva.
   Kod izdisanja pluća ispuštaju ugljen dioksid koji u njih dolazi putem krvi u venama i kroz plućne mjehuriće. Pri izdisaju glavnu ulogu igra elastičnost plućnog tkiva. Pri normalnom disanju količina unesenog vazduha zavisi od uzrasta, spola i konstitucije, a u prosjeku se kreće od 500-1000 ccm. Prilikom izdisaja čovjek nije u stanju istjerati sav vazduh i uvijek ostaje jedna mala količina. Odrastao zdrav čovjek udahne prosječno 16-17 puta, dijete 20-25, a novorođenče i do 40 puta u minuti. Kod povećanja napora penje se i broj udisanja. Zrak koji udišemo je gasna smjesa od otprilike 78% dušika, 21% kisika i 1% plemenitih plinova. Za neko vrijeme možemo svjesno ubrzati disanje ili ga potpuno zaustaviti.

Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

28.02.2008.

Živci - nervi

   Njihov rad se bazira na podražljivosti i prenosu impulsa a osnova ovog sistema su neuroni. Neuroni su povezani u jedan lanac a razlikujemo živce koji primaju podražaje i uzbuđenja i prenose ih u živčane centre i izvršne živce koji ih provode do organa. Put ovih živaca je u stražnjem dijelu kičmene moždine, a put motornih živaca je u prednjem dijelu. Podražljivost se dokazuje refleksima. Pred iznenadnim i jakim izvorom svjetla kapci očiju će se na tren zatvoriti a zjenice suziti. U ovom slučaju najjači podražaj primili su očni živci i prenijeli ga do mišića koji sužava zjenicu, a isti podražaj su prenijeli nervni centri na licu od kojih je impuls otišao do mišića koji zatvaraju očne kapke. Niti koje se nalaze u kičmenoj moždini povezuju tijelo sa mozgom i na kraju se ona širi u produženu kičmenu moždinu. Mozak je centar živčanog sistema i sjedište je najviših i za život najvažnijih refleksa.

Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

27.02.2008.

Slabljenje kose

   Jedan od znakova nedostatka proteina u ishrani je ispadanje kose. Proteini su glavna gradivna komponenta dlake (65-95 posto) i ukoliko je prehrana izrazito siromašna ovim sastojcima, tijelo troši svoje rezerve, a prvi na redu su strukturalni proteini. Zato izgladnjivanje i gladovanje imaju simptome koji uključuju izrazito slabljenje korijena dlake.
 
27.02.2008.

Pokreti koji vas odaju

Sigurno se često nalazite u situacijama kada želite sakriti svoje osjećaje ili izbjeći istinu, a možda i namjerno nešto želite slagati. Ljuti ste, tužni, zaljubljeni, a to želite zadržati za sebe.
Koliko god riječima pokušavali sakriti svoje osjećaje, svjesno ili nesvjesno, neverbalni znakovi su vaši izdajnici. Čak i kada osoba pokušava svjesno kontrolirati neverbalne znakove, pravi osjećaji ipak izbiju na vidjelo, makar na djelić sekunde. Ma čime se bavili i u ma kojoj situaciji bili, u prednosti ste ako znate prepoznati kada neko pokušava sakriti istinu.
Ruka preko usana pokazuje da se osoba taidi ne progovoriti ili izbjeći odgovor. To može biti i nježan, brz pokret prstima preko usana.
- Ograničeni pokreti rukama
Ruke prestaju sa gestikulacijom kada su ljudi nesigurni u ono šta govore. Tada prirodne kretnje rukama prestaju, jer se nastoje usredotočiti na ono što govore, da bi ostavili dojam kako su sasvim sigurni u sebe. U normalnim razgovorima, dakle, kada se ništa ne nastoji sakriti, ruke su gotovo uvijek u pokretu, pa i onom najmanjem.
Lizanje usana
Ako neko počne lizati usne, to može značiti da nije posve siguran u ono što govori.
Nervozan kašalj
 Ako neko počne kašljati (a nije bolestan) u isto vrijeme kada i objašnjavati svoje stanje, a to je popraćeno i drugim, toj osobi neprimjerenim kretnjama, imajte na umu da ta osoba vjerovatno laže.
Crvenilo je znak upozorenja da se osoba ne osjeća ugodno u određenom društvu. Možda je tome uzrok neka osoba ili tematika. Neke osobe se mogu crveniti i zbog svojih riječi, odnosno nelagode da se izraze.
- Tapkanje nogama
To je znak upozorenja koji šalju jako napeti ljudi. Može biti znak da se razgovor ubrza, ali može ukazivati i na sitne laži.
- Vrpoljenje
 Mnogo je ljudi koji potpuno vladaju sobom i svojim tijelom dok lažu. Ruke se vrlo blago pomiču, lice je skoro bez mimike, glas jasan i glasan. Pa ipak, uprkos svim tim znacima koji ukazuju na sigurnost, blago vrpoljenje se uvijek primjećuje. Meškolje se pokušavajući kontrolisati sve.
Zatvorene oči
 Ponekad ljudi zatvore oči na nekoliko trenutaka dok nešto govore. Tom nam kretnjom pokazuju da ne žele biti u toj situaciji. Žele biti negdje drugo. Isključuju se na momenat.
Izbjegavanje pogleda
 Izbjegavanje pogleda je jako česta pojava kada je osobi nelagodna tema o kojoj se govori, ili bi je najradije preskočio ili je nešto zatajio. To treba prepoznati i nastaviti sa pitanjima koja će nas dovesti do istine.
- Stišavanje glasa
 Kada ljudi lažu može doći do stišavanja glasa. Razgovor obično potkrepljuje glas i kretnje, a onda se desi da kretnje i glas splasnu. Glas poprima snižen ton, kretnje zamira. To ukazuje na laž, te je stoga uvijek bitno pažljivo, slušati.
Kada lažemo ili samo pokušavamo sakriti osjećaje, podsvijest djeluje automatski i neovisno o našoj izgovorenoj riječi, pa nas govor tijela odaje. Tijelo upućuje suprotne signale od izgovorenog, a posvijest emituje nervozu.
27.02.2008.

Kretanje

   Uslovljeno je skeletom (kostima), njegovim vezama i zglobovima. U svim oblicima kretanja sudjeluje više skupina mišića. Skeletni mišići sa dvije ili više kostiju i njihovim zglobovima čine sistem koji zavisno o svojoj konstrukciji može različito djelovati.
   Zglob u koljenu pokretljiv je samo u jednom smjeru, obrtni zglob u laktu dopušta kretanje oko uzdužne osi a kuglasti zglob u ramenu omogućava slobodno kretanje u nekoliko smjerova. Svi skeletni mišići ne izazivaju kretanje u zglobovima. Mišići lica koji su raspoređeni oko očiju i usta pomiču samo kožu ili zatvaraju ili otvaraju usta i očne kapke. Kako dolazi do toga? Odgovarajući motorni živac podražuje mišić koji reaguje na podražaj mnoštvom pojedinačnih trzaja svojih vlakana. Najčešće se mišić zgrči usljed djejstva uzdužne i zatezne kontrakcije ali u zavisnosti o vrsti rada može prevladati jedna od dvije komponente. Prilikom ovakvog rada, mišić ispušta toplotu a energija za rad dobija se od ugljenih hidrata i određenih fosfornih spojeva.

27.02.2008.

FUNKCIJE LJUDSKOG ORGANIZMA

 Podražljivost, sposobnost primanja podražaja, prilagođavanja i izmjena tvari (metabolizam) su osnovne osobine živog svijeta. Životinjski i biljni svijet se bitno razlikuju jedan od drugog. Biljke mogu stvarati organske tvari iz zemlje, vode i sunčeve energije. Ali životinje i čovjek ne mogu. Priroda je složen sistem međusobno zavisnih i usklađenih članova koji pojedinačno teže ka što boljem vlastitom razvoju. Ti članovi se međusobno uništavaju ili pomažu a neki se i povezuju. Da se zaključiti da na ovaj način proizilaze sve moguće vrste odnosa kao što suproganjanje, uništavanje, parazitizam, zajedništvo, nagon za parenjem itd. Pod rječju parazitizam mislimo na svijet ljekovitog bilja a tu treba istaći imelu (viscum album) ili možda bršljen (hedera heliks). Ništa ne može postojati bez veza sa okolinom jer biva lišeno bilo kakvog smisla. Funkcije ljudskog organizma su usklađene, povezane i odvijaju se po prirodnim zakonima.

26.02.2008.

Godine se ogledaju u kosi

   Biološka funkcija kose je da štiti od sunca, mehaničkih i termičkih podražaja. Međutim, ona je istovremeno i jedna vrsta ukrasa. Zato se jednim od vodećih estetskih nedostataka današnjice smatra nedostatak ili prorijeđenost kose. Metabolizam kose brz je i zahtjevan te podložan utjecajima iz organizma i okoline. Na osobine kose svakako utječe i životna dob, pa zato je sasvim normalno da kosa tokom života mijenja boju, kvalitetu i izgled.
   ■ Geni, hormoni...
   Boja kose, njezina debljina i kvaliteta ovise o količini pigmenta, kao i o sadržaju zračnih mjehurića u vlasi. Pa tako plava sadrži najmanje pigmenta i najtanja je, najdeblja je crvenkasta vlas, a po debljini se između njih nalaze smeđa i crna.
   Folikuli od kojih se stvara dlaka razviju se u devetoj sedmici embrionalnog razvitka, da bi se pred kraj trudnoće izdiferencirala gušće obrasla područja kože kao što su vlasište, obrve. Tu primarnu intrauterinu dlakavost nakon poroda postupno zamjenjuje terminalna, pigmentom bogata kosa odraslih. Konačni izgled kose ovisi od djelovanja genetičkih, hormonalnih i rasnih utjecaja.
   Folikul dlake je pod stalnim utjecajem hormona, od kojih je testosteron izuzetno važan. Tokom života proces starenja zahvaća i kosu. Nastaju promjene u morfologiji vlasi, kao i u njenom ciklusu rasta.
Sa godinama mijenja se i boja kose. Sijeda je uobičajena pojava u procesu starenja, a nastaje kao rezultat nestanka pigmenta (depigmentacije), što se dešava u većine osoba.
   ■ Gubitak pigmenta
   Gubitak pigmenta u kosi posljedica je prestanka aktivnosti pigmentnih stanica melanocita u bulbusu vlasi. Vrijeme nastanka sijede kose različito je, a ovisi o nasljeđu kao i o stečenim faktorima.
   Kosa najprije sijedi na sljepoočnoj regiji, a zatim se širi na tjemeni i zatiljni dio. U bijelaca se u prosjeku javlja oko 35. godine života. Sa starenjem se mijenja i gustoća kose. Na vlasištu odraslih ima približno 100 000 folikula. Propadanje nekih folikula započinje u razdoblju od 30. do 50. godine života i njihov se broj smanjuje. Smanjenjem broja folikula primjećuje se i smanjenje gustoće kose koje je jače izraženo centralno na vlasištu. Vremenom nastaju promjene i u promjeru vlasi. S godinama postotak debelih vlasi se smanjuje, a raste broj srednje debelih i tankih. Ta je pojava prisutna na svim područjima vlasišta i nije u odnosu s gustoćom kose. Posljedica je ciklusa obnavljanja vlasi kao i genetskih i hormonalnih faktora. Njegu kose treba prilagoditi godinama. Budući da je u starijoj životnoj dobi mogućnost nastanka patoloških promjena na vlasištu češća (npr. utjecaj hroničnih bolesti, uzimanje lijekova), one zajedno s već navedenim fiziološkim promjenama mogu dovesti do promjena na kosi koje se doživljavaju kao veliki estetski nedostatak. Posebnu pažnju posvetite izboru boja za kosu. Njenom oštećenju doprinosi dugogodišnje nestručno bojenje, upotreba jakih sredstava za izbjeljivanje i upotreba nekvalitetnih šampona.
   ■ Pranje i bojenje
   Sijedu kosu treba pažljivo prati jer su bijele vlasi veoma krhke i lako lomljive. Ta spoznaja diktira nabavku posebnog šampona koji će te vlasi osnažiti i učiniti zdravijima i sjajnijima.      Prvenstveno treba znati da kosa kod odraslih teže podnosi alkalne (lužnate)
preparate i da nakon primjene alkalnih preparata treba mnogo više vremena da se ponovo uspostavi fiziološka pH vrijednost.
   Zato, pripravci namijenjeni pranju i njezi kose i vlasišta trebaju biti blago kiseli, do neutralni. Za suhu kosu korisno je ulje kokosa, jojobe, čička, ricinusa i si. Za regeneraciju vlasi vrlo su korisna pakiranja u obliku maski. Ona sadrže ekstrakte bilja i morske alge.
Od boja za kosu preporučuju se one kratkotrajnog i poludugog djelovanja. Preparati koji duže ostaju na kosi (učvršćivači, boje, lakovi) trebaju sadržavati UVA i UVB zaštitu. Također i korištenje oštrih četki, te sušenje jako toplim zrakom dodatno oštećuje kosu. Sve navedeno oštećuje disulfide u keratinu vlasi što ima za posljedicu smanjenje njene čvrstoće.
 
   Spas u preljevu
   Ako sijede vlasi nisu lomljive, problem ipak može uzrokovati njihov ružan žuti odsjaj (preljev). Dermatolozi baš za to okrivljuju promjene u procesu pigmentacije, dok frizeri nude spas u korištenju preljeva. Taj se rezultat ne postiže amaterskom njegom kod kuće nego je preporučljivo žutilo sijede kose neutralizirati svijetloljubičastim preljevom.
 
   Tri faze jedne dlake
   Kosa se tokom života stalno izmjenjuje. Životni ciklus vlasi prolazi kroz tri faze:
- Anagena ili faza rasta - traje od četiri do šest godina;
- Katagena faza - traje oko tri sedmice;
- Telogena faza - traje oko tri mjeseca, tokom koje dolazi do ispadanja vlasi.
 
   Kapa ili šešir
   Život u gradovima s dosta prašine i smoga nalaže da dodatno zaštitimo sijede vlasi. Zato bi sjedokose trebale češće nositi kapu ili šešir. No, jednako tako i kosu njegovati djelotvornim preparatima za zaštitu i od štetnog utjecaja vlage i drugih neugodnih vanjskih faktora.
 
   Perut treba liječiti
   Perut je neugodna pojava na koži vlasišta i pogađa oko polovine odraslih osoba. Može je dobiti svako, u bilo kojem životnom razdoblju, no učestalost je ipak najveća oko četrdesete godine. Kao i na ostalim dijelovima tijela, i na vlasištu se koža stalno obnavlja, tj. nove stanice zamjenjuju stare, odumrle. Kod osoba koje pate od peruti proces odbacivanja odumrlih stanica je ubrzan, pa se na površini stvara više odumrlih stanica koje primjećujemo kao bijele Ijuskice (perut), ili bjelkaste naslage na koži vlasišta.
Pojave koje prate perut su svrbež, Ijuskanje kože i crvenilo vlasišta, koje se pojavljuje rjeđe. Simptomi peruti ljeti su u pravilu manje izraženi zbog djelovanja UV zraka, a zimi se pogoršavaju. Perut se mora liječiti jer njeno zanemarivanje tokom najranijih simptoma dovodi do nakupljanja sve više ljuski, što može izazvati jači svrbež, pojavu sitnih ranica na površini kože i infekciju.
 
   Šarm sijedih vlasi
   Kad neke žene u ranim tridesetim ustanove da su počele sijedjeti, nimalo ih neće utješiti stručno objašnjenje kako je riječ o depigmentaciji stabljike vlasišta. Uzroci su joj u dermatološkim promjenama (na primjer, vitiligu), ali i genetskim koje su ionako postale dežurnim krivcem za promjene u ljudskom organizmu. No, sve se češće okrivljuje i stres, jer se ustanovilo da uzrokuje neuobičajenu navalu adrenalina. To je pravi atak na folikule, što ostavlja trag na stanicama koje proizvode malanin i uzrokuju sijeđenje. Budući da se tridesetogodišnjakinje ili koju godinu starije sjedokose dame osjećaju mlade, razumljivo je da postaju zabrinutije zbog tih promjena. Stručnjaci će ženama koje su u ranoj životnoj dobi primijetile prve sijede savjetovati da ih odmah kamufliraju bojom za kosu.
lako se mogu čuti priče kako takvi preparati štete vlasištu i bijelim vlasima, dermatolozi drukčije misle. Pa, nema razloga da se ta kosa ne oboji istim bojama kao i druge vlasi koje unatoč prirodnoj boji, također, mogu biti krhke.
26.02.2008.

Osjetni organi

   Ovdje spadaju organi čula vida (oko), organ čula ukusa, njuha i organ čula sluha i ravnoteže.
   Oko je parni čulni organ vida smješten u očnim dupljama. Razlikujemo desno i lijevo oko koji su potpuno identični. Oko ima oblik nepravilne kugle, a da bi moglo da vrši svoju funkciju mora biti veoma pokretljivo za šta se brine posebna grupa mišića pokretača. U zaštitni aparat oka spadaju obrve, očni kapci, vežnjača i suzni aparat.
   Organe čula sluha i ravnoteže koji su međusobno povezani a time i uslovljeni spadaju:
- vanjsko uho
- srednje uho
- unutarnje uho.
   Vanjsko uho čine usna školjka i slušni hodnik. Veći dio usne školjke je hrskavičav a manji dio je mehkan i karakterističan za ljudsko uho. Granica između vanjskog i srednjeg uha je bubnjić. U srednjem uhu se nalaze tri slušne košćice: nakovanj, čekić i uzengija. One su međusobno povezane nježnim vezivnim i mišićnim tkivom.
U unutarnjem uhu razlikujemo jedan slušni i jedan statički dio. Koštani djelovi i jednog i drugog čine koštani lavirint. Unutarnje uho je složen organ i koplikovan je za šire opisivanje.

Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

25.02.2008.

Biljni jastučići za ugodan san

   Jastuci punjeni cvjetovima ljekovitog bilja ispuniće prostoriju prijatnim mirisom i omogućiće vam miran i ugodan san. Ova mješavina osnovni je recept, ali možete koristiti bilo koje osušeno bilje.

  Potreban materijal:

·        1 šolja osušene nane

·        1 šolja osušene lavande

·        1 šolja osušenog limunovca

·        1 šolja osušenog limunskog timijana

·        3 šolje osušenih listova geranijuma

·        vrećice od pamuka ili muslina

·        kuhinjske gumice ili igla i konac

·        mala kašika korijena perunike

·        mala kašika biljnog eteričnog ulja

·        plastična kesica

   Priprema:

Izmješajte sve sastojke i stavite ih u kesicu. Ako želite da postignete jači miris, dodajte kašiku isjeckanog korijena perunike ili eteričnog ulja. Stavite u vrećicu, čvrsto zavežite

gumicom, zašijte krajeve i stavite je u jastuk.

24.02.2008.

Za umorne oči

   Ako se mučite s podočnjacima i  tamnim kolutima oko očiju te kronično izgledate podbuhlo i neispavano, situaciju možete ublažiti jednostavnim ,,uradi-sam" pripravcima od prirodnih sastojaka. Podočnjaci i vrećice oko očiju najčešće su pokazatelj nedovoljnog sna - dok spavamo, cirkulacija i protok krvi se povećavaju, što omogućuje   odbacivanje štetnih tvari, a upijanje onih poželjnih, kao što je kisik koji je prijeko potreban našoj koži. Osjetljivo područje oko očiju ima najtanju kožu - debljine je samo 0,4 milimetra. Stoga mu je potrebna dodatna njega, veća nego ostatku kože na drugim dijelovima tijela. Međutim, podočnjaci se ne pojavljuju uvijek i isključivo zbog nedostatka sna - uzročnici im mogu biti alergije, previše soli u prehrani, slaba cirkulacija, hormonalne promjene, nasljedni čimbenici ili jednostavno - starenje. Za ,,uradi-sam" pomoć protiv vrećica i podočnjaka preporučuje se na oči staviti hladne obloge uronjene u čaj od ružmarina, koji poboljšava cirkulaciju. Čaj je najbolje napraviti   od dvije velike kašike svježeg ružmarina ili jedne kašike suhog i litre proključale vode. Pustite čaj da se ohladi, nakon toga umočite čistu gazu ili komadiće vate, ocijedite višak tekućine i stavite oblog na oči te ga tako držite 15 do 20 minuta. Ovaj postupak ponavljajte jednom dnevno dok ne primijetite da su vam se podočnjaci i vrećice oko očiju bitno smanjili. Najčešći uzrok tamnih koluta oko očiju su proširene kapilare koje se primjećuju kroz tanku kožu. No, mogu biti i posljedica pomanjkanja sna, znak bolesti, sezonskih alergija, slabe cirkulacije, hormonalne neravnoteže ili nasljedni.

Kako biste osvježili kožu oko očiju, napravite jednostavan gel od metvice, koji će smanjiti ili potpuno ukloniti tamne kolute. Za to vam je potrebna jedna kašika suhe metvice, jedan decilitar destilirane vode, kašika želatine u zrnu i kašika bademovog ulja. Listove metvice prelijte proključalom destiliranom vodom te pustite da odstoji 15 do 20 minuta. Nakon toga je procijedite, još malo zagrijte i umiješajte želatinu dok se ne rastopi te dodajte bademovo ulje. Gel čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj bočici te nanosite svako jutro na područje oko očiju. Ako se nikako ne uspijevate riješiti tamnih koluta, jer su posljedica genetskog koda, najučinkovitije rješenje je kamuflaža. Za što prirodniji izgled koristite kremasti puder iste nijanse ili jednu nijansu svjetliji od vaše kože, koji ravnomjerno i nježno nanesite ispod očiju.

   Za umorne oči

Imate li umorne oči  bilo da su nadražene od smoga, prašine, alergije ili jednostavno trebate odmor od gledanja u monitor, pokušajte s desetominutnim postupkom za odmor i smirivanje

Iznad umivaonika nekoliko puta hladnom vodom ispljuskajte oči, zatim preko zatvorenih kapaka stavite vrući oblog, blago pritišćući oči vrhovima prstiju. Ponovite postupak hladnom vodom i vrućim oblogom nekoliko puta, završavajući pljuskanjem hladnom vodom. Oči obrišite tapšući s mekim ručnikom. Na kraju ležite na leđa, a noge stavite na povišeno. Na oba kapka stavite plošku krastavca i odmarajte se.

 

24.02.2008.

Autonomni (samostalni) nervni sistem

   To je dio nervnog sistema koji upravlja onim funkcijama ljudskog organizma koje su od važnosti za život i ne odvijaju se pod uticajem naše volje. Sastoji se od dva dijela:
- sirnpatički
- parasimpatički.
   Simaptički nervni sistem (simpatikus) povećava krvni pritisak, ubrzava rad srca, povećava izmjenu tvari u organizmu, povećava nivo šećera u krvi, Širi zjenice i koči rad utrobnih organa.
   Parasimpatikus (parasimpatički nervni sistem) širi krvne sudove, snižava krvni pritisak, usporava rad srca, pospješuje rad utrobnih organa i usporava izmjenu tvari u organizmu. Simpatikus biva podražen adrenalinom kojeg proizvodi nadbubrežna žlijezda a parasimpatikus acetil-holinom.

Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

 

23.02.2008.

Banana protiv bora

   Banana je voće koje sadrži antioksidante i vitamine koji obnavljaju kožu i bore se protiv bora. One su prirodno antibakterijsko sredstvo i zato se koriste za uklanjanje mrlja.

Oni koji imaju osjetljivu kožu mogu umasirati bananu kao piling. Antioksidanti i vitamini iz banane obnavljaju kolagen u koži i korisni su u borbi protiv bora.

22.02.2008.

P R O B L E M

Ovaj post nema veze sa mojim blogom, al ga imam potrebu napisati. Ne znam kako vi ostali i da li vam se desilo, il desava ovo kao meni. Evo da objasnim od pocetka.
Prije nekog vremena na blog medju komentarima sam nasla
"cool blogg", od jedne sesnaestogodisnjakinje, sto i nije problem, al evo dalje
Ubrzo iza toga nadjem svoj c-box potpuno zatrpan reklamom njenog bloga. Naravno izbrisem, il nisam trebala?
E, tu se mala sesnaestogodisnjakinja kao naljutila, i salje sljedeci komentar
"glup blog, zar joj vi ovo vjerujete sto pise"
Izbrisem i to.
Opet sutradan nalazim na c-boxu poruke:
"Sranje od bloga,same laži......."
"fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj.....povraća mi se"
i tako more drugih
Brisem, brisem, al ona opet isto.
E, kad sam vidjela da to ne pije vode, zakljucam c-box, zabranim komentare neregistrovanima, i napisem na njen blog da  me popusti. Al opet nista. A kad god otkljucam c-box, stizu njeni sve bezobrazniji komentari.
Kako se vi rjesavate ovakvih???
Ja sam veceras zatrpala njen blog komentarima, na koje me je ona natjerala da napisem.

Ja ako mi se ne svidja neciji blog, ne posjecujem ga, pa tako molim i vas kojim se ne svidja moj, da ga radije zaobidjete.

Ima li rjesenja sa ovakvima???

 

22.02.2008.

Nemoguće češljanje

    Ako vam se kosa nakon pranja toliko zapetlja da vam se škare čine kao jedini spas, imamo rješenje. Prije pranja u kosu utrljajte balzam. Potom je operite, isperite i obrišite ručnikom. Kosu raščešljavajte od vrhova prema tjemenu. Tako ćete je lakše raščešljati i nećete je oštetiti.

22.02.2008.

Centralni nervni sistem

 Dio centralnog nervnog sistema koji se nalazi u kičmenom kanalu zovemo kičmena moždina, a dio smješten u lobanji zovemo mozak. Kičmena moždina je nalik na uže debelo od 8-10 mm koji ne prolazi čitavom dužinom kičmenog kanala. Dužina joj je različita a u prosjeku iznosi od 40-45 cm. U poredenju sa mozgom u kičmenoj moždini siva masa je u sredini a bijela spolja. Iz prednjih rogova sive mase polaze motorni živci (pokreti) a iz stražnjih rogova senzibilni (osjet).
   Jajolikim zadebljanjem senzibilnog živca dolazi do spajanja u spinalni (moždinski) živac, gdje dolazi do napuštanja kičmenog kanala. Nakon toga spinalni živac se dijeli na prednju i zadnju granu. Ukupno ima 31 par ovih živaca koji se međusobno prepliću i prave živčane spletove. Mozak se u cjelini nalazi u lobanji i sastoji se od velikog i malog mozga i moždanog stabla. Veliki se mozak sastoji od dvije hemisfere - desne i lijeve. Moždanom stablu pripadaju medumozak, srednji mozak, most i produžena moždina. Kičmeni kanal i lobanjska duplja međusobno komuniciraju pomoću velikog potiljačnog otvora. Mozak i kičmenu moždinu štite tri ovojnice. Vanjska je od čvrstog vezivnog tkiva, unutarnja je mehka ovojnica u kojoj se nalazi mnogo žila za ishranu centralnog nervnog sistema (CNS), a treća je nježna kao paučina. Prostori između ovojnica, mozga i kičmene moždine ispunjeni su manje više bistrom tekućinom (likvor) čiji je zadatak da živce štiti od udaraca i da sakuplja otpadne tvari koje nastaju pri izmjeni u živčanim ćelijama.
   Među živcima možemo razlikovati sive koje su bez jezgre i bijele sa jezgrom. Bijeli su valjkasti i u promjeru od 0,002-0,02 mm a dužine do jedan metar.

Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

22.02.2008.

Nervni ili živčani sistem

   Ovo je organski sistem čovječijeg tijela koji uspostavlja vezu sa vanjskim svijetom i sredinom u kojoj živimo. Neprestano nas obavještava o promjenama koje su važne za rad i život organizma.
   Ovaj sistem sačinjavaju:
- centralni nervni sistem sa perifernim živcima
- somatski (autonomni) nervni sistem
- osjetila (čula).
   Osnovu grade nervnog sistema čini nervna ćelija i njeni produžeci. One grade jednu od osnova nervnog sistema takozvanu sivu masu a za razliku od pomenute takozvane bijela masa ne sadrži ni jednu ćeliju već je izgrađena od nervnih vlakana.

 Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

21.02.2008.

Savjeti za bojenje

Vodić kroz svijet boja za kosu

Odabrati pravu nijansu nije nimalo lako. Savjet stručnjaka koji će vam sigurno olakšati odabir.

Kolor-šamponi na dnu su ljestvice izdržljivosti jer se nakon 6 do 12 pranja isperu. Osim što nisu postojani, ne mogu drastično promijeniti boju ni prekriti sijede. Kolor-šamponima možete naglasiti prirodnu boju, ali ne možete posvijetliti kosu.

Polutrajne boje mogu izdržati 30-ak pranja. Budući da imaju malen postotak peroksida, nešto su jače od kolor-šampona, što znači da ćete njima uspjeti posvijetliti ili potamniti kosu dva-tri tona, no ne više od toga. Polutrajne boje mogu prekriti do 30 posto sjedina.

Trajne boje se ne ispiru, no to ne znači da ste osuđeni na boju kojom ste se ofarbali dok vam ne izraste kosa. Radi se o sljedećem: trajne boje sadrže amonijak i peroksid i njima možete posvijetliti ili potamniti kosu koliko želite, dakle, napraviti drastičnu promjenu. Keuneove boje Tinta Color jedine su profesionalne trajne boje za kućnu upotrebu - možete ih kupiti u drogerijama.

 

20.02.2008.

8 vježbi za sreću

    Ja sam jedna od onih žena koje nikad nisu potpuno zadovoljne. Uvijek mi nedostaje još samo nešto da budem sretna. Ležim, primjerice, na plaži s najdražom knjigom u ruci i gledam tirkizno more; nakon par trenutaka shvatim da sam gladna i počnem maštati kako bi bilo lijepo da mi netko donese nešto za jelo. Tek bi tada užitak bio potpun. A kad mi se i ta želja ispuni (samo u najluđim situacijama kad me dečko iz nekog čudnog razloga posluša), glasno uzdahnem i kažem: "Kad bih sad mogla popiti čašu vina, život bi mi bio savršen".

I tako unedogled, mali crvić u meni nikako mi ne da da se opustim, uživam u onome što imam ili, kako to vole lijepo reći, budem sretna zbog malih stvari. Baš me zanima tko može biti istinski sretan zato što čuje cvrkut ptica ili gleda zalazak sunca...

Dobra vijest za sve pesimiste i mrzovoljne: sreća je društveno uvjetovana i možemo naučiti biti sretni. Jednako kao što nam tjelovježba pomaže da bolje izgledamo, mentalne vježbe pomoći će nam da budemo sretniji - i to bez znojenja. Na stranici www. therelauonshipgvm. com psiholog Michael Mverscough kaže da samo treba svladati nekoliko osnovnih vježbi i ponavljati ih dok ne osjetimo kako nas obuzima veselje. Da biste ojačali "mišiće sreće", ne treba vam trener — možete ih vježbati sami prema ovim savjetima. Rad na sreći, kao i rad na tijelu, mora vam postati dnevna rutina.

1. Prizivanje optimizma

KAKO? Vodite dnevnik: svaku večer zabilježite tri dobre stvari koje su vam se dogodile taj dan, potom uz svaku od njih postavite pitanje: "Kako mi je to pošlo za rukom?" i zapišite odgovor.

Kad osvijestite da su vam se neke akcije pozitivno odrazile na svakodnevicu - primjerice, palo vam je na pamet kako ćete neki dosadan posao brže završiti -raspoloženje će vam se popraviti.

2. Smanjivanje napetosti u vezi

KAKO? Dogovorite se s partnerom da ćete kad se zapletete u jednu od onih besmislenih svađa promijeniti temu ili se jednostavno maknuti jedno od drugoga. A kako to nije uvijek lako (priznajte, ponekad nema većega gusta od spočitavanja najdražem da je opet zeznuo stvar), Smislite signal kojim ćete upozoriti jedno drugo da ste se opet zapleli u začarani krug. Na primjer, počnite lajati ili pitajte: "Sto ćemo jesti večeras?". Sto su pitanje ili radnja blesaviji, prije će popustiti napetost. Važno je, naravno, da signal smislite prije svađe, jer ako vam dečko usred prepirke počne lajati, a vi ne znate zašto, tek će vas to izbaciti iz takta i pomislit ćete da hodate s luđakom.

Kad se svatko vrati u svoj kut, lakše ćete shvatiti zašto ste se počeli svađati. Najviše svađa izbija kad smo umorni ili gladni; odmorite se, jedite, otiđite na trčanje ili slušajte muziku dok se ne opustite, a onda prihvatite stvari koje ne možete promijeniti i pomirite s dragim. A svi znate šta je najbolje nakon pomirenja J.

3. Izražavanje individualnosti

KAKO? Ova vježba podsjeća na listanje albuma sa starim slikama, prisjećanje na sve čudne ili smiješne situacije iz naše prošlosti. Po čemu ste se, kad ste bili mali, izdvajali iz gomile, bili drukčiji od ostale djece. Npr., svi su skupljali postere pop-zvijezda, a vi ste skupljali stari papir da biste sačuvali šume; svi su slušali Nove fosile, a vi ste obožavali Josipu Lisac.

Zatim popišite pet svojih jakih strana, od znatiželje do hrabrosti. Kad prepoznate svoje jake strane, morate ih "nabildati". "Iskoristite svoju individualnost" Volontirajte u nekoj udruzi, otkrijte novi hobi, promijenite stil odijevanja." Osjećat ćete se ispunjenije, korisnije i zadovoljnije.

4. Šarmiranje okoline

KAKO? Svaki dan vježbajte šarm barem pet minuta. Prisjetite se situacija u kojima ste se osjećali samopouzdano i kad vam je koketiranje bilo prirodno stanje. Pokušajte opisati kako ste se osjećali: dobro, sigurno, neodoljivo. Zatim stanite ili sjednite i spustite stopala na pod (to nam pomaže da se osjećamo uravnoteženima) i dišite iz trbuha. Kralježnica vam mora biti ravna, a ramena spuštena i zabačena unatrag. Tada zarolajte nožne prste. Zvuči blesavo, no instinktivno ćete se nasmiješiti, a kad se smiješite, raste vam samopouzdanje i osjećate se privlačnije.

Kad se u toj pozi počnete osjećati ugodno, ponavljajte naglas: "Kad dajem sve od sebe, onda sam...", upotpunite riječima koje vas opisuju. Svakodnevno ponavljanje ove vježbe vratit će vam samopouzdanje u situacijama u kojima biste prije umirali od straha.

5. Smirivanje u uredu

KAKO? Kad vas netko povrijedi, crtajte. "Crtanje ili, bolje rečeno, črčkanje puno je bolja metoda kanaliziranja negativnih osjećaja i stresa od urlanja na osobu koja vas je naljutila", kaže Davies. Nacrtajte tu osobu kao neku životinju (naravno, ne pitomu) ili kao dijete. Davies kaže da njezini klijenti najčešće crtaju zmije, štakore i divlje svinje ili razmaženo derište. Možda zvuči infantilno, ali djeluje.

Nasmijat će vas i udaljiti od problema pa ćete situaciju moći sagledati s distance i vratit ćete se poslu mnogo smireniji. I nemojte zaboraviti baciti crtež - odnosi se neće popraviti pronađe li vaša šefica sliku svoje glave nataknute na nosorogovo tijelo.

6. Izražavanje zahvalnosti

Oni koji vježbaju "vježbu zahvalnosti" nakon tri mjeseca osjećaju sretnijima i zadovoljnijima. Vrlo je važno izražavati osjećaj zahvalnosti. Vježba ide ovako: izaberete osobu kojoj ste na nečemu zahvalni — na primjer mamu (iako je ponekad pravi udav, ipak vam je podarila život), profesoricu, prvog šefa (koji je galamio na vas, ali ste naučili posao) ili nekog drugog tko vam je promijenio život, napišete joj pismo i pročitate ga naglas; najbolje onome kome je namijenjeno, ali koristit će i ako ga pročitate sami sebi.

7. Izbacite "trebam" i "moram" iz rječnika

KAKO? Prvi korak je prepoznavanje situacija u kojima sami sebi govorite "to moram ili trebala bih". Potom se zapitajte: "Želim li ja to doista?" Ako je odgovor potvrdan, preformulirajte rečenicu. Umjesto: "Ovaj vikend moram posjetiti mamu", recite: "Želim posjetiti mamu jer mi nedostaje". A ako je odgovor negativan, učinite ono što biste željeli učiniti. Osjećat će te se kao Frank Sinatra dok pjeva My way. Budete li uvijek radili ono što se od vas očekuje, postajat ćete sve slabiji i kolcbljiviji. Samostalno odlučujte o svojim postupcima i daleko ćete dogurati.

8. Njegovanje prijateljstva

KAKO? Napišite imena tri najbolje prijateljice/prijatelja i uz svako osobine koje vam se najviše i najmanje sviđaju. Na primjer, neki vas prijatelji stalno nasmijavaju, ali ne pokazuju zanimanje za vaše probleme. Umjesto da im to spočitavate, s njima se smijte, a kad vas muči neki problem, obratite se drugom prijatelju. Osim toga, pitajte prijatelje koje su vaše najbolje osobine i nastojte raditi na njima. Ako ste dobar organizator, priredite tulum, ako ste dobra kuharica, pripremite večeru. A ako vam se prijatelji obraćaju kad imaju neki problem, potrudite se biti uz njih.

Ponekad je dovoljno nabaciti smiješak, svijet odmah izgleda ljepše.

 

19.02.2008.

Male tajne dobrog zdravlja

   Može li se živjeti zdravije bez prevelikih promjena i napora? Šta, zapravo, znate o zdravom načinu života? Provjerite to kratkim testom koji je pred vama.

1. Šta je po vama zdrava fizička aktivnost?

a. Odlazak u gimnastičku salu.

b. Preskakanje konopa sa susjedovim djetetom,

c. Igranje frizbija sa svojim psom.

2. Kako definirate zdravu ishranu?

a. Konzumiranje povrća za svaki obrok.

b. Konzumiranje dvije vrste povrća pri svakom obroku,

c. Voćni napitak za doručak.

3. Šta je po vama zdrava aktivnost?

a. Vježbe sklekova ili trčanje,

b. Šetnja psa nakon večere,

c. Dremuckanje subotom popodne na svom omiljenom kauču.

Vjerovali ili ne, tačan odgovor na sva postavljena pitanja krije se iza i A, i B i C. Prema sve snažnijem pokretu „Tajne dobrog zdravlja", uvođenje zdravih navika u svakodnevni život je mnogo lakše i jednostavnije nego što mislimo. - Tačno, uz sasvim malo napora i praktično bez ikakvih drastičnih promjena možete učiniti mnogo za svoje zdravlje, tvrdi dr. David Katz iz Centra za istraživanje Univerziteta Yale. On je, inače, jedan od autora knjige: „Kako u svoj život unijeti navike koje će usporiti proces starenja i pomoći u borbi protiv bolesti, bez ikakvih velikih napora i odricanja".

Hiljade načina za promjenu

Od jutarnjeg tuširanja, pa sve do večernjih vijesti, tj. sjedanja pred TV prijemnik na kraju dana, imate barem 2 400 načina da polagano uvedete zdrave aktivnosti u svoj svakodnevni život.

- Ukoliko ste spremni napraviti tek sitne promjene, one će se izuzetno pozitivno odraziti na kvalitet vaše prehrane, na vaše svakodnevne fizičke aktivnosti, vaše sposobnosti da se nosite sa stresom i na kvalitet vašeg sna - a to su, priznat ćete, četiri bitne komponente koje najviše utječu na naše zdravlje i koje će zasigurno unijeti pozitivne promjene u naš život, kaže dr. Katz.

Tako će se, recimo, kratko popodnevno dremuckanje na kauču poslije napornog dana pozitivno odraziti na vaše zdravlje, pogotovo ukoliko vam nedostaje noćnog sna. Nutricionistica i stručnjak za liječenja dijabetesa Fran Grossman sa Medicinskog centra ,,Mt. Sinai" u Njujorku tvrdi: - Postoji mnogo malih stvari, sitnih promjena koje možete učiniti svakog dana i koje će se pozitivno odraziti na vaše zdravlje. k. Nije nikakva novina da malim, sitnim | promjenama možete zaista učiniti mnogo. Tako je, na primjer, studija objavljena 2004. godine u „Archives of Internal Medicine" došla do rezultata koji govore da uvođenje 30-minutne dnevne šetnje može spriječiti pojavu gojaznosti i svakako pospješiti skidanje viška kilograma. A, ako smatrate da je 30-minutna šetnja prevelik zalogaj za vas? Nudimo vam drugo rješenje, opet na osnovu rezultata jedne studije objavljene u magazinu „Medicine & Science in Sports & Exercise", čiji rezultati potvrđuju da 10-minutni žustri hod daje u reduciranju faktora rizika od izbijanja srčanih oboljenja jednake rezultate kao i 30-minutna šetnja.

- Sam čin prelaska iz pasivnog u aktivan način života predstavlja ogroman korak u reduciranju ovih rizika, kaže Helene Glassberg, direktorica Centra za preventivnu kardiologiju i lipide na Univerzitetu Temple u Filadelfiji.

Promjene za stolom

I nisu samo fizičke aktivnosti način na koji možete napraviti ogromne pozitivne promjene. Isti se princip može primijeniti i za kuhinjskim stolom.

- Reduciranje unosa masnoća, te šećera, zamjena slatkiša voćem, sve su to načini za pravljenje velikih pozitivnih promjena, kaže Grossman.

Sve dok vas promjene vaših životnih navika približavaju vašem cilju, bilo da se radi o skidanju viška kilograma, reduciranju povišenog holesterola ili krvnog pritiska, ili kontroliranju nivoa šećera u krvi, nemojte posustati, malim koracima ćete, zasigurno, stići do cilja. Jer, i sami znate da nas uspješni mali početni koraci motiviraju na mnogo krupnije i veće.

- Navika konzumiranja velike količine kruha pokazatelj je da ne vodite baš previše računa o svom zdravlju, dodaje Grossman. S druge strane, pojašnjava ona, te sitne promjene za kuhinjskim stolom će se, zasigurno, pozitivno odraziti na vaše cjelokupno zdravstveno stanje.

Prva pomoć

Naravno, ne može se tvrditi da će ovi mali dječiji koraci imati jednak efekat kod svih. Prema riječima stručnjaka, ovi početni mali koraci se mogu porediti sa pružanjem prve pomoći kod krvarenja.

Dakle, najprije sami sebe provjerite - da li želite uvesti promjene u svoje životne navike primjenom ovakve tehnike? Ukoliko je vaš odgovor pozitivan, Katz predlaže da počnete sa uvođenjem tri od 12 navedenih promjena i da ih uključite u svoje navike četiri dana.

Kada osjetite pozitivne promjene zahvaljujući uvedenim promjenama, dodajte i sljedeće tri. Tako ćete raditi dok ne uključite sve nabrojane promjene. Budite sigurni da ćete se u narednih nekoliko sedmica osjećati mnogo bolje.

Fizička aktivnost

Poboljšajte fizičke aktivnosti:

1. Čučnite svaki put kada podižete nešto sa poda. Umjesto da se sagnete na uobičajen način, čime leđa i kičmu Izlažete naprezanju, čučnite. Jer, na ovaj način koristite mišiće nogu i jačate ih.

2. Svaki put kada stanete na semaforu (ili se nalazite u autobusu koji se zaustavio na semaforu), zategnlte mišiće butina i stražnjice što više puta. (Ne brinite, nlko to neće primijetiti!) Na taj način očvrsnut ćete ove mišiće, poboljšati cirkulaciju I na kraju krajeva, skratiti dosadu dok čekate!

3. Kada se nađete u situaciji da čekate u redu, podignite jednu nogu nekoliko centimetara od zemlje. Na taj način teret se prenosi na drugu nogu, stopalo, gležanj, lisni mišić, butinu, mišić stražnjice, što pomaže zatezanju i očvršćavanju mišića. Svakih nekoliko minuta mijenjajte nogu.

Zagrljaj i suze

1. Poboljšajte kontrolu stresa: Zagrlite svog partnera prije odlaska na posao. Studije pokazuju da vam ovaj jednostavan čin pomaže da ostanete mnogo mirniji tokom stresnih situacija na radnom mjestu.

2. Dobro se isplačite. To je dobar podstrek za vaš imunološki sistem, reduciranje nivoa hormona stresa, eliminiranje depresije i zasigurno će vam razbistriti misli.

3. Dva puta dnevno radite vježbe dubokog udisanja u trajanju od tri do pet minuta.

18.02.2008.

Birajte tvrdo

   Većina vozača samo sjedne za upravljač, upali motor i krene, bez puno razmišljanja o tome je li sjedalo dobro podešeno, o čemu jako ovisi hoće li ih zaboljeti leđa tokom dugih putovanja.

   A zbog nemara proizvođača 95 posto automobilskih sjedala nije prilagođeno ljudskom tijelu. Gledano iz profila, sjedalo mora imati blagi oblik slova S, a tvrd materijal preduvjet je za pravilno sjedenje.

   Nažalost, većina automobilskih sjedala je premekana, a proizvođači prave upravo takva zato što se većina ljudi osjeća neugodno kad prvi put sjednu na tvrdo. Posljedice premekanih sjedala su - umor i grbava leđa.

 

18.02.2008.

Povijest liječenja biljem

   Ljekovito bilje je ostavilo duboke tragove u životu svih naroda. Poznavanje i upotreba biljnih, životinjskih i anorganskih sirovina razvijali su se, dizali do izvjesnog uspona i propadali zajedno s brojnim kulturama.

   EGIPAT

Egipćani su znali za mnoge ljekovite pripravke i sastojke. U početku su se zadovoljavali sirovinama iz svoje flore oko Nila, a kasnije, ukoliko su dalje širili svoju vlast i trgovački utjecaj, sve su više tražili skupocjene biljne sastojke, začine i jake mirise s Istoka. Tako su, pored ostalog, upotrebljavali buniku, primorski luk (protiv morske bolesti), kadulju, mažuran i metvicu, gencijan, ricinus i njegovo ulje, maslinovo ulje, sjeme od hrena, bršljan, šafran, pelin, divlji pelin, ljiljan, gospinu travu, tamjan, balsame, cimet,

gumu, mirise i začine iz Indije (oko 1500. god. prije Krista).

   U Eberovim papirusima (1550. god. prije Krista) spominju se ljekovite biljke. Egipćani su poznavali vještinu balzamiranja, destiliranja mirisnih voda i parfema. U drevnim egipatskim grobnicama nađeni su razni biljni sastojci. Stari Egipat je imao veliki utjecaj na razvoj vještine liječenja, izrade lijekova i na cjelokupnu kulturu raznih starih naroda i civilizacija. Ti pustinjski narodi upotrebljavali su, pored ostalog, još i opijum, galban, asofetidu, bijeli luk i druge sokove pustinjskih i stepskih biljaka.

   Najnovija istraživanja dokazuju da je zahvaljujući svakodnevnoj upotrebi ljekovitog bilja uspjela gradnja povijesnih kolosa, egipatskih piramida. Da nije bilo ljekovitog bilja, zarazne bolesti bi pokosile stotine tisuća radnika koji su gradili piramide u uvjetima najtežeg primitivizma, bez osnovnih higijenskih potreba (nedostatak zahoda, zdrave vode i dr.).

Ipak, u većini starih naroda, vladalo je vjerovanje kako je molitva još uvijek najvažnija kod liječenja, kako je njen učinak jači i pouzdaniji i od samog lijeka koji bi se eventualno dao bolesniku. Medicinsko-farmaceutsku vještinu čuvali su svećenici po hramovima, "klasa koja se brinula i za dušu i za tijelo svoje pastve'! Vjerovali su i propovijedali da se molitvom, postom i dobrim djelima može "zao duh", tj. bolest, istjerati iz ljudskog tijela.

Pored ostalih lijekova, upotrebljavali su vino, ulje, mokraću ljudi i životinja, itd.

FENICIJA

   Feničani su bili najbolji trgovci tog vremena. Trgovali su i biljnim pripravama i raznoraznim biljkama, o njima pričali razne izmišljotine, kao, na primjer, da mjesto gdje raste papar čuvaju krilate zmije, da je do njega vrlo teško doći i da je zbog toga skup. Feničani su biljke malo upotrebljavali za sebe.

   Vrijeme do Grka može se nazvati religiozno. Svećenici, leviti, vračevi i mađioničari u svojim su obredima i ritualima vještinu liječenja i spravljanja lijekova obavijali religioznim, magičnim radnjama, koje su sprječavale razvoj znanstvenog i eksperimentalnog shvaćanja medicine i farmacije. Kritičnog duha nije bilo. Većina biljnih pripravaka davana je bolesnicima u vrlo jednostavnim farmaceutskim oblicima: maceracijima, infuzima, dekoktima, uljima, vinima, linimentima i melemima.

GRČKA

   Za vrijeme Grka i Rimljana farmacija se postupno oslobađa religije i misticizma, a zatim postaje sve više deskriptivna i ponekad eksperimentalna.

   Herodot (500. god. prije Krista) spominje ricinusovo ulje, ali koje služi kao gorivo, a ne za lijek. U 5. stoljeću prije Krista spominju se kukuta, sok od mliječnice, brionija, kolocintis i dr. Orfej spominje kukurijek, bijeli luk i dr., a Pitagora primorski luk, slačicu i kupus.

Hipokratova djela (459-370) pružaju nam prve pouzdane znanstvene podatke o medicinsko-farmaceutskim vještinama starih Grka. U njima se spominje do 300 ljekovitih biljaka razvrstanih prema fiziološkom učinku: protiv groznice Grci upotrebljavaju pelin i kičicu, protiv crijevnih parazita luk; narkotici su opijum, bunika, velebilje i mandragora; drastika su ricinus, kukurijek, kolocintis, debela tikva i skamonijum; emetici su kukurijek i  kopitnjak;  diuretici  su  primorski luk, celer, peršin, šparoga, bijeli luk; adstringenti su hrast, šipak, itd. Biljni se sastojci daju bolesnicima u znatno većem broju farmaceutskih preparata, što predstavlja znatan napredak u farmaciji. Hipokrat je najslavniji antički grčki liječnik. Njegova djela imaju veliku povijesnu vrijednost.

   Kukuta je bila sudski otrov. Travari su imali trgovine u kojima su prodavali biljke koje su sami brali. Uz ostale, i slavni se filozof Aristotel bavio biljem.

   Teofrast (371-287) je napisao "Povijest bilja" i u njoj predstavio sve što se u to vrijeme znalo o ljekovitom bilju. Pored drugih biljnih sastojaka on spominje cimet i podanak perunike i čemerike.

   Najvažniji pisac o poznavanju biljnih sastojaka starog vijeka je Grk, Pedanije Dioskorides, ili Dioskorid, rođen u 1. stoljeću u Maloj Aziji. Njegovo klasično djelo, "De Materia Medica" pisano 77. god. 1. stoljeća, služilo je za ugled i uzor Rimljanima i Arapima. To se djelo može smatrati prvom materijom medikacije. Više od 15 stoljeća, pa čak i kroz cijeli srednji vijek, bilo je to djelo od ogromnog utjecaja na sve liječnike. Nedvojbeno, svim kasnijim medicinskim piscima ovo je djelo bilo uzor i izvor, pa ne čudi što se pored svakog biljnog sastojka obavezno i na prvom mjestu citiralo mišljenje Dioskorida. On je puno putovao i upoznao medicinu i lijekove cijelog Rimskog carstva, prateći kao vojni liječnik rimske legije po Europi, Aziji i Africi, širom ogromne prostrane rimske države. Pokraj dotle poznatih biljnih sastojaka, Dioskorid predočava terapeutsku upotrebu, način branja i čuvanja, crteže i kopije odoljena, hrastove kore, din-dera, primorskog luka, lavande, kamilice, metvice, matičnjaka, kadulje, mažurana, korijandra, koromača, bademovog, sezamovog i orahovog ulja, mrazovca i drugog bilja. Opisao je više od 500 biljnih, životinjskih i mineralnih biljnih sastojaka. Biljke je razvrstao prema njihovim terapeutskim osobinama. Djelo je prevedeno na arapski, talijanski, francuski i španjolski, a kasnije i na druge jezike. Njegova pojava je od povijesnog značaja za znanost o ljekovitom bilju, ljekovitim sastojcima biljnog, životinjskog i mineralnog podrijetla i lijekovima uopće.

   Snažan i blagotvoran utjecaj Dioskorida i Hipokrata osjeća se kroz stoljeća.

U "Ilijadi" (8. stoljeće prije Krista) se spominje neki gorak korijen koji, zdrobljen i stavljen na ranjenu nogu, treba ublažiti bol junaka. Pred Pitijom (starogrčka proročica) neprekidno se puše i gore trave i lebde mirisi od kojih se ona zanosi i u transu, izvan sebe, proriče sudbinu ljudi. Zasigurno je tu bilo i otrovnog bilja, jer je i sama slavna proročica na kraju podlegla nakon jedne takve burne seanse. Uopće, čini se da medicina primitivnih naroda cijeni u prvom redu drastične, "jake lijekove", tj. one čiji se učinak brzo i vrlo očigledno opaža i ističe nezadrživom silinom na sve organe bolesnika.

   U Aleksandrijskoj školi osjećao se veliki napredak u medicini od 4. stoljeća do dolaska Rimljana, zatim nastupa stagnacija, ali nakon izvjesnog vremena znanosti su opet počele cvjetati do 7. stoljeća kada su Arapi osvojili Egipat. Ogromna biblioteka s više od 2.000.000 knjiga spaljena je i najljekovitiju buniku, Hyoscyamus muticus, koja ima gotovo deset puta više alkaloida od europske bunike.

   Pod utjecajem Heraklita opijum se dodaje svim složenim lijekovima, koji su tada bili u trendu. Šećer iz šećerne trske počinje potiskivati med kod izrade mnogih lijekova. Iz Indije i Etiopije dolaze razni začini, mirisi i ljekoviti biljni sastojci. Upotrebljavaju se i mnogi čudni lijekovi: krokodilski izmet, kornjačina krv, devin mozak i dr.

 

17.02.2008.

Zašto su žene gipkije

    Studija koju su proveli znanstvenici s Harvarda otkrila je da žene imaju jači, ali i puno savitljiviji donji dio leđa nego muškarci. Na to su utjecale godine evolucije, ali i trudnoća. Naime, žene tokom trudnoće dobiju oko 15 kilograma koji dodatno opterećuju leđa pa se moraju više truditi da ostanu uspravne.

   Obline i zakrivljen donji dio leđa ključni su za održavanje normalnih aktivnosti tokom trudnoće. Istraživanje u kojemu je sudjelovalo 19 trudnica potvrdilo je da se one, dok stoje, naginju prema natrag povećavajući zakrivljenost kičme za 60 posto, što , dovodi do premještanja tačke ravnoteže iznad bokova.

   Veću savitljivost ženama osigurava i zakrivljenost u donjem dijelu leđa u kojem imaju tri pršljena što omogućavaju gibanje, dok muškarci imaju samo dva. Takva ženska konstitucija omogućava im lakše podnošenje trudnoće, ali i nošenje djeteta.

 

15.02.2008.

Hibiskus i neven za crvenu i blistavu kosu

   Pomiješati tri kašike sušenog hibiskusa i tri kašike sušenog nevena. Staviti ih u pola litra vode i, kad proključa, skloniti sa vatre. Pustiti da se ohladi, procijediti, uliti u čistu flašu i dodati kašiku jabukovog sirćeta, pa dobro promućkati. Sa 100 ml ove tečnosti preliti kosu nakon pranja i ispiranja. Kosa će dobiti prirodan crvenkasti sjaj koji će biti izraženiji što više imate crvenog pigmenta, a dobro će se primiti i na tamnijim nijansama crvene kose, poput boje mahagonija. Tečnost može stajati u frižideru i do dvije nedjelje, a prije upotrebe potrebno je da se lagano zagrije. Čaj nema skoro nikakvu energetsku vrijednost, pa se zato preporučuje u dijetama. Naravno, on će dobiti popriličnu energetsku vrijednost onog trenutka kad se zasladi šećerom ili medom. Zato, ukoliko želite da smršate, učinite mali trik: dodajte u čaj malo vanile koja će vam smanjiti želju za šećerom.

 

15.02.2008.

Mokračni mjehur

   Mokraćni mjehur je rezervoar u kojem se sakuplja mokraća koja kroz ureter dolazi iz bubrega. Smještena je u šupljini male karlice, kruškolikog je oblika, a kapacitet joj je u normalnim uslovima oko 400 ccm. U posebnim slučajevima kapacitet mokraćnog mjehura zna se povećati i do 1500 ccm. Gornji dio organa je zašiljen i zove se vrh mjehura dok je donji proširen i zaobljen i zove se dno mjehura, a između njih se nalazi takozvano bešično tijelo. Na dnu mjehura nalazi se jedan ljevkast otvor kojim započinje mokraćna cijev koja izvodi mokraću van iz organizma. Kod muškaraca je dno mjehura sraslo sa prostatom, pridodatom spolnim organima.

   MOKRAĆOVOD
   Mokraćovod ili ureter je parni cjevasti organ koji mokraću izlučenu iz bubrega odvodi u mokraćni mjehur. Razlikuju se lijevi desni ureter, pri čemu postoji jedna razlika a to je da je desni malo kraći, jer je i desni bubreg postavljen malo niže. Ureter je u stvari direktan nastavak bubrežne karlice i proteže se do ulaza u mokraćnu bešiku. Ukupna dužina mu je oko 30 cm. Na svom putu do mjehura ureter prolazi kroz trbušnu šupljinu i šupljinu male karlice.    Na mjestu gdje desni ureter ukršta takozvanu vanjsku ilijačnu arteriju, a lijevi zajedničku, nastaje karakteristično mjesto gdje se najčešće zaustavi kamenac na putu od bubrega do mokraćnog mjehura. Zid uretera je izgrađen od snažne glatke muskulature koja vrši peristaltičke pokrete i tako tjera mokraću u mjehur. Sluzokoža mu je jako naborana ali ti nabori nestaju kada kroz njih prolazi mokraća.

   MOKRAĆNA CIJEV
   Ovo je neparan cjevasti organ koji izvodi mokraću iz mokraćnog mjehura vani. Muška i ženska mokraćna cijev se razlikuju, kako po gradi, tako i po funkciji. Dok je kod žena ta cijev u pravom smislu samo izvodna cijev, ona je kod muškaraca pravi urogenitalni organ jer pored izbacivanja mokraće kroz nju biva izbacivana i sjemena tečnost.

Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

14.02.2008.

Sistem organa za mokrenje - Bubrezi

   U ovu grupu spadaju organi čija je namjenska funkcija izlučivanje mokraće. Centralni organ ovog sistema, bubreg, izlučuje mokraću dok ostali služe kao odvodni putevi. U ovaj sistem spadaju: bubrezi, mokraćovod, mokraćni mjehur i mokraćna cijev.

BUBREZI
   Bubrezi su paran organ težak od 120-200 gr, koji svojim oblikom podsjećaju na zrno graha. Razlikujemo desni i lijevi, koji su simetrično postavljeni sa obje strane kičmenog stuba u slabinskim ložama. Desni bubreg je nešto niže postavljen u odnosu na lijevi, dok su bubrezi kod žena postavljeni niže nego kod muškaraca. S obzirom na oblik, na svakom bubregu razlikujemo prednju i zadnju ploštinu, srednji i vanjski rub, te gornji i donji pol.
   Prednje ploštine bubrega pokriva stražnji dio potrbušnice a na unutarnjem rubu je otvor kroz koji prolaze žile i mokraćni kanal. Ovako se može vidjeti zrnata i crvenkasta bubrežna kora kao i prugasta bubrežna sredina. U kori se nalaze brojna zrnca nazvana bubrežna tijelašca (malpighijeva tijelašca). Njih okružuje čahura u koju se izlučuje mokraćevina iz krvi. Iz tijelašca izlazi bubrežna cjevčica koja formira izvodnu cijev kroz koju se sadržaj izlijeva u bubrežnu čašicu. Nakon toga kroz mokraćovod izlučeni sadržaj odlazi u mokraćni mjehur.
   Bubrezi igraju veoma važnu ulogu pri održavanju normalne reakcije krvi. Kroz oba bubrega protiče od 0,7 do 1,2 litra krvi u minuti. Količina krvi koje prođe kroz bubrege za 24 sahata je otprilike 1500 litara a iz te količine za isto vrijeme izluči se prosječno 1500 ccm mokraće. Ova količina se može povećati na 2500 ccm ili u nekim slučajevima smanjiti na 400-500 ccm. Mokraća o kojoj govorimo je koncentrovani rastvor soli u vodi i ima slabo kiselu do neutralnu reakciju. Zdravi bubrezi ne izlučuju mokraću koja sadrži bjelančevine. Svaka promjena u sastavu krvi u odnosu na mokraćne tvari u njoj, dovodi do pojačane funkcije bubrega.

Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

14.02.2008.

Zašto je komunikacija ključna

Prioritet     

Između mnogo faktora ključnih za uspjeh ili raspad braka, sposobnost komuniciranja je presudna. Bez obzira koji problemi unose nemir u bračne vode i hoće li brak opstati ili ne, ovisi o načinu da koji partneri međusobno komuniciraju. Slaba komunikacija uzrokuje konflikte, nerazumijevanje, ogorčenost i bol.

U četiri oka

Na razvoj komunikacije u odnosu potreba, raditi. Živimo užurbno, imamo djecu, karijere, obveze, prijatelje, a i gledanje televizije često preuzimaju prvenstvo, izlazite li s partnerom u društvu prijatelja, nemoguće je kvalitetno razgovarati. Gubite sposobnost komuniciranja s partnerom, a s vremenom postaje teže i provoditi zajedno.

Šutnja nije zlato

Ne podižite zid i ne služite se taklikom hladnog rata kako biste iskomunicirali svoje nezadovoljstvo. Često se pribjegava ovakvom ponašanju, ali znate li daje ono destruktivno? Ako partner učini nešto s čime se e slažete, ne odbijajte danima razgovarati s njim ili drsko izbjegavati njegov pogled.     

 

13.02.2008.

3 pitanja prije šišanja

Prije nego odrežete kosu, pitajte sebe

1. Hoće li frizura koja vam se sviđa pristajati vašem obliku lica?

Željeli biste se ošišati kao vaša omiljena zvijezda? Može. ali samo ako imate isti oblik lica.

2. Koliko ćete vremena trošiti na frizuru?

Cure koje rade frizuru prema načelu "operi i vozi" moraju odabrati frizuru u skladu sa svojim tipom kose.

3. Hoćete li morati često ići frizeru?

Ako ne volite često posjećivati frizerski saion, izbjegavajte frizure zbog kojih ćete to morati činiti.

12.02.2008.

Dekorativno i opuštajuće

   Napravite dekorativni aranžman od osušenog bilja čiji će vas prijatni miris opustiti i osvježiti.

   Potreban materijal:

·        1 šaka osušenih listova nane

·        2 šake osušenih cvjetova nevena

·        1 šaka osušenog bilja poput timijana, kadulje i majorana

·        10 šnita osušene narandže

·        6 štapića cimeta

·        nekoliko osušenih čili papričica

·        4 muškatna oraščića

·        1 mala kašika eteričnog ulja metvice

·        1 velika kašika eteričnog ulja slatke narandže

·        1 velika kašika korijena perunike

·        velika metalna ili staklena činija

·        plastična vrećica

   Priprema:

U činiji izmiješajte sve sastojke osim korijena perunike. Mješavinu stavite u veliku plastičnu kesu, pa tek onda dodajte korijen perunike i dobro protresite.

Ostavite da odstoji 14 dana, povremeno protresajući kesu, a zatim istresite mješavinu u dekorativnu činiju.

11.02.2008.

Usamljenost

Usamljenost je jedno od najmizernijih osjećanja. Svako od nas se ponekad osjeća usamljenim, ali da li nam i usamljenost šalje neku poruku? Da li postoji način da je okrenemo u nešto pozitivno? Ponekad je osjećaj usamljenosti kratkotrajan, privremen, traje nekoliko sati ili dana. Međutim, ako nas ovakve emocije drže nedjeljama, mjesecima ili čak godinama, onda je to definitivno neki znak, poruka koju ne smijemo zanemariti.

U određenom smislu, usamljenost je kao zubobolja: To je znak upozorenja da nešto nije u redu. I kao i u slučaju zubobolje, ako je ne liječite i ne posvetite joj svoju pažnju, stanje postaje sve gore.

Naša prva reakcija na usamljenost je gotovo uvijek pokušaj liječenja lijekovima koji su nam tu na dohvat ruke - u kućnoj apoteci.

POSAO - ne pomaže

Posao je uobičajeni način liječenja. Skloni smo povjerovati da, ukoliko svoj život ispunimo brojnim aktivnostima, nećemo imati vremena da razmišljamo o usamljenosti, i da ćemo se na taj način izliječiti.

Međutim, posao ne nosi nikakve preporuke sa sobom. To je kao da pokušavate izliječiti zubobolju tako što je nastojite izbaciti iz svojih misli. Posao je stanje rasijanosti, a ne liječenja.

SHOPPING - nije terapija

Shopping je sljedeća najomiljenija terapija. Možda ćemo se ako kupimo nešto novo, ako se „nagradimo", osjećati mnogo bolje. I iznenađujuće, zaista se osjećamo bolje - ali tek zakratko.

Kupovina kao lijek za usamljenost je poput anestetika. Prije ili kasnije ovaj učinak se gubi, nestaje. Bol zbog usamljenosti se javlja sa potpuno istim intenzitetom kao ranije.

Tako, na primjer, kupovina automobila može samo dodatno iskomplicirati naše probleme, jer ćemo zapasti u brdo dugova.                                          

KREVET - pogrešna metoda

Krevet je treća reakcija na usamljenost. Vjerujemo da je intimnost ono što nam je potrebno, te se zbog toga potpuno besmisleno okrećemo ka seksu. Međutim, kada se ponovo „saberemo" sa užasom ćemo otkriti da nas je ovaj pokušaj učinio ne samo još usamljenijim, nego je doprinio da se osjećamo očajno i jeftino,

Ovo je pogrešna metoda liječenja svojstvena modernom načinu Života i razmišljanja, koji promoviraju seks kao igru, kao rekreaciju. Ovakva reakcija na usamljenost gotovo uvijek rezultira osjećajem otuđivanja i žaljenja.

Stvarna poruka, stvarni lijek                           

Ako nijedan od navedenih pokušaja nije lijek i ne daje rezutat, šta dalje? Da li uopšte postoji lijek za usamljenost? Da li postoji neki tajni eliksir koji može izliječiti ovu zubobolju za dušu?

Prvi korak je pravilno tumačenje ovog signala upozorenja.

Usamljenost nam govori da imamo problem u komunikaciji sa ljudima. I nemojte odmah pomisliti da je smisao da uvijek budete okruženi gomilom ljudi.

Jer, efekat takvog pokušaja jednak je efektu pokušaja liječenja pribjegavanjem velikom broju obaveza i poslu. Odgovor na osjećaj samoće i usamljenosti se ne ogleda u količini vaših kontakata sa drugim ljudima, već upravo u kvalitetu. To je obično tegoban lijek, kojeg se plašimo isto koliko i odlaska zubaru zbog zubobolje. Za dobre odnose koji vas ispunjavaju treba i vremena i truda. Zato dobro razmislite:

1. Da li vas je strah otvoriti se prema drugima?

2. Plašite li se njihovog približavanja?

3. Jesu li vas rane iz prošlosti možda učinile nepovjerljivim i sumnjičavim?

4.Da li radije ostajete po strani zato što prijateljstvo zahtijeva davanje, ali isto tako i uzimanje.

Kad tako ispitate sami sebe, utvrdit ćete da su to uzroci vaše usamljenosti. Međutim, istrajnost vaše samoće bi vam trebala biti upozorenje da takav način razmišljanja ne daje ništa pozitivno, ne može se uvijek stajati po strani.

Pokušajte zato pronaći dovoljno hrabrosti u sebi. izgraditi dobre odnose sa drugima, i shvatit ćete da je upravo to lijek koji djeluje. Svaki rizik biva nagrađen. Naći ćete nekoga ko vas razumije i kome je stalo do vas jednako kao što je sigurno da ćete naći nekoga koga vi razumijete i za koga ste spremni brinuti. Ovaj lijek za samoću je mnogo efikasniji i mnogo bezbolniji od svakog drugog.

 

11.02.2008.

Gušterača

To je druga velika žlijezda pridodata probavnom sistemu. Ima oblik izduženog lista a na njoj razlikujemo glavu, trup i rep. Karakteristična je po svom dvostrukom lučenju, vanjskom i unutarnjem. Vanjsko lučenje je lučenje probavnih sokova a drugo je lučenje hormona insulina u krv koji veoma bitan za metabolizam šećera. Gušterača ili pankreas je teška oko 80 gr, njen izvodni kanal je otvoren u dvanaestopalačno crijevo.

Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

11.02.2008.

Jetra i žučni mjehur

JETRA I ŽUČNI MJEHUR
Jetra je najveća žlijezda ljudskog organizma a vezana je za probavni sistem iako je u tijesnom odnosu sa krvnim sistemom. Zato sa pravom možemo reći da je jetra dvostruka žlijezda. Smještena je u gornjem desnom dijelu trbušne duplje i u normalim prilikama ne prelazi ispod luka rebara. Tačnijc rečeno, smještena je najvećim dijelom ispod desnog rebarnog luka, a njen mali dio završava ispod lijevog rebarnog luka. Sastoji se od lijevog i desnog režnja koji je i veći. Jetra je kod zrele i zdrave osobe mrko crvene boje, čvrste je konzistencije ali je krta i trošna. Površina joj je glatka i obavijena tankom ali čvrstom sopstvenom kapsulom i trbušnom maramicom.
   Ovaj organ posjeduje dva krvotoka. Prvi služi za ishranu samih jetrenih ćelija a čini ga jetrena arterija sa svojim ograncima, dok drugi donosi jetri krv iz probavnih organa koju ona mora da preradi, a čini ga portna vena sa svojim ograncima. Jetra stalno proizvodi i luči žuč, koja se jednim dijelom odvodi u duodenum a dijelom dospijeva u žučnu kesu. Bogata je krvnim sudovima i sadrži oko 900 gr. krvi koju dobija na način koji je opisan. Ova najveća žlijezda ljudskog organizma igra bitnu ulogu u metabolizmu bjelančevina, ugljikohidrata i masti a ima i zaštitnu funkciju. Pored toga što je pravo skladište vitamina B12 i E, ona skladišti još mnogo toga. Ima možda najveći broj uloga u organizmu i u njoj se odigrava na hiljade hemijskih reakcija. U slučaju nekog neuobičajenog stanja organizma kao što je npr. krvarenje, krv koja je uskladištena u jetri ići će u cirkulaciju tako da koliko-toliko nadoknadi izgubljenu krv. Na poseban način ovaj organ igra važnu zaštitnu funkciju jer uništava razne bakterije, toksine i ko zna šta još, te učestvuje u stvaranju antitijela i uopšte odbrambenih materija. Ima nešto što začudi svakoga, a to je podatak da za vrijeme probave kod čovjeka kroz portnu venu za jedan sahat prođe sto litara krvi.

   Najzad da nam bude jasnije, jetrene funkcije možemo podijeliti na:
 - zaštitne
- krvotvorne
- endokrine
- egzokrine.
   Ovako velika fiziološka aktivnost omogućena je samo zahvaljujući samo jetrenoj zapremini i posebnostima cirkulacije. Najmanja funkcionalna jedinica jetre je hepatocit koji ima moć dobre replikacije a samim tim i jetra moć regeneracije.
   Žučni mjehur je kruškoliki organ koji služi kao rezervoar za žuč, koja se opet u njemu koncentriše i postaje tri do četiri puta gušća od one koja dolazi iz jetre. U jetri se stvara od 0,8 do 1 litar nekoncentrovane žuči za 24 sahata, a u žučnu kesu može stati oko 40 cm žuči.
   Ovaj organ je dug od 8-11 cm i smješten je na donjoj strani desnog i jetrenog režnja. Jetra neprekidno luči žuč bez obzira na probavu i ta žuč napušta jetru kroz jetrin odvodni kanal a kroz žučni kanal ide u dvanaestopalačno crijevo. Ako nema probave tzv. Odijev Sfinkter je zatvoren i žuč mora nazad u žučni mjehur gdje joj se oduzima voda. Na ovaj način ona postaje koncentrovanija i sposobnija za razgradnju unesene hrane.


Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

11.02.2008.

Tanko i debelo crijevo

TANKO CRIJEVO
Tanko crijevo je najduži dio probavne cijevi i dužina mu iznosi od 5 do 7 metara. U njemu se dovršava kompletna probava svih djelova hrane i tu se vrši upijanje hranjivih sastojaka. Dvanaestopalačno crijevo (Duodenum) je početni i najkraći dio tankog crijeva. Posebna karakteristika tankog crijeva su brojne resice sa njegove unutarnje strane.
DEBELO CRIJEVO
U desnom donjem dijelu trbuha na tanko crijevo nastavlja se debelo crijevo. Smješteno je tako da stvara kao neki okvir oko vijuga tankog crijeva. Debelom crijevu ne preostaje prava probavna funkcija, jer neprobavljene tvari u njemu podliježu razaranju i to vrenjem i gnjilenjem.
   Čovječije debelo crijevo ne izlučuje vlastite probavne fermente (sokove), a njegova sluzokoža je samo u manjoj mjeri sposobna za resorbciju. Bitna je resorpcija (upijanje) vode čime se zgušnjava crijevni sadržaj u izmet. Ovaj se zadržava u debelom crijevu 8 do 12 sad i biva ubačen u rektum.
   Duž cijelog probavnog, uslovno rečeno, kanala su žlijezde koje u probavni trakt luče sokove. To su doušna pljuvačna žlijezda, podčeljusna i podjezična žlijezda, zatim one koje luče solnu kiselinu i one koje proizvode pepsin ili lipazu. Dakle, najvažnije mjesto za resorpciju hranjivih materija je tanko crijevo.

Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

10.02.2008.

Čajevi protiv celulita

  Čajevi protiv celulita
• U šolju biljnog čaja dodati pola čajne kašike svježe ribanog korijena đumbira. Svakodnevnim konzumiranjem ovog napitka pospješuje se izlučivanje toksina.

• U čašu mlake vode umiješati dvije čajne kašike sirčeta i meda. Ako se konzumira svako jutro na prazan stomak, ovaj napitak pospješuje cirkulaciju krvi, razgrađivanje masnoće i izlučivanje štetnih materija iz organizma.

• Čaj od maslačka

Kašiku sitno usitnjenog suvog korijena maslačka staviti u 2 dl vode i kuhati na laganoj vatri nekoliko minuta. Nakon 15 minuta procijediti. Napitak se pije nezaslađen ili zaslađen domaćim medom, i to nekoliko puta tokom dana. Čaj od maslačka pročišćava organizam i pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma i celulita.
 

• Krema protiv celulita

U litar otopljene, neslane svinjske masti ili maslaca dodati po 50 ml tinkture lista bršljana, ulja čičkovog korijena i ulja od cvjetova nevena. Mješavinu zagrijati na 70 °C i uz stalno miješanje dodati 50 ml otopljenog pčelinjeg voska. Gotovu smjesu razliti u posudice i dobro ih zatvoriti. Svako veče prije spavanja nanijeti kremu na dijelove tijela zahvaćene celulitom i masirati ih po 15 minuta.

 

10.02.2008.

Pušenje uzrokuje gubitak kose

    Prema novom istraživanju, pušenje, uz već poznate bolesti, uzrokuje i prerani gubitak kose u muškaraca. Autori studije su postali svjesni te poveznice nakon što su na 740 muškaraca sa Tajvana prosječne starosti 65 godina počeli proučavati faktore koji su doveli do gubitka kose.

Nakon što su u obzir uzeti uobičajeni rizični faktori poput genetike i muških hormona, utvrđeno je da pušenje znatno pridonosi ispadanju kose. Znanstvenici smatraju da pušenje oštećuje mikro cirkulaciju koja donosi krv folikulama kose.

 

10.02.2008.

HIPOHONDRIJA - UMIŠLJANJE BOLESTI

To je bolesna opsjednutost čovjeka vlastitim zdravljem. Javlja se kao znak, simptom pojedinih duševnih bolesti i neuroza. Preporučujemo sljedeće pripravke.
ČAJEVI

   kičica: Otklanja živčanu i tjelesnu iscrpljenost; pijemo čaj zaslađen medom, i to svaki sat po četiri žlice tijekom četrnaest dana.

   odoljen i bosiljak (smiruju), anis, iđirot (jača memoriju), ružmarin (pospješuje prokrvljivanje)

   tetrljan: Žlicu biljke prelijemo s pola litre kipuće vode. Pijemo tri puta na dan po jednu šalicu.

   šumska jagoda: Pijemo tri puta na dan po jednu šalicu čaja.
ČAJNA MJEŠAVINA

   šumska jagoda, majčina dušica, matičnjak, metvica, ružmarin, celer: Pijemo tri puta na dan po jednu šalicu čaja.
KUPKE

   kopriva, metvica (oparak, jednom na dan prije spavanja, dvadeset minuta), hladna voda (peremo cijelo tijelo)
MASAŽE

  jabučni ili vinski ocat: Masiramo cijelo tijelo dva puta na dan po šest minuta.

NAPOMENA: Koristiti recepte dok traje bolest.

 

08.02.2008.

Dragulji umjesto pilula

   Svaki dragi kamen ima specifično dejstvo na suptilno ljudsko tijelo. S obzirom na to da je neko od pomenutog kamenja zaista skupo, postoji mogućnost da se zamijeni drugim, jeftinijim. Da bi kamen postigao optimalni efekat, mora da bude određene veličine, pa je u nekim slučajevima bolje koristiti veće zamjene nego skupe kamenčiće. Ako se kamen ugrađuje u prsten, ne bi smio da bude zatvoren sa donje strane da bi imao direktan kontakt sa kožom.

   Rubin

Pojačava energiju u tijelu, jača snagu volje, podstiče nezavisnost, daje snagu. Kao kraljevski kamen, uglavnom se ugrađuje u zlato i nosi se na domalom prstu desne ruke.

   Biser

Podstiče kretanje tečnosti i krvi u tijelu i pomaže hranjenje tkiva i nerava. Biser jača

ženske reproduktivne organe, podstiče plodnost i smiruje emocije. Uglavnom se ugrađuje u srebro i nosi se na domalom prstu lijeve ruke.

   Crveni koral

Jaća krv i reproduktivne organe, poboljšava   i smiruje emocije. Djeluje i kao afrodizijak, predstavlja prije svega mušku snagu, podstiče izgradnju mišića, daje hrabrost i povećava kapacitet za obavljanje fizičkih poslova. Uglavnom se ugrađuje u srebro i nosi se na domalom prstu ili na kažiprstu.

   Smaragd       

Smiruje um i emocije, reguliše nervni sistem i pomaže opuštanje napetih živaca. Podstiče inteligenciju. Njegovo dejstvo je uglavnom harmonizujuće, pa doprinosi ozdravljenju od raka i degenerativnih bolesti. Smaragd se nosi na srednjem ili malom prstu.

   Žuti safir

Daje energiju i vitalnost, pa je skoro najbolji kamen za poboljšanje zdravlja. Rrguliše hormone i povećava životnu snagu. Njegova energija jetopla, pa izjednačuje sve elemente u tijelu. Žuti safir mogu da nose  šećerni bolesnici i rekonvalescenti.

Uglavnom se ugrađuje u zlato i nosi se na kažiprstu.

   Dijamant

Jača bubrege i reproduktivni sistem. Dijamant podstiče vitalnost, ljepotu, snagu, šarm i kreativne sposobnosti. U slučaju naročito opasnih bolesti može da bude dobra zaštita. Uglavnom se ugrađuje u bijelo zlato i nosi se na srednjem ili malom prstu.

   Plavi safir         

Pomaže lijećenju infekcija i štiti od svih vrsta negativne energije. Njegovo djelovanje usmereno je protiv tumora i pomaže    kod smanjenja telesne težine, laća kosti, produžava život i pomaže smirenju živaca i emocija. Takođe, podstiče smirenost i individualnost. Ugrađuje se u srebro i nosi se na srednjem prstu.

 

Drago kamenje i njegova zamjena

Dragi kamen               Zamjena

Rubin                         crveni granit, sunčev kamen, crveni turmalin

Biser                          mjesečev kamen

Crveni koral               crveni jaspis, karneol, ružičasti koral

Smaragd                    žad, zeleni turmalin

Žuti safir                    žuti topaz, citrin

Dijamant                    bezbojni citrin, bezbojni safir

Plavi safir                   ametist, lapis lazuli

 

KAKO JE NAJBOLJE NOSITI DRAGO KAMENJE?

Što su dragulji bliži tijelu, to je njihov uticaj veći. Uopšte, dragi kamen se nosi ili ugrađen u prsten ili na ogrlici. Drago kamenje koje se nosi na prstima djeluje prije svega na psihu, a osim toga utiče i na tijelo, pa time i na zdravlje. Ono koje se nosi oko vrata uglavnom djeluje direktno na tijelo i na njegovo zdravlje.

07.02.2008.

Lavanda i novi jastuk

Poboljšajte san:

1. Svježe oprane čaršafe i jastuke naprskajte vodom u koju ste stavili nekoliko kapi lavande. Brojne studije su pokazale da ovaj miris relaksira i opušta, što je svakako preduslov za dobar i zdrav san.

2. Kupite novi jastuk. I ovdje su brojne studije pokazale da udubljenja koja nastaju nakon dužeg korištenja jastuka utječu na kvalitet sna i bol u vratu koji se često javlja kada ujutro ustanemo iz kreveta. Također, predlažemo i ovo - pokušajte sa „hladnim" jastukom - jastukom koji sadrži prirodna vlakna ili kombinaciju natrijum-sulfata i tzv. keramičkih vlakana.

3. Pojedite nekoliko oraha prije odlaska u krevet. Na taj način svom organizmu poklanjate pregršt vlakana i masnih kiselina, te triptofan, aminokiselinu koja predstavlja prirodnu pobudu sna.

07.02.2008.

Želudac

   Želudac je prošireni dio probavne cijevi u kome se hrana skuplja i gdje počinje proces probave u pravom smislu te riječi. Smješten je u najgornjem djelu trbušne šupljine sa početnim djelom ispod lijevog rebarnog luka i postavljen je ukoso. Nema stalan oblik jer je zavisan o ispunjenosti hranom. Ulazni dio želuca je mjesto gdje se u njega ulijeva jednjak a stručno se naziva cardia. Ovo ušće je zatvoreno jednim mišićem stezačem koji se otvara samo da bi propustio hranu prilikom gutanja. Izlazni dio želuca je mjesto gdje se želudac nastavlja u početni dio tankog crijeva - dvanaestopalačno crijevo. Želučana sluznica je veoma naborana i omogućava želucu da se širi pri punjenju hranom. Ovaj organ uveliko utiče na razna duševna raspoloženja, radost, ljutnju, bijes i kod svakog uzrujavanja stišće se prsten na donjem otvoru želuca i prestaje sekrecija sokova. Dobiti apetit ili ga izazvati u stvari znači izazvati izlučivanje probavnih sokova.

Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj 

07.02.2008.

Usna šupljina

  To je šuplji prostor čiji je gornji zid izgrađen od kosti, a donji zid čine jezik i ispod njega smješteni mišići. U donjoj i gornjoj čeljusti je po 16 zuba usađenih u zubnim jamicama. Zubi su veoma tvrdi pomoćni organ za probavu i imaju zadatak da usitnjavaju hranu i učine je lakšom za gutanje i probavu.
   Čovjek se rađa bez zuba jer mu u prvim mjesecima života nisu potrebni pošto se hrani tečnom hranom. Tek nakon 6 mjeseci dolazi do izbijanja zuba i njih nazivamo mliječnim zubima. Oni traju do šeste ili sedme godine kada ih zamjenjuju trajni zubi.
   Jezik se u usnoj šupljini nalazi između nepca i dna usta kao slobodan mišićni organ. Gornja površina jezika je prekrivena malim bradavicama pomoću kojih se prima čulo ukusa. Po kvalitetu razlikujemo četiri ukusa slatko, kiselo, slano i gorko. Jezik nam pruža i mogućnost opipa a isto tako boli i temperature. Zadatak mu je da miješa hranu pri žvakanju, a ima i specifičnu ulogu kod govora jer sudjeluje u formiranju artikulisanih glasova. Izgrađen je od velikog broja mišića i ima veliku pokretljivost.
   Tvrdo i meko nepce sa visećim jezičkom razdvajaju usnu šupljinu od ždrijela. Samo gutanje je refleksna pojava koja se pokreće dodirivanjem stjenke mehkog nepca. Onaj dio ždrijela koji spada u probavni trakt i onaj koji služi disajnim putevima okružuju snažni mišići. Na ždrijelo se nastavlja jednjak koji odvodi zalogaj iz ždrijela u želudac.

Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj 

07.02.2008.

Probavni sistem 1.dio

   Probavni sistem je sistem organa za varenje i ima zadatak da u ljudsko tijelo unese hranu, da dobivenu hranu djelovanjem svojih sokova preradi kako bi postala upotrebljiva za organizam, te da nesvarene dijelove izbaci van organizma. Na ovaj način pomenuti sistem se bavi podmirenjem organizma kao cjeline.
   Probavni sistem se sastoji od velikog broja organa koji su međusobno povezani. Može se predstaviti kao jedna duga neprekinuta cijev čiji se pojedini dijelovi nastavljaju jedni u drugi. Počinje sa ulaznim otvorom za hranu (usnom šupljinom) u kojoj su smješteni jezik i zubi, a na to se nadovezuju ždrijelo i jednjak. Jednjak se nastavlja u želudac, želudac u tanko crijevo, dok se ovo posljednje nastavlja u debelo crijevo koje se opet završava otvorom. Ovom sistemu su pridodati jetra sa žučnom kesom, te gušterača, koja svoje sokove izlučuje u probavnu cijev.

Iz knjige "lijecenje biljem" Suad Šendelj

06.02.2008.

Kuglice za kupanje

"Spa tretman" ne mora mnogo da košta. Uzmite stvar u svoje ruke i pomoću ljekovitog bilja i eteričnih ulja napravite mirisne kugle za kupanje.

Potreban materijal:

30 g limunske kiseline 40 g sode bikarbone 2-3 kapi eteričnog ulja ljekovito bilje po želji (suhi listovi i cvjetovi nevena, ružmarina, lavande, crnog sljeza)

cimet, kokos i kakao.

Priprema:

Pomiješajte limunsku kiselinu, sodu bikarbonu, omiljeno eterično ulje (po dve-tri kapi za svaku kuglicu) i, po želji, suhe listove i cvjetove nevena, ružmarina, lavande, ili cimet, kokos i kakao. Pažljivo oblikujte smjesu istim pokretima kao kada pravite grudvu od snijega. Ukoliko se ni nakon desetak minuta strpljivog miješanja smjesa ne lijepi, potrebno je dodati i nekoliko kapi vode. Ukoliko dodate više vode, dio smjese će se otopiti i izvjetriti.

Savet:

Ako odaberete eterična ulja i ljekovito bilje prema tipu i stanju kože - protiv celulita, za suhu ili masnu kožu, kuglice će djelovati pomalo terapeutski.

06.02.2008.

Sistem organa za disanje

   Disajni sistem je skup organa koji imaju zajedničku funkciju, a to je izmjena plinova u organizmu. Na ovaj način u organizam se unosi kiseonik neophodan za život i rad svih organa i tkiva i da se iz organizma izbace produkti razmjene gasova. Tačnije rečeno, samom disanju tj. razmjeni gasova najviše služe pluća dok ostali organi manje više služe za odvod i dovod vazduha. U vazdušne puteve spadaju nos, sinusi, ždrijelo, grkljan i dušnik.
Nos   
   Dijeli se na vanjski i unutarnji. Vanjski nos je prekriven kožom koja direktno prelazi u kožu lica i sadrži žlijezde znojnice i lojnice. Ima oblik šuplje piramide. Na njemu se razlikuju nosni korijen koji sačinjavaju dvije nosne kosti, koje kao da izranjaju sa donje strane čela, a nastavljaju se u nosni hrbat. Od ovog dijela na desno i lijevo se spuštaju nosnice koje služe za dovod i odvod vazduha. Iznad nosa se u čeonoj kosti otvaraju čeone koštane šupljine (sinusi).
   Unutarnji dio nosa je u stvari nosna duplja prekrivena sluzokožom. Kroz ove otvore struji vazduh koji preko zadnjih nivora nosne šupljine i ide direktno u grkljan. U najgornjem djelu nosne duplje nalaze se posebna vlakna za osjet mirisa.
   Takozvani donji disajni put sastavljen je od grkljana i dušika koji se razgranavaju u mrežu bronhija i pluća. Grkljan i pluća povezuje dušnik.
   Grkljan je izgrađen od parnih i neparnih hrskavica koje su međusobno povezane i imaju vlastite mišiće.
   Dušnik je cjevasta tvorevina koja vodi vazduh iz grkljana u pluća, a završava se sa dva glavna bronhusa koji se granaju u sve tanje grane i grančice i na kraju se otvaraju u plućne mjehuriće.

PLUĆA
   Ona su glavni organ sistema za disanje. Razlikujemo desno i lijevo plućno krilo. Svako plućno krilo ima oblik presječene kupe. Kod odraslih osoba pluća su teška oko 600 gr. i sivo ružičaste su boje. Desno plućno krilo veće je od lijevog i ima tri režnja, dok lijevo ima dva. Krvotok kroz pluća veoma je aktivan. Osim disajne funkcije pluća imaju i odbrambenu funkciju. Svako plućno krilo prekriveno je tankom i glatkom opnom koju nazivamo plućnom maramicom. Nosioci disajne funkcije su plućni mjehurići. Mehanizam disanja je usko povezan sa procesom širenja i skupljanja grudnog koša. Važnu ulogu u ovome igra i prečaga (dijafragma) koja je pljosnati mišić postavljen između grudne i trbušne šupljine.

Iz knjige "lijecenje biljem" Suad Šendelj

05.02.2008.

Građa i funkcija ljudskog organizma (liječenje biljem)

   Da bismo razumjeli metode i načine praktičnog liječenja prirodnim sirovinama onda se sve mora naučno poduprijeti i prikazati na savremen način. Osnova liječenja bilo koje vrste je poznavanje grade čovjekovog tijela i funkcije pojedinih organa. Dugo vremena nisu bila tačna i jasna saznanja i shvatanja o čovječijem organizmu kao cjelini, pa prema tome ni o organskim sistemima i njihovom značaju. Živ ljudski organizam je savršen skup međusobno povezanih organa koji se svojim različitim funkcijama dopunjuju. Grada i funkcija su nedjeljivo povezane u jednu cjelinu, u kojoj jedna drugu uslovljavaju. Najvažnije funkcije za održanje života ne podliježu djelovanju naše volje, a odvijaju se neprekidno.

Lokomotorni aparat
   Okosnicu čovječijeg organizma čine kosti koje spojene u jedinstven skelet daju osnovni oblik tijela. Građeni su od koštanog tkiva, a prema izgledu mogu se dijeliti u tri grupe i to:
· duge
· kratke
· pločaste kosti.
   Kost je obložena jednom tankom i čvrstom membranom koja je bogata živčanim nitima. Kosti imaju još jednu važnu funkciju, a to je da se u koštanoj moždini stvara veliki broj crvenih krvnih zrnaca pogotovo u mladih osoba. Sa starenjem dolazi do degeneracije same moždine, i funkcija stvaranja crvenih krvnih zrnaca se polahko gubi. Proces rasta kostiju traje do dvadesete ili dvadeset druge godine života, sa izuzetkom ključne kosti koja svoje okoštavanje nastavlja sve do dvadeset pete godine.
Središnju okosnicu cijelog organizma čini kičma koja se kod čovjeka znatno razlikuje od kičme svih ostalih kičmenjaka. Ova razlika uslovljena je uspravnim stavom čovjeka.
Kičmeni stub se sastoji od 33 ili 34 pršljena što je u zavisnosti od toga da li je ulična kost sastavljena od četiri ili pet segmenata.
Po mjestu gdje se nalaze na kičmenom stubu, pršljenovi se dijele na
· vratne (7)
· grudne (12)
· slabinske (5)
· krstačne (5)
· trtične (4 ili 5).
   Kičmeni stub na svom gornjem kraju nosi glavu, a za ekstremitete je vezana pomoću lopatičnog i karličnog pojasa. U kičmenom kanalu, kao dio živčanog sistema, nalazi se kičmena moždina i njena osnovna uloga je prenos nervnih impulsa između mozga i perifernih živaca.

GRUDNI KOŠ
   Grudni koš je koštani obruč koji izgrađuje dvanaest pari rebara i grudna kost, a u njemu su smješteni važni organi krvotoka i disajnog sistema. Na njega se uklapa rameni obruč koji izgrađuju s prijeda postavljena i u obliku slova S ključna kost i straga smještena lopatica.

KOST GORNJIH I DONJIH EKSTREMITETA
   U kosti gornjih ekstremiteta se ubrajaju kosti nadlaktice, podlaktice i kostur šake, a u kosti donjih ekstremiteta se ubrajaju natkoljenica, potkoljenica i kostur stopala.
Kosti se međusobno mogu spajati i tada među njima nastaje čvrst spoj koji onemogućava gibanje ili između njih postoji mogućnost izvođenja aktivnih ili pasivnih pokreta. Kod
nepokretnih spojeva kosti su povezane tkivom koje isključuje gibanje, a spoj koji omogućava izvođenje pasivnih i aktivnih poreta naziva se zglob. Zglobovi se sastoje od određenih elemenata koji svi zajedno služe istoj funkciji - vršenje pokreta.
U svakom zglobu se ne mogu vršiti sve vrste pokreta.
Svaki pokret osim kruženja ima i svoj protivpokret koji vraća zglob u prethodni položaj.
Jedan od najvažnijih elemenata koji drži u kontaktu zglobna tijela jeste atmosferski pritisak koji na svaki kvadratni centimetar zgloba vrši pritisak od jednog kilograma.

MIŠIĆI
   Mišići su organi izgrađeni od mišićnog tkiva čiji je prvenstveni zadatak vršenje pokreta organa, pojedinih djelova tijela ili cijelog organizma. Prema svojoj građi, mišići se dijele na poprečno prugaste, glatke i srčani mišić. Poprečno prugasti mišići se kontrahuju pod uticajem naše volje. Oni su sastavni dio lokomotomog aparata, a pripajaju se kostima pomoću tetiva.
   Kontrakcija glatkih mišića ne zavisi od uticaja naše volje kao npr. kontrakcija želuca. Srčani mišić zauzima posebno mjesto medu mišićima s obzirom na građu i funkciju, jer po gradi je to poprečno prugasti, a po funkciji glatki mišić. Skeletni mišići imaju svoje pomoćne organe koji su neophodni za normalno obavljanje njihove funkcije a to su tetive, aponevroze i fascije.
   Tetiva predstavlja krajnji dio mišića kojim on polazi sa kosti ili na njoj završava. Ova veza građena je od izuzetno čvrstog i gustog vezivnog tkiva koje na mjestu spoja sa kosti direktno prelazi u pokosnicu. Svaki mišić ima vlastitu ovojnicu koja ga odvaja od drugih mišića. Svi ovi organi se nalaze u stanju određene napetosti koja se naziva mišićni tonus. Pod uticajem raznih vanjskih i unutarnjih faktora ovaj tonus se može povećavati ili smanjivati. Treba još reći da sam red mišićne ćelije još uvijek nije u potpunosti poznat.

Iz knjige "lijecenje biljem" Suad Šendelj

05.02.2008.

Zaštite lice zimi

    Svaki slobodan trenutak trebali biste u zimskom periodu koristiti da boravite na planini. To će djelotvorno uticati na čitav organizam, a posebno na kožu lica. Koži je u ovom periodu naročito potreban svjež vazduh i svjetlost. Zaposlene osobe najčešće odlaze na posao po mraku i vraćaju se po mraku. Ne koriste onaj neophodni minimum dnevne svjetlosti od sata do sat i po na dan.

Vrijeme je školskih raspusta, pa će mame poželjeti izaći na snijeg sa svojom djecom. Evo nekoliko savjeta kako da vam boravak na planini bude višestruko koristan:

- prvih dana ne izlazite se pretjerano suncu, dopustite koži da se navikne na svjež vazduh i obilje svjetlosti;

- upotrebljavajte kreme koje će zaštititi kožu od hladnog vazduha. Te kreme bi trebale da sadrže specijalne filtere za zaštitu od sunca. Tako ćete izbjeći pojavu pjega i fleka;

- čim sa snijega dođete u zatvorenu prostoriju, poslije detaljnog čišćenja i toniziranja lica, odmah nanesite deblji sloj vlažne kreme bogate vitaminom E;

- ako imate proširene ili vidljive kapilare na licu, posebno zaštitile ta mjesta prije izlaska napolje i trudite se da izbjegnete nagle promjene temperature (ulazak u previše zagrijanu prostoriju poslije dužeg boravka na hladnom);

- brižljivo u ovom periodu treba njegovati kožu oko očiju. Ona je tanka i osjetljiva i ima malo lojnih žlijezda. Mnogi imaju alergiju na hladnoću koja se manifestuje suzenjem očiju i žmirkanjem. Zbog te alergije treba koristiti kreme kako bi se oči zaštitile. Kreme treba koristiti ujutro prije eventualnog šminkanja i uvečer poslije skidanja šminke. Dnevna krema oko očiju je kremasti gel koji se brzo upija da se oči mogu brzo našminkati. Noćna krema oko očiju je regenerativna. Obavezno nosite sunčane naočale, a kada skijate specijalne naočale za tu svrhu. Ispod naočala neophodno je na planini nanositi regenerativnu kremu ispod očiju i pokušali ne šminkati oči. I očima je potreban odmor;

- izuzetnu pažnju u ovom periodu treba posvetiti njezi usana. Malo je osoba kojima je dovoljan kvalitetan ruž za usne. Nekad nisu dovoljne ni uobičajene kreme kojim njegujemo lice ujutro i uvečer. Obično pomognu specijalne kreme i melemi za veoma suhe usne. Ti preparati obavezno sadrže sredstva za zaštitu od sunca i hladnoće;

- najbolje je da odmor na planini iskoristite kao odmor od šminke. Ponekad treba dozvoliti koži da diše. Ako se ne osjećate ugodno bez šminke, pokušajte bar ujutro da se ne šminkate, pa to nadoknadite uvečer;

- izbjegavajte upotrebu parfema. Nikad ne znate kako vaša koža može reagovati na spoj parfema i jakog zimskog sunca;

- na rukama uvijek morate imati zaštitni sloj kreme ujutro i hranjivi sloj uvečer. Da bi ruke izgledale dobro neophodno je nositi tople rukavice.

Poslije vikenda ili kraćeg boravka na planini, zbog obilja svjetlosti i svježeg zraka, vratit ćete se odmorni i puni elana.

 

05.02.2008.

OPĆI DIO - 2.dio (liječenje biljem)

   Veliki je broj slavnih Arapskih stručnjaka tog vremena, čiji su centri učenja postali ujedno i najslavniji centri. Tadašanji evropski ljekari htjeli to priznati ili ne učili su i služili se djelima Arapa.
   Kao gospodari mora, svjetske trgovine, nauke i bogatstva, Arapi su stalno išli naprijed, te su tako spasili mnoge naučne tekovine Grka i Rimljana. Svakako su iz tog vremena nezaobi­lazni Ibn Bajtar, Ibn Sina (Avicena) i Ibn Batutah. Za dalji raz­voj nauke o ljekobilju velike zasluge ima Njemačka opatica Hildegard od Bingena. Za 18-ti vijek vezana su imena Karla Linea i Shelea Karl Vilhelma. Karl Line je uveo reda u totadašnju botaniku i doslovno je svakoj biljci dao ime i prez­ime, a njegovo je djelo i danas najpreglednija sistematika bilja.
   1789. godine Samuel Hahneman je svojim genijalnim ot­krićem postao otac Homeopatije i zaslužan je za veliki broj novih lijekova. Na žalost, razvojem hernije i eksperimantalne farmakologije bilje je zapostavljeno. Hiljadugodišnja iskustva se omalovažavaju, a primat preuzimaju sintetski lijekovi. Učinjen je ogroman napredak u borbi protiv mnogih bolesti, pronađeni su realno dobri sintetski lijekovi bez kojih se ne bismo mogli boriti protiv niza bolesti.Sa napretkom civilizacije, ljudi su počeli razvijati jednu drugu nauku a to je nauka o otrovima (toksikologija). Zahvaljujući upravo toj grani nauke polahko se skida veo tajne sa čudotvornih dejstava mnogih sintetskih preparata. Pokazalo se da su ti lijekovi istovremeno i lijekovi i otrovi. Ostavljali su i ostavljaju mnoge neželjene a nekada i veoma teške posljedice.Kod bilja se tako Što ne dogada.Ono je u mnogo čemu uspješnije od niza hemijskih preparata i šteta je da ih mnogi bez osnova nazivaju sporednim i nevažnim lijekovima. Mnogo vrijednog nema u hemijskim preparatima a najmanje ima čistih bioloških tvari. Šta bi danas farmacija bez digitalisa, beladone, zimzelena, primorskog luka i niza drugih, jer su osnova za izradu mnogih lijekova.
   Istina je da se biljem neke bolesti ne mogu liječiti ali ono sadrži dosta visoko vrijednih materija, i jača organizam, čisti ga od otrova a mnoge tegobe nestaju pravilnom i pravovremenom upotrebom. Mora se priznati da je danas teško napraviti granicu između naučne i nenaučne medicine, jer dosta bilja upotrebljava i jedna i druga grana. Najveći broj bilja koji se u narodu upotrebljava uopće nije ispitan, te stoga akademska medicina nema pravo osporavati ljekovitost mnogih biljaka.
   Ljudi su trčeći za napretkom mnogo toga previdjeli, pa smo svjedoci novih događanja. Zabrinjavaju nas zagađenost zraka, vode i hrane raznim hemikalijama, gasovima, insekticidima, bojama, konzervansima, iskrenije - raznim otrovima.
Zbog toga vladaju bolesti koje su nekada bile nepoznate.
   Epohalno otkriće, antibiotici, se zloupotrebljavaju pa se njima hrani čak i stoka radi tovljenja, pa mnogi uzročnici bolesti zbog toga postaju imuni na niz antibiotika.
   Podneblje gdje živimo je karakteristično jer to je dio Evrope gdje se osjećaju uticaji istoka i zapada a sve je isprepleteno izvornom medicinom naših naroda. Upotreba ljekovitog bilja kao terapijskog sredstva u našem narodu ima bogatu i dugu tradiciju. Prepušten sam sebi, bez ljekara i apotekara, te u većini nepismen naš snalažljivi narod je imao svoju medicinu koja se kao i kod drugih naroda prenosila usmenim putem s koljena na koljeno. Ljekovitog bilja u našoj Republici ima puno i veoma je rasprostranjeno, ali se o njemu još uvijek malo zna i piše. Dosta naših ljudi ne zna da cijeni vrijednost bilja i malo ga koriste. U pogledu reljefa i sastava zemljišta, Bosna i Hercegovina je raznolika. Na sjeveru je plodna ravnica, zatim dolazi pojas Dinarskih planina, južnije su kraška polja i ogoljene planine, a sredinom Republike pružaju se visoke planine. Ovakav reljef uvjetuje i različitu klimu tako da se sudaraju: kontinentalna klima na sjeveru, umjereno kontinen­talna na nižim planinama, dok Hercegovina ima malo izmijenjenu mediteransku klimu. Zbog svega ovog na teritoriji Bosne i Hercegovine nalazimo sve vrste bilja počev od ravničarskog pa do mediteranskog.
   Kada govorimo o fitoterapiji i njenom razvoju treba biti iskren i reći da se nalazimo u nezavidnom položaju koji je nedefinisan. Studenti medicine i farmacije sve manje slušaju o ljekovitom bilju i o načinima spravljanja lijekova od njega.
   Stalno i uporno govorimo da u svijetu rade ovo ili ono, postigli su to i to i sve priče završavaju uspjesima i dostignućima tog nekog svijeta. Tačno, svijeta kojeg ne razu­mijemo i čija nam dostignuća imponuju samo u pričama o našim neuspjesima. Vidici svjetskih naučnika su daleko od naših, nema ponižavanja, jer se ulažu milioni dolara za razvoj fitoterapije i pronalazak novih preparata. Osnovani su instituti, laboratorije i škole za učenje, a apoteke i bolnice su pre­plavljene lijekovima od ljekovitog bilja. Pokušaji da se bilje izbaci iz upotrebe ostali su bez uspjeha. Svaki narod, svaki kraj, pa i svaka epoha imali su svoje udarne ljekovite droge a danas, eto živimo u doba vitamina, hormona i antibiotika, jer bez njih se savremena terapija ne može zamisliti.
   Interesantno je da se bilje koje se upotrebljavalo i prije hiljadu godina upotrebljava i danas. Najveću korist u borbi sa bolešću donosi istovremena upotreba sintetskih i prirodnih li­jekova. Ne smijemo zaboraviti da smo dio prirode i da je ono tvorac prve apoteke, a bilo gdje na svijetu, na poljima i plani­nama ćete pronaći prirodne i nepatvorene sirovine za lijek.


Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

04.02.2008.

OPĆI DIO - 1.dio (liječenje biljem)

   Po najnovijim saznanjima procjenjuje se da starost planete na kojoj živimo iznosi oko 5 milijardi godina. Život se pojavio, tokom ovako duge istorije naše planete, u jednoj određenoj etapi njenog razvoja.
   U svom najprostijem obliku život je nastao prije više desetina milenijuma. Priroda je postavila i održava svoje zakone, a neodvojivi dio svega je čovjek. Najveća i najteža briga čovjekova je zdravlje a stara je koliko i ljudski rod. Nekada u tim davnim vremenima briga se javljala tek kada je zdravlje bilo izgubljeno pa ga je trebalo vratiti. Danas se brinemo za očuvanje i napredak postojećeg zdravlja. Dok čovjek nije poznavao uzroke bolesti, smatrao ih je natprirodnom silom. Svoju prirodnu okolinu na koju se ljudski organizam prilagodio čovjek je odavno napustio i svojom je znatiželjom, pohlepom i željom za uživanjem znamo i možda nepovratno izmjenio, najmanje u svoju korist. Kolika je štetnost u odstupanju od prirodnih uslova života saznajemo svaki dan. Funkcionisanje tri osnovna elementa-sunca, zraka i vode je poremećeno. Kakvo nas to sunce obasjava, kakav to zrak udišemo, kakvu to vodu pijemo? Kada ćemo postati svjesni da i voda može biti otrov i koje nam sve to bolesti prenosi ona u kojoj je život počeo? Šta činimo da očuvamo zdravlje? Bolest ne raspoznaje boju kože kao ni bilo što drugo. Poznavanje i pridržavanje osnovnih zdravstvenih, higijenskih i ekoloških principa bi za četvrtinu smanjilo broj ljudi koji se obraćaju ljekaru. Stoga se kao nužnost nameće unapređenje znanja cjelokupnog stanovništva, te svakog pojedinca u svakom obliku zdravstvenog prosvjećivanja.
   Da se vratimo osnovnom zadatku: ništa se ne događa bez prirode. Da bi se lakše shvatila ova poruka i bit fitoterapije, poželjno je da se uputimo u ovu oblast. Nauka o ljekovitom bilju nije skorašnja i seže u čovjekove početke.Vjerovanje u moć bilja imalo je porijeklo u strahu pred čudotvornim moćima prirode. Prve pojave liječenja biljem nalaze se u mitovima i bajkama koje su se prenosile sa koljena na koljeno.
   Čovjek ima nešto urođeno što mu omogućava da zapazi šta odgovara njegovoj prirodi, šta mu pomaže u borbi protiv bolesti. Učio je na stalnim i sve većim iskustvima. Dokazi za prastaro liječenje nisu samo u narodnom liječenju iz prošlosti, nego i u načinu na koji se za održanje zdravlja bore i današnji primitivni narodi koji su najviše povezani sa čovjekovom pradavninom.
   Najstariji očuvani dokazi su natpisi i crteži u špiljama kao i u raznim pjesmama koje su npr. kod starih Grka pisali Homer, Pindor i drugi. Čini se da je najstarija pisana knjiga o ljekovitom bilju djelo kineskog cara Shin Nonga napisana 2800 godina p.n.e. On je u svom djelu opisao oko 200 ljekovitih biljaka. Otrovnost i ljekovitost bilja čovjek je upoznao i preko životinja, jer sada je svima poznato da domaće životinje ne jedu otrovno bilje. Nevolja je ta koja je bila pokretač svih saznanja. Kod starih naroda je vještina liječenja bila tajna i usmeno se prenosila kroz generacije. Vračare su bile najčešći narodni ljekari. U mnogim knjigama drevnih naroda pominje se bilje kao npr. Hinduskim Vedama ili Egipćanskim papirusima. Kineski Pent Sao koji je pisan 2500 godina p.n.e. ima čak dvije knjige o bilju i oblicima lijekova koje se i danas spravljaju.
   U razvoju liječenja zaobići Staroegipatsku kulturu je nemoguće. Znali su mnogo toga. Između ostalih upotrebljavali su primorski luk, kadulju, mažuran, aloju, bršljan, maslinovo ulje, ricinus, razne začine, opijum i bijeli luk, a spravljali su tako moćan i tajanstven balzam čiji se sastav niti danas ne pozna. Sve tajne i svu moć posjedovali su sveštenici koji su bili i veoma vješti ljekari.
   Kod starih Grka i Rimljana liječenje se oslobađa religije i mistike. Hipokratova djela koje imaju pravu istorijsku vrijednost, donose znatan napredak u liječenju, a njihov pisac se smatra osnivačem naučne medicine. Još tada je Hipokrat bio zagovornik pravilne ishrane i njegova izreka: "Vaša hrana neka bude lijek, a vaš lijek neka bude hrana" je osnovni moto skoro svih djela o biološkoj ishrani.
   Sedamdeset sedme godine n. e. Grk Dioskorid piše djelo De Materia Medica koje je više od petnaest vijekova bilo uzor ljekarima i svim medicinskim piscima i prva je prava materija medika. U svom djelu Dioskorid piše o branju, sušenju i čuvanju bilja, upozorava na moguće falsifikate i opisuje preko petsto biljnih i drugih ljekovitih droga.Djelo je do sada prevedeno na skoro sve svjetske jezike. Od glasovitih Rimskih ljekara treba spomenuti Galenusa (Galen) koji je i začetnik praktične Galenske farmacije. U to doba su razna otrovna sredstva kao i neka sredstva za pobačaj bila zakonom zabranjena. Dolaskom mračnog srednjeg vijeka Evropom vlada tama i uništava se sve što je napravljeno. I dok u jednom dijelu svijeta vlada mrak u drugom se naglo razvijaju kultura i medicina.
   Arapi su ti koji su unaprijedili mnoge nauke pa tako i medicinu i farmaciju. Uveli su primjenu hernije i dali farmaciji naučni značaj. U terapiju unose mnogo dobrih novina i novih droga koje su se održale i u savremenim farmakopejama u svijetu. Upotrebljavali su mnogo toga što je u Evropi bilo nepoznato. To su od biljnih droga: kamfor, bunika, velebilje, kahva, strihnos, kurkumu, zedoriju, kubebu, arapsku gumu, mošus, ćilibar, a uvode i sirup od šećera, destilaciju, izradu eliksira, perkolaciju i još mnogo toga. Navodi se da su njihovi ljekari učili u Nestorijanskoj Akademiji u Bagdadu, a Nestorijancima pripada zasluga odvajanja medicine od farmacije.

Iz knjige "liječenje biljem" Suad Šendelj

04.02.2008.

Divlji kesten

   Divlji kesten je drvo visine od 20 do 30 metara i ima gustu i lisnatu krošnju. Njegov cvijet je u obliku kupaste cvasti dužine do 30 centimetara, a listovi su raspoređeni jedan naspram drugog, prstasto složeni sa od 4 do 9 listića na dršci. Karakterističan je plod u vidu bodljikave, zelene čahure, koja u sebi nosi 1-2 sjemenke sjajnobraon boje. Odraslo stablo daje oko 100 kg sjemena u sezoni sazrijevanja (septembar-oktobar). Pupoljci su krupni, sjajni i ljepljivi.

   Ljekovita svojstva divljeg kestena priznata su i u zvaničnoj medicini. Pored oljuštenog sjemena, najčešće se koristi kora, a list i cvijet nešto rjeđe. Prilikom prikupljanja kestenja, ukoliko se želi očuvati svježina sjemena, treba ga, zajedno sa bodljikavom ljuskom, skladištiti u hladnijoj prostoriji i prekriti ga slamom. Sjeme palo na tlo brzo počinje da truli. U jesen ili u rano proljeće kora se skida sa stabla i debljih grana i suši na suncu ili u sušarama. List i cvijet beru se tokom maja mjeseca.

   Sjeme kestena

Oljušteno sjeme kestena gorkog je ukusa i sadrži 40-60% škroba, 5-8% saponina, 5-8% ulja, 6-7% bjelanćevina, te tanine, flavonske i kumarinske derivate i vitamine BI, C i K. Najvažniji sastojak je triterpenski saponin escin (3-6%), kojem se pripisuje ljekovito svojstvo u terapiji slabih venskih zalistaka i kapilara donjih ekstremiteta koje učvršćuje, a djeluje i kao diuretik.      U apoteci se može kupiti gel sa ekstraktom za pet smrvljenih jezgara u jednom litru vode, dok ne počne da pjeni (oko pet minuta). Dobijenom tečnošću mažu se vene koje se povlače u dubinu tkiva a naslage na zidu krvnog suda bivaju otopljene (čvorići na venama), te se ne treba pribojavati tromba i njegovog kruženjs krvnim sistemom. Kontrola ljekara je, svakako, poželjna Saponin izolovan iz sjemena kestena može se koristiti za pranje, njegu kose, u proizvodnji pjenušavih rastvora u aparatima za gašenje požara, i kao emulgator. Najdjelotvorniji i najljekovitiji sastojak kestena upravo je saponin, koji liječi kožne bolesti. Pupoljci i cvjetovi divljeg kestena koriste se u lječenju reumatskih oboljenja, gihta i neuralgija, dok se plod divljeg kestena koristi u lječenju šuljeva i uvećane prostate, proširenih vena, groznica usljed prehlade i dijareje.

 

   Problemi sa kožom

Uljani preparat cvijeta divljeg kestena idealan je za sanaciju opekotina od sunčanja, protiv pjega na licu, a koristi se i u slučaju proliva, te za jačanje organizma.

Ulje se spravlja tako što se 100 g sitno isjeckanog cvijeta kestena i 50 g cvijeta kamilice potopi u litar biljnog ulja i uz blago vrenje vode u vodenom kupatilu ehstrahuje 3 sata (na oko 60 stepeni). Poslije cijeđenja kroz gazu ulje se razlije u čiste flaše od tamnog stakla i čuva se na tamnom i hladnom mjestu. U ovom slučaju može se očuvati ljekovitost azulena iz kamilice.

04.02.2008.

Tonik od dunje

   Sjemenke dunje koriste se i za uklanjanje izraslina sa kože, a posebno su efikasne protiv ćireva, bubuljica ili afti, koje se pojavljuju na sluzokoži usta.

   Priprema:

   U litar vode dodati 150 grama sjemenki dunje. Kuhati na blagoj vatri 15 minuta, procijediti i ostaviti da se ohladi. Koristiti za ispiranje usta, a čir i afte premazivati vatom umočenom u tečnost, i to nekoliko puta dnevno.

03.02.2008.

Žene teže podnose hladnoću

Žene hladnoću osjećaju brže i više nego muškarci zato što im tijelo proizvodi toplotu manje, a brže gubi. Žene se u prosjeku smrzavaju pet stepeni Celzijusovih prije muškaraca. Razlozi su njihovi mišići, koža, masno tkivo, tjelesna masa, krvni pritisak i hormoni. Muškarci imaju više mišića - u prosjeku 40 procenata tjelesne mase, a kod žena samo 25 procenata. Masno tkivo u tijelu zadržava toplotu i smanjuje prodor hladnoće. Kod žena je, međutim, ovo tkivo nepovoljno raspoređeno, prije svega na butinama, bokovima i zadnjici. Na gornjem dijelu tijela sloj masnoće je uglavnom manji nego kod muškaraca.

 

02.02.2008.

Prasa

   U skupinu zimskog povrća zasigurno spada, djeci ne baš omiljena, prasa. Tradicionalno se priprema s vrhnjem i krompirom kao varivo, a izvrsna je i kao dodatak juhama i u kombinaciji s drugim povrćem.

   Prasa spada u istu grupu povrća kao i bijeli i crveni luk, ljutika i vlasac, pa, stoga, posjeduje i slične karakteristike - no, sadrži više bjelančevina, vitamina C i beta-karotena. Također, prasa je dobar izvor željeza, folne kiseline i vitamina B6.

Ona sadrži i sulfide koji djeluju kao prirodni antibiotik, snižavaju krvni tlak, jačaju imunološki sustav, snizuju holesterol te imaju ulogu u prevenciji malignih oboljenja.

01.02.2008.

Za bol u zglobovima

   U 1dl vode stavi se 1 žlica lanenog sjemena ( ako trebate više toga staviti 2dl vode i 2 žlice sjemena ) To se kuha uz povremeno miješanje. Kad lan pusti sluz tada je gotovo, dakle oko 10-ak minuta nakon što počne kuhati.
   Rashladite i toplo - što toplije stavite na gazu sve sa sjemenjem, omotajte još sa elastičnim zavojem ili ručnikom i u krevet, ostavite preko noći. Ne prati tokom dana, samo skinete sjemenke i to je to. Navečer se naravno možete prati.
   Ponovite 3 puta za redom pa nekoliko dana pauze pa opet po potrebi! Nadam se da će vam pomoći!

Ovaj recept mi je poslala stalna posjetiteljka Sanja.
Hvala Sanja, pozdrav.


01.02.2008.

Protiv crvenila kože i proširenih kapilara

   Uvečer ili ujutro dobro očistite kožu gdje su izraženi crvenilo i prošireni kapilari (lice, vrat, ruke ili noge). Za ovaj tretman koristite jak crni čaj (kod nas poznat kao „ruski"). Očišćenu kožu mazite sokom aloje ili komadićem lista sa koga je skinuta kora, Klizećim, nježnim pokretima utrljavajte sok u kožu jedan do dva minuta. Potom, na vlažnu kožu, nanesite hranljivu kremu. Zapaženo je da se, u početku tretmana, javlja osjećaj lakog bockanja/peckanja koji poslije dvije do tri terapije prolazi. Postupak ponavljajte jedan do 12 puta svakog trećeg dana (dva puta nedjeljno).

01.02.2008.

PIDINAZA – jetrene pjege

   Pidinaza je kožno oboljenje poznato i pod nazivom jetrene pjege. Uzročnici ove bolesti su gljivice, a promjene na koži najčešće se javljaju na stomaku i leđima, svrbe i izazivaju pojačano znojenje.

   Savjet:

   Usitniti i izmiješati 20 g listova pitome nane, 20 g listova i cvjetova kunice, 20 g trave ive (bez korjena). U dva litra vode sipati 5 g mješavine trava i dva minuta kuhati poklopljeno. Kad se čaj ohladi, procijediti ga i piti po 8 decilitara dnevno. Uz ovaj čaj konzumirati potpuno raskuhano povrče začinjeno maslinovim uljem. 


LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
3826389