Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

24.06.2007.

KAD SE POSVADJAJU MIRIS I ZNOJ

Kad ljetna vrelina počne da žeže, nemoguće je sakriti higijenske navike. Sve se vidi, ili da budemo sasvim precizni, sve se osjeća. Posezanje za parfemima (prastari trik), dezodoransima i antiperspirantima sve je više problem, a ne rješenje.
Ime rješenja je sasvim jednostavno, a zvučno - čistoća. Ona ne izlazi iz mode, naprotiv! I nije ni približno skupa kao sve kamuflažne mirisne novotarije. Osim toga, tu je i zahvalnost svih koji još imaju razvijeno čulo mirisa.
No, najprije nešto o znojenju. Ono je fiziološka odlika ljudskog tijela. Postoje dvije vrste znoja, jer postoje i dvije vrste znojnih žlijezda.
 
Dvije vrste znoja
 
Apokrine znojne žlijezde (nalaze se pretežno ispod pazuha, kao i u predjelu genitalija i čmara, dojki, pupka) aktiviraju se poslije puberteta i sve vrijeme izlučuju apokrini znoj, doduše u malim količinama. Taj znoj se sastoji pretežno od organskih materija (amonijak, lipidi, mliječna kiselina, ugljovodici itd.) i inicijalno je bez mirisa i kisele hemijske reakcije, a kod 10 posto ljudi boja mu je žuta, plava ili zelena (zbog prisustva pigmenta lipofuscina).
Apokrini znoj je jedna od sekundarnih polnih odlika i naširoko se diskutira o postojanju i ulozi feromona (ljubavnih, mirisnih poruka tijela).
Ekrine znojne žlijezde raspoređene su po cijeloj koži i luče znoj od rođenja do duboke starosti. Ukupno ih ima oko dva miliona. Najviše ih je na dlanovima i tabanima. Količina izlučenog ekrinog znoja varira. U ekstremnim slučajevima moguće je izlučiti i do 12 litara znoja za 24 sata. Ekrini znoj je bistar, bez mirisa, slanog ukusa. Sastoji se od oko 99 procenata vode, a do jedan posto su čvrste materije (natrij, kalij, hlor, mliječna kiselina, urea itd). Stvara kiselu hemijsku reakciju na površini kože, a zajedno sa sebu-mom (lojem koji luče lojne žlijezde) formira zaštitni, emulzioni omotač na površini kože.
Ekrini znoj je značajan učesnik u reguliranju tjelesne temperature čovjeka. Naime, „skok" temperature, bez obzira na uzrok, „diže" temperaturu i u centru za termoregulaciju (u hipotalamusu) odakle se nervnim vlaknima šalje „SOS signal" do znojnih žlijezda da hitno počnu pojačano lučenje ekrinog znoja. Isparavanjem tog znoja sa površine kože tjelesna temperatura se snižava, a organizam hladi.
 
Kad zamirišu...
I sve je divno i krasno do prvog, neprijatnog, mirisnog šoka u ljetne dane koji nas obično „strefi" od bliskog „sapatnika" u javnom prevozu, ali i u mnogobrojnim drugim situacijama.
Neprijatan miris znoja nastaje zbog aktivnosti saprofitnih bakterija na površini kože. One razgrađuju znoj, kao i izumrle (rožaste) ćelije koje napuštaju površinu kože i sintetizira se amonijak, kao i slobodne masne kiseline koje su krivci za neprijatne mirise.
Osim toga, povišen pH kože (alkalan) i vlažan rožasti sloj su idealni preduslovi za infekciju gljivicama. Šta nam je činiti? U raznim krajevima planete razna su bila (negdje i ostala) pomagala - sirće, sok od limuna, alkohol, pijesak, zemlja. U borbi protiv znojnog odora voda i sapun su oružje broj jedan, ali popularnost im je, izgleda, prilično ugrožena pred naletom sile dezodoranasa i antiperspiranata. Tako, naprimjer, 90 posto stanovnika Sjedinjenih Američkih Država redovno koristi parfimisane hemikalije (u spreju, rollon, stiku ili kremu) za sprečavanje neprijatnog mirisa (dezodoransi) i kontrolu znojenja (antiperspiranti). Koliko ih se redovno kupa nije statistički obrađeno. Vjerovatno ni kod nas nije mnogo drugačije.
S druge strane, sve češća su upozorenja o kancerogenosti određenih sastojaka dezodoranasa i antiperspiranata (aluminijeve i cirkonijeve soli, parabeni, ftalati, butilhidroksitoluen i dr).
Njihova redovna primjena u zoni ispod pazuha, naročito do jedan sat nakon brijanja, povezuje se sa učestalijom pojavom raka dojke. Navodno, toksini penetriraju dovoljno duboko i mogu izazvati mutacije DNK ćelija.
Za sada, čvrstih dokaza nema, ali je sprovedeno više studija koje na to pokušavaju ukazati. U jednom od istraživanja ustanovljeno je da više od 90 posto žena koristi antiperspirante i odstranjuje dlačice u pazušnim jamama, ali da su one koje su sa njihovom upotrebom počele prije 16. godine i pri tome se brijale ispod pazuha češće obolijevale od raka dojke.
Aluminij hlorhidrat se nalazi u dezodoransima i antiperspirantima. Riječ je o jednoj od aluminijevih soli koje su, inače, „osumnjičene" da mogu pospješiti pojavu raka dojke, a pominje se i veza sa učestalijom pojavom Alzheimerove bolesti.
 
 Na optuženičkoj klupi
 
Konzervansi parabeni također su pod lupom. Oni podražavaju aktivnost estrogena u ćeliji. Neki naučnici smatraju da akumulacija parabena u tkivu dojki može doprinijeti razvoju bolesti, a utvrđeno je njihovo prisustvo u tkivu zloćudnih tumora dojke.
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA), pod čijom su jurisdikcijom i preparati protiv znojenja i neprijatnih mirisa znoja, za sada nema dokaze o kancerogenosti nekih sastojaka.
U budućnosti bi trebalo indentificirati (ako postoje) specifične hemikalije koje su uzrok obolijevanja. Svi proizvodi morali bi biti testirani, a dugotrajni efekti njihove primjene bili bi praćeni cijelo vrijeme. Antiperspiranti sadrže kao aktivne agense soli metala (prije svega, aluminij hlorhidrat i aluminij cirkonij hlorhidrat glicinski kompleks) koji formiraju fizičku barijeru na kraju znojnog kanala i tako smanjuju znojenje.
S obzirom na to da se nanose samo na male površine, a znojnih žlijezda je između dvije i pet miliona na koži, nema značajnijeg remećenja lučenja znoja. Osim toga, zabluda je da se preko kože „izbacuju" toksini iz organizma, te da se primjenom antiperspiranata taj proces sprečava. To je posao jetre i bubrega, a znoj je zapravo voda sa jedan posto neorganskih i organskih supstanci koje nisu toksične.
Dezodoransi sadrže i antimikrobne agense koji trebaju eliminirati bakterije - izazivače neprijatnog mirisa znoja. O tome, da li da koristimo antiperspirante i dezodoranse, morat ćemo izgleda odlučiti sami. Važno je uvijek ispitati da li postoji i drugi način da ostanemo i zdravi i mirisni.
 
Rješenje uvijek postoji
 
1. Redovno pranje kože, naročito ispod pazuha. Čak i ako nanosimo dezodorans i/ili antiperspirant koža mora biti čista i suha. Ako se neprijatan miris znoja ponovo pojavi, nećete ga „ubiti" novim zalijevanjem parfemom iz pomenutih preparata.
2. Nemojte nanositi dezodoranse i antiperspirante bar nekoliko sati posije uklanjanja dlačica ispod pazuha.
3. Obratite pažnju na sastav preparata i rok upotrebe kako biste izbjegli alergijske reakcije ili iritaciju kože. Na primjer, parabeni i parfemi koji se nalaze u industrijskim dezodoransima i antiperspirantima su česti alergeni.
4. Ako imate bilo kakve rezerve, koristite herbalne dezodoranse bez konzervanasa. U svijetu, a i kod nas, postoje čitave kolekcije preparata koje su označene kao organske što znači da nijedan njihov sastojak nije sintetički dobijen nego je prirodnog, kontroliranog porijekla, a osim toga ispunjava vrlo visoke standarde o neškodljivosti i po korisnika i po okolinu.

LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
4005007