10 prijatelja svake žene

Kako zalaze u zrelije godine, žene bi sve više trebale paziti na prehranu zbog specifičnih potreba njihovog organizma. Dodatni argument je stres, kojemu je moderna žena sve više izložena. Po vodećim nutricionistima, sljedeći popis iznimno je važan u ženskoj prehrani, te navedene savjete niti jedna žena ne bi smjela zanemariti:
  Mahunarke
Odlične su za srce, vrlo bogate važnim nutrijentima, a siromašne masnoćama. Nije zanemariva ni njihova niska cijena. Obrok od pola šolje suhih mahunarki, ovisno o vrsti, prosječno sadrži više od pet grama vlakana, što predstavlja čak četvrtinu dnevnih potreba žene.
  Kelj
Kelj je odličan izvor folata, vitamina B topivog u vodi, koji je vrlo važan, a srećom ga ima u dovoljnim količinama u prirodi, odnosno u namirnicama kojima se ljudi uobičajeno hrane. Dva ugledna američka centra, Centar za kontrolu lijekova te centar za kontrolu i prevenciju bolesti ženama preporučuju dnevni unos od 400 mikrograma folata. Trudnice su skupina koja treba posebno paziti na unos folata, čiji nedostatak može uzrokovati ozbiljne neurološke defekte u djeteta.
Beta-karoten
Beta-karoten je također prirodna tvar koje u prirodi najviše ima u biljkama iz porodice karotenida. Većina ljudi pomislit će na mrkvu, jer je beta-karoten po njoj i dobio ime (po engleskom i latinskom nazivu za mrkvu), no većina hrane narančaste i crvene boje odličan je izvor beta-karotena: naranča, tikve, slatki krompir, vrsta kikirikija od kojeg se proizvodi maslac. Tijelo beta-karoten pretvara u vitamin A, nutrijent nužan za regeneraciju kože.
Po mnogim istraživanjima beta-karoten također pomaže u prevenciji
brojnih oblika raka, posebno raka dojke, pa je zato beta-karoten ženama višestruko važan.
Sezam
Sjemenke i ulje sezama odličan su izvor omega-3 masnih kiselina koje prvenstveno štite srce. Ovo je važnije nego što mislite, jer bolesti srca i dalje ostaju vodeći uzrok prijevremene smrti kod žena. Kako biste pojeli dovoljno sezamovih sjemenki, grubo ih sameljite u multipraktiku, te dodajte kupovnim žitaricama koje jedete za doručak.
  Meso
Imperativ za ženu je osigurati organizmu dovoljno željeza, što ponekad, posebno kod žena sklonih anemiji, može biti i težak zadatak, lako su i dodaci prehrani i medicinski preparati sa
željezom prihvatljivi, ako tako preporuči liječnik, žena bi trebala najprije prirodnim putem pokušati povećati dnevni unos željeza, a za to je dobro jesti crveno meso (potrudite se da bude sa što manje masnoće, odnosno da ne bude prošarano bijelim), tamnije dijelove piletine (bataci), te leću.
Soja
Uvođenje soje u prehranu ženi može pomoći u značajnom smanjenju lošeg i porastu dobrog kolesterola. Odličan izbor sojinih proteina je tofu, a odlična je vijest da ga ne vole samo vegetarijanci i makrobiotičari, nego i većina onih koji jedu meso. Posebno je omiljen dimljeni tofu, a dobrih recepata za pripremu ima na hiljade. Također, u gotovo svim receptima sa sirom moguće je koristiti tofu a da se sveukupni okus jela bitno ne promijeni. Dapače, s tofuom neka jela mogu biti i znatno ukusnija.
Voda
Često ponavljamo kako je za zdravlje, kako djece, žena, tako i muškaraca, nužno svakodnevno osigurati unos dovoljnih količina čiste vode. Voda je i jedno od najboljih oružja u borbi s prekomjernom težinom, jer ublažava osjećaj gladi i pomaže tijelu u metabolizmu masnih rezervi.
  Brokula ili brokoli
Možete ovo povrće zvati kako želite (brokoli, brokula ili nekako slično), no znatno je važnije da ga ne zaboravite u jelovniku. Nutricionisti su jednoglasnog mišljenja – brokula je nužna u prehrani žene, kao izvrstan izvor kalcija, kalija i vitamina B.
Jogurt
Dnevna količina kalcija koja se službeno preporučuje iznosi 800 mg dnevno, no zanimljivo je da neki uvaženi autori govore i o dvostrukoj količini. Kalcij je najlakše osigurati iz jogurta i drugih mliječnih proizvoda. U slučaju većine žena pridržavanje ove upute bit će dovoljna zaštita, odnosno na taj će način uspješno pr evenirati osteoporozu.
  Riba
Losos je posebno cijenjen kao „ženska" namirnica. Kako ga u našem podneblju nema, srećom se posljednjih godina može nabaviti svježi, smrznut i dimljeni. Ako su vam draže ribe iz naših krajeva, pokušajte jesti više plave nego bijele ribe, a preporučuje se i pastrva. Losos, kao i većina ostalih riba, bogat je bjelančevinama i siromašan kolesterolom (velike količine kolesterola glavna su mana većine namirnica životinjskog porijekla). Veliku nutricionističku vrijednost lososu daju i bogatstvo vitamina B, kalcija, cinka, željeza i magnezija.

6 komentara

Komentariši