Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

28.11.2007.

13 PRAVILA VITKOSTI

1. "Od ponedjeljka sam na dijeti"
Izgovor svih izgovora! Baš kao da će u ponedjeljak (koji je najomraženiji dan u tjednu), sve biti jednostavnije. Ovo je primjer kako se izgovara osoba koja još uvijek nema dovoljno motivacije da započne dijetu, ali zato ima veliki strah od neuspjeha.
Za početak, posavjetujte se sa stručnjakom o tome koliko kilograma doista trebate smršaviti (možda ne 10, već samo 5) i koji je oblik dijete za vas najprikladniji (možda manje okrutan nego što zamišljate). Kad jednom odredite jasan cilj i razumnu strategija, ne preostaje vam ništa drugo nego doista započeti dijetu. Kada? Sigurno ne "u ponedjeljak'! Započnite u trenutku kada ste stvarno mirni i zadovoljni ostalim dijelovima svoga života.

2. "Čemu žrtva, ionako neću biti vitka"
Od djetinjstva slušate kako ste vi jedna od onih prirodnih debeljuca. Primjećujete to svaki dan, gledajući svoju najbolju prijateljicu koja jede koliko želi a i dalje je mršava, dok se vi debljate i od samog prolaska pokraj slastičarnice. I na kraju se mirite s time da ćete cijeli život imati višak kilograma.
• SAVJET Geni su bitna stvar, svi smo od roditelja naslijedili ili sklonost debljanju ili sposobnost da sagorimo sve što pojedemo. Ali i osobe nasljedno krupnije građe mogu poboljšati svoju figuru. Važno je samo postaviti realne ciljeve dijete, u skladu s vlastitom tjelesnom građom.

3. "Čini mi se da svi paze koliko jedu"
Svaki put kad netko započne razgovor o težini, osjećate se prozvano? A nakon cjelodnevnog dokazivanja rođacima i prijateljima da radite što treba, navečer se tješite kolačima.
• SAVJET Pobijedite taj osjećaj jednostavno ponavljajući činjenicu da nitko nije centar svijeta. Drugi ljudi vide ono što im pokazujemo. To ne moraju nužno biti naši nedostaci.

4. "Izgubila sam račun o unosu kalorija"
Kad ste na dijeti, najčešće ste zadubljeni u bilježnicu u kojoj vodite evidenciju o sastojcima i količini pojedene hrane. Odjednom zaboravite zabilježiti te odmah to protumačite kao znak sudbine i spremno prekidate dijetu časteći se kriškom torte.
Važno je ne obeshrabriti se. Sto se tiče zbrajanja kalorija, opustite se malo: korisno je znati koliko kalorija imaju namirnice, ali ne treba pretjerivati.

5. "Umorna sam od vaganja"
Kad god ju ugledate, morate se na nju popeti, i njezina 'presuda' utječe na to kako ćete se osjećati toga dana. Živnete čim na vagi očitate kilogram manje, a onda - zbogom dijeti!
• SAVJET Važite se samo jedanput tjedno, i to ujutro prije doručka. To je i jedini način da se objektivno procjene promjene težine. Zbog hormonskih razloga i stresa organizam prolazi kroz razdoblja tijekom kojih težina može ostati stabilna iako jedete manje. Pokušajte svakodnevno vaganje zamijeniti provjerom pred ogledalom svakoga jutra. Sjećate se onih oblina kojih sada više nema? Uviđajući da oblik vašeg tijela postaje vitkiji, i da će postajati sve bolji, nećete se tako lako početi sažalijevati.

6. "Njegovi me stalno pozivaju na ručak"
Štrukli sa sirom, pečenje s krumpirom, torta i orahnjača - to je jelovnik koji 'trpite' zadnjih nekoliko nedjelja, točnije otkad ste s novim partnerom, koji ima samo jednu manu - obitelj koja voli dobro jesti. Prisiljeni ste odlučiti: ili debela i u društvu, ili mršava i sama.
• SAVJET Pokaže li se teškim raspravljati o korisnosti dijete s njegovim roditeljima, pribjegnite ipak maloj laži: recite da ste na dijeti zbog alergije. Drugi je način da prihvatite poziv samo svake druge nedjelje.

7. "Nervozna ne mogu na dijetu"
Partner je zaboravio na vašu godišnjicu, šef vas je'oprao'pred kolegama... Čini vam se kao da su se svi urotili da vam pokidaju živce. Uznemireni, hitate kući s mišlju daje rješenje tamo, na dohvat ruke. Čokolada!
• SAVJET Ako ste navikli tješiti se hranom, prije dijete odredite alternativne načine utjehe. Prvi je korak priznati da ste bijesni, a drugi pronaći način da bijes izbacite iz sebe bez prejedanja. Pokušajte sa šetnjama, udarajte jastuk, plešite... Važno je samo ostati što dalje od hladnjaka!

8. "Nakon ove čokolade vježbam"
Ispraviti slatke grijehe vježbanjem, dobro je rješenje. Problem nastaje kada se to počne primjenjivati pretjerano strogo. Ako nakon svakog sitnog prekršaja u dijeti završite u teretani progonjeni osjećajem krivnje, trebate se zamisliti. Dugoročni rezultat ne može biti drugo nego stres.
• SAVJET Osjećaj krivnje nikad nije dobar. Naučiti živjeti s vlastitim slabostima najbolji je način da prestanete kršiti pravila. Radije predvidite vrijeme za '
mali grijeh' (recimo jednom tjednom). Promislite i zašto se tako ponašate. Možda prečesto'griješite'jer ste za dijetu izabrali krivi trenutak u životu (previše briga, premalo energije). Možda ste na prestrogoj dijeti i jedete hranu koja vam ne daje nikakvo zadovoljstvo.
9. "Salata za ručak, salata za večeru"
Rikula, endivija, komorač, dan za danom, bez ikakvih začina. Na kraju tjedna osjećate se više poput koze nego poput Kate Moss. Jedina je razlika u tome što koza ne zna za pizzu s četiri sira, a vi se osjećate jadno svaki put kada sjednete za stol. Krajnja opasnost da podlegnete kušnji!"
• SAVJET Ako ručak i večera postanu napor, neizbježna je želja za prekidom dijete. Dobro je jesti salate, no pokušajte im okus obogatiti začinima kao što su origano, luk ili crvena paprika.

10. "Krafna me privlači više od njega"
Nakon tjedan dana dijete potpuno ste bez snage i to se odražava na vaš spolni život: vaši su erotski snovi ispunjeni tanjurima tjestenine i kolačima, a u časopisu vas više privlače recepti nego slike Georgea Cloonevja. U jednom trenutku pomišljate:'Moram ponovno početi jesti, to je jedino rješenje da dođem k sebi.'
• SAVJET U jednome imate pravo: da biste obnovili energiju, morate ponovno početi jesti - ali ne nužno krafne za ručak i večeru. Kada su prehrambena odricanja prestroga, normalno je da gubimo snagu, a time i spolnu želju. Rješenje je revidirati dijetu. Pokušajte ju obogatiti i dozvolite si u društvu partnera jedan tanjur jela za kojim najviše čeznete.

11. "Pronaći ću novu formulu"
Pola plaće trošite na kreme, tablete i čajeve za'mršavljenje bez gladi', vjerujući da ćete jednom naići na preparat pomoću kojeg ćete doista kilograme izgubiti kao čarolijom.
• SAVJET Ne postoje čarobni pripravci za mršavljenje bez odricanja. Dijeta je poput posla, nešto što se uči iz dana u dan, a rezultati se vide tek nakon  nekog vremena, a najviše na kraju.

12. "Sam pogled na pekaru baca me u krizu"
Ono jučer je bio samo trenutak nepažnje, ponavljate u sebi prolazeći pokraj pekare. Ali to je jače od vas! Kad ste u PMS-u, dovoljan je samo miris peciva da padnete zamku.
• SAVJET Gledati nije grijeh, no da biste izbjegli svako iskušenje, idite kući drugom ulicom. Osim toga, uvjerite se daje vaša ljubav s francuzom samo odgođena do dana kad završi dijeta. Osjećate li daje to za vas preveliko odricanje, pojedite samo komadić, u društvu, možda uz kavu s prijateljicom. Kad smo sami, lakše gubimo kontrolu, posebno nakon dugotrajnog odricanja od hrane.

13. "Od danas više ne idem na večere"
Ne želite da prijatelji saznaju kako se vi bavite tim 'dijetnim glupostima', pa radije jedete sami i odbijate pozive za izlazak. Grozno!
SAVJET Biti na dijeti znak je brige za zdravlje, stoga se nemate čega sramiti. Postoje i
mali trikovi kako da uživate u restoranu bez prejedanja. Prije odlaska popijte dijetni voćni sok ili pojedite malo sirovog povrća. Pojedite skromni ručak i malu užinu kasno poslije podne. U restoranu naručite samo predjelo i desert, ili samo glavno jelo i prilog. Ako ste previše pojeli, sljedećih dana iz prehrane izbacite 10 do 15 grama kruha ili 5 grama tjestenine.


LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
4004855