Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

22.12.2007.

Kad usta progovore

Narušavanje sklada između sluznice usta i usne duplje i oralne flore ima za posljedicu pojavu oralnih simptoma i oralnih bolesti koje zbog svoje specifičnosti mogu ugroziti svakodnevne životne funkcije i navike čovjeka, a tada nastaje problem za koji nismo ni znali...

    NAJČEŠĆI ORALNI SIMPTOMI

Najčešći oralni simptomi zbog kojih se ljudi javljaju specijalistima oralne patologije su, prije svega, neugodan osjećaj peckanja oralne sluznice, bol, poremećaj okusne osjetljivosti i suhoća oralne sluznice. Bolesnici te simptome opisuju kao pojavu peckanja i žarenja u ustima, hrana nema okusa, postaje im bljutava, sluznica usta je suha i ljepljiva, uz osjećaj postojanja mrvica i pijeska u ustima. Oralne bolesti s pojavom navedenih simptoma mogu zahvatiti usnice, jezik, nepce ili čitavu sluznicu usta. Simptom koji je dominantan i uvijek prisutan kad postoji gubitak inegriteta oralne sluznice je osjećaj peckanja. Da bi se bar donekle izbjegle zabune i razjasnili i najčešći oralni simptomi i znakovi oralnih bolesti, dat ćemo kratak opis onih s kojima se najčešće susrećemo u praksi.

    KRVARENJE IZ ZUBNOG MESA

- Mogući uzroci: Gingivitis (upala desni). Trudnoća. Leukemija

- Stvaranje bakterijskog plaka, kao rezultat loše higijene usne šupljine, što može dovesti do krvarenja iz zubnog mesa, oboljenje koje je u medicini poznato kao gingivitis i parodontne bolesti (infekcija tkiva koje podupire zube), kaže stomatolog dr. Phil Stemmer sa klinike „Teeth For Life" iz Londona.

- Nezdrava ishrana, stres, unošenje prevelikih količina alkohola ili jako

začinjene hrane mogu dovesti do stvaranja suviše kisele sredine u usnoj duplji, što uzrokuje upalu zubnog mesa, objašnjava ovaj stomatolog. Redovna higijena usne šupljine uz pranje zuba dva puta dnevno pokazuje izvanredne rezultate u liječenju ovakvih simptoma. Krvarenje zubnog mesa može biti i znak trudnoće, jer hormonalni poremećaji utječu na omekšavanje zubnog mesa, što dovodi do njihovog krvarenja.

U rijetkim slučajevima, krvarenje zubnog mesa može biti prvi simptom leukemije, s obzirom na to da ovo oboljenje utječe na zgrušavanje krvi. Ostali simptomi mogu biti slabost i umor, infekcije, gubitak težine, bol u kostima i pojava podljeva.

   ČIREVI (KVRGICE U USNOJ ŠUPLJINI)

- Mogući uzroci: Stres. Loša ishrana. Slučajne povrede. Karcinom Prejako trljanje zuba četkicom, manje opekotine od tople hrane ili napitaka, slučajan ugriz jezika ili dijela usne duplje i slično, sve to može dovesti do pojave sitnih čireva u usnoj duplji. Obično se pojavljuju kada smo pod stresom, jer stresne situacije mogu dovesti do slabljenja imunološkog sistema. Nedostatak vitamina B12, željeza i folne kiseline je, također, povezan sa pojavom čireva. Čirevi se mogu liječiti antiseptik sredstvima za ispiranje usne šupljine, a mogu se izliječiti za sedmicu dana.

Međutim, ukoliko se čirevi ne izliječe za dvije sedmice, što je dosta rijedak slučaj, obavezno posjetite svog stomatologa, jer to može biti rani pokazatelj karcinoma usne duplje, kaže dr. Stemmer.

   UPALJENE  DESNI (FISTULE)

- Mogući uzrok: Trudnoća

Uvećane upaljene fistule - koje se pojavljuju iznad zuba - najčešće se javljaju tokom trudnoće. One su, uglavnom, uzrokovane estrogenom, jer pod djelovanjem estrolaksirajućem položaju.

Ukoliko se pojava malih oštrih zuba nastavi, to može uzrokovati i druge zdravstvene probleme, kao što su zatezanje mišića, glavobolje i bol u vilici. Konsultirajte svog stomatologa i posavjetujte se oko eventualne zaštite zuba tokom noći. Dr. Stemmer ističe da je izuzetno značajna redovna kontrola i briga o zubima, jer oštri, polomljeni zubi, plombe, krunice na zubima ili zubi mogu dovesti do oštećenja tkiva u usnoj duplji, što može biti uzročnik predkancerogenih promjena.

   ISPUCALE USNE

- Mogući uzroci: Anemija. Dijabetes

Suhe, bolne napukline u uglovima usana su ponekad uzrokovane anemijom koja je posljedica nedostatka željeza. Međutim, one, isto tako, mogu biti i pokazatelj dijabetesa, jer visok nivo glukoze u krvi pospješuje pojavu gljivičnih infekcija koje napadaju tanku kožu u uglovima usana. Ostali simptomi dijabetesa su gubitak težine, pojačana žeđ i učestalo mokrenje.

   BLIJEDE USNE

- Mogući uzroci: Manjak željeza. Oslabljena funkcija štitnjače. Srčane smetnje

Blijede usne su prateće pojave manjka željeza i oslabljene funkcije štitnjače (štitnjača ima ključnu ulogu u stvaranju crvenih krvnih zrnaca).

Blijede usne mogu biti i pokazatelj srčanih smetnji i plućnih oboljenja, s obzirom na to da navedeni uzroci mogu utjecati na nivo kisika u krvi. Kada dođe do značajnijeg pada nivoa kisika u krvi, usne poprimaju plavičastu boju umjesto zdrave ružičaste, pojašnjava dr. Hitcks. Ukoliko se to desi, hitno konsultirajte liječnika.

   BRAZDE NA JEZIKU

- Mogući uzroci: Gljivično oboljenje, karcinom

Bijele brazde i kvržice na jeziku mogu biti znak gljivičnog oboljenja usne šupljine, kaže dr. Hicks. Ovo oboljenje se dosta brzo liječi korištenjem sredstava i rastvora protiv gljivičnih oboljenja. Treba imati na umu da ove brazde na jeziku neće nestati same od sebe, a vrlo često mogu biti rani pokazatelj karcinoma, s obzirom na to da one mogu naznačiti promjene ćelija. Obavezno se obratite svom liječniku i liječite ih blagovremeno da ne bi prerasle u nešto ozbiljnije.

Oprez - nekritična primjena lijekova Nekritična primjena antimikotika (lijekova koji se koriste u liječenju gljivičnih bolesti) kao što su mikonazol i nistatin nije rješenje, jer osjećaj peckanja u ustima može imati različite uzroke - virusnu, bakterijsku ili gljivičnu upalu, posljedica alergijske reakcije u ustima ili posljedica imunoloških poremećaja kao što je pojava autoimunih bolesti na sluznici usta.

   ČVORIĆI NA JEZIKU

-„Greška u koracima"

Često se u ambulantu za bolesti usta javljaju osobe koje su uočile postojanje sitnih gljivica na jeziku i inzistiraju na liječenju bolesti. To je svojevrsna „greška u koracima" jer su, u stvari, oni otkrili postojanje malih okusnih pupoljaka (fungi-formne papile), koje omogućuju oku-snu osjetljivost i normalna su anatomska struktura na površini jezika.

   RASPUKLINE NA UGLOVIMA USANA

- Proteze. Nedostatak vitamina B

Bolest zvana angularni heilitis očituje se pojavamo dubljih ili plićih fisura i ragada (raspuklina) na uglovima usnica. Najčešće se javlja kod starijih osoba koje nose proteze i imaju snižen zagriz.

Angularni heilitis se može pojaviti i u slučaju nedostaka vitamina B skupine i to najčešće vitamina B2 (riboflavin). Ukoliko je nužna terapija, potrebno je dati preparate vitamina B skupine.

    LJUŠTENJE JEZIKA

- Gastritične tegobe Ako se sluznica jezika Ijušti i to u strogo ograničenim područjima, riječ je o eksfolijativnom glositisu. Simptomi su peckanje jezika i pojačana osjetljivost jezika na kiselo. Simptomi se povremeno smiruju i ponovno pogoršavaju.

Kako je jezik sastavni dio probavnog trakta, sve bolesti koje se dešavaju sa želucem mogu se očitovati i na jeziku. Bolesnik čak ne mora imati simptome gastritisa da bi se ovakve promjene očitovale na sluznici jezika. Ove promjene jezika mogu biti prvi znak postojanja gastričnih tegoba.

   HRONIČNI ATROFIČNI STOMPATITIS

- Stanje u postmenopauzi Ova dijagnoza, prije svega, opisuje stanje oralne sluznice a ne i bolest, budući da se vezuje uz dob osobe. Oboljele su žene i vezuje se na period postmenopauze. Nakon ulaska žene u menopauzu i promjena u hormonalnom statusu, sve sluznice u organizmu postaju tanke i atrofične, pa tako i sluznica usta. Sluznica je stanjena i atrofična, ali bez drugih patoloških promjena. Prisutan je simptom peckanja i žarenja u ustima. Na takav način izmijenjena sluznica puno je osjetljivija, a i podložnija je upalnim promjenama budući da na taj način gubi dio vlastite nespecifične obrane.

   MJEHURIĆI NA USNICI, NEPCU i ZUBNOM MESU

- Oralni herpes Pojavi bolesti prethodi samo subjektivni osjećaj peckanja i žarenja. Klinički se pojavljuje eritem i izbijanje sitnih mjehurića koji pucaju i prelaze u kruste. Lokalizacija ovih patoloških promjena je na usnici, nepcu i zubnom mesu (gingivi). Uglavnom se javljaju u slučajevima oslabljenog imuniteta (imunosuprimirane osobe, stres, iscrpljujuće hronične bolesti). Prvi kontakt s virusom herpesa je u djetinjstvu kada je klinička slika daleko burnija. Nakon toga, virus ostaje u jednoj mirnoj, latentnoj fazi u ganglijima. U trenutku koji pogoduje njegovoj aktivaciji „prošeće se" duž grane živca i manifestira na usnici, nepcu i gingivi.

   NEUGODAN OSJEĆAJ PECKANJA

- Autoimuna oboljenja Neugodan osjećaj peckanja u ustima može biti simptom oboljenja pod imenom oralni lihen ruber, što je česta bolest oralne sluznice. Ubraja se u mukokutane autoimune bolesti. Češće obolijevaju žene i to srednje i starije životne dobi. Bolest je još uvijek nerazjašnjenog uzroka. Navode se bolesti jetre, metaboličke bolesti i to osobito diabetes melitus.

   STRAH OD CANDIDE

U ambulante često dolaze i osobe koje su u paničnom strahu da imaju gljivicu Candidu u ustima. Uostalom, pa što ako je imaju. Candida albicans je sastavni dio oralne flore i ne predstavlja patološki nalaz.

Ukoliko je iskorijenimo dugotrajnom primjenom antimikotika, poremetiti će se uravnoteženost oralne flore i omogućit će se daleko patogenijim mikroorganizmima da se nastane na sluznici usta i tako napraviti više štete nego koristi.


LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
3826389