Prirodna kozmetika

Pretvorite kuhinju u salon ljepote...

07.06.2007.

Četiri faze „narančine kore"

Promjene pri „narančinoj kori" prvenstveno obuhvaćaju ćelijsko tkivo tkivo kože i to naročito masno i vezivno potkožje, te krvne i limfne žile. Sam proces, brzina i obujam nastanka celulita dosta je individualan, iako se u pravilu mogu razlučiti četiri osnovne faze njegova nastanka.
1. U prvoj fazi u masnim ćelijama dolazi do nakupljanja vode (edemi) i masti pa one povećavaju svoj volumen.
2. U drugoj fazi, povećane masne ćelije počinju pritiskati susjedne krvne i limfne žile. Zbog toga dolazi do slabije opskrbe tkiva s kisikom i hranjivim tvarima, što dovodi do nakupljanja toksičnih tvari koje takav, otežani krvotok, ne može eliminirati.
3. U trećoj fazi opaža se otvrdnuće i zadebljanje vezivnih kolagenskih niti. Broj elastičnih vlakana se smanjuje, a koža na tim predjelima postaje tanja. U ovoj fazi se celulit počinje izražavati izvana (poput narančine kore).
4. Za četvrtu fazu (sklerozna faza) je značajno da se čvrsti čvorići mogu opipati. U toj fazi u celulitom obuhvaćenim područjima česte su i bolne upale potkožnog masnog i vezivnog tkiva (aseptična upala).
Uzroci nastanka celulita
Od mnogobrojnih faktora koji mogu utjecat na nastanak celulita, najvažniji među njima svakako su:
• genetski;
• hormonski (naročito estrogen);
• psihološki (hronični stres);
• nepravilna prehrana;
• tjelesna konstitucija;
• neadekvatna tjelesna aktivnost;
• pušenje.
Zašto ga muškarci imaju manje (ili nemaju)?
Muškarci su, u odnosu na žene, u vezi sa nastankom „narančine kore", u višestrukoj prednosti. Osnovni razlozi su razlike u hormonalnom sistemu (prije svega se to odnosi na estrogen) i strukturi vezivnog i potkožnog tkiva. Otporne kolagenske niti muškog tkiva su međusobno čvrsto prepletene i manje rastezljive nego li kod ženskog spola. To je ujedno i razlog zašto se masti kod muškaraca ravnomjernije raspoređuju i ne uzrokuju nastajanje celulita. No, u posljednje vrijeme ni muški spol nije pošteđen. Nažalost, osim prirodne produkcije hormona, sve smo više pod udarom onih koje uzimamo izvana, bilo namjerno (npr. lijekovi) ili ne (npr. prehranom).
Posebna opasnost krije se u konzumiranju hrane animalnog porijekla. Naime, životinjama se zbog povećanja težine i bržeg rasta i razvoja (prirasta) u hranu dodaju hormoni za poticanje rasta.
Danas se zna da su mnogi zdravstveni poremećaji povezani s konzumiranjem hormona iz takove hrane. Upravo je to jedan od razloga što se celulit sve više javlja i kod muškaraca.
07.06.2007.

CELULIT

Proljeće i ljeto su razdoblja kada se sve više razmišlja o njezi tijela. Dolaskom toplijih dana najuočljiviji nedostaci su oni na tijelu, pa je i razumljivo da okupiraju našu pažnju.
Prema nedavnim istraživanjima od celulita trpi približno 80 posto žena razvijenoga svijeta i potrebno ga je shvatiti ne samo kao estetski već i kao zdravstveni problem. Neki će možda biti sumnjičavi i odustati prije samog početka, no treba znati da je upravo ljeto pravo vrijeme za promjene. Iskoristite vrijeme kada procesi u organizmu prate prirodni energetski tok - dokazano je da se ljeti brže mršavi i lakše uklanja celulit.
Celulit je kompleksan problem, pa je stoga i njegovo uklanjanje kompleksno. To je dugotrajan proces, koji uvelike ovisi o ustrajnosti i strpljenju. Niti jedna, dosad poznata metoda, sama po sebi nije uspješna, no moguće je značajno smanjiti njegovo vanjsko izražavanje te usporiti njegovo napredovanje.
Estetski izgled te smanjenje zdravstvenih problema lako ćemo postići kombiniranjem različitih pristupa. Među njima svakako su nezaobilazni pravilna prehrana i primjerena, tjelesna aktivnost.
 
                    PRVI ZNAK STAROSTI
   Kraj proljeća i početak ljeta je vrijeme kada djevojke i mlade žene najčešće razmišljaju o celulitu. U tom periodu naječšće podvrgavaju svoju kožu detaljnim analizama i postaju veoma nesretne kada uoče prve ili, u gorem slučaju, već uveliko prisutne znakove celulita. U oba slučaja nastoji se naći brzo i efikasno rješenja koje, nažalost, ne postoji.
Takvo ponašanje je pogrešno, jer o celulitu, odnosno o izgledu kože, treba razmišljati tokom cijele godine, bolje reći tokom čitavog života ako želimo da koža bude poput svile, bez celulita.
Celulit je, naime, hronična upalna i degenerativna bolest vezivnog tkiva kože,naročito njenih elastičnih vezivnih vlakana, pri čemu ženski spolni hormon estrogen i nasljedni faktori igraju glavnu ulogu. Međutim, za nastanak celulita odgovoran je i čitav niz dodatnih faktora koje treba poznavati i koliko je moguće ne dozvoliti njihovo djelovanje.
    Gdje se prvo uočavaju znakovi celulita
   Prvi znaci celulita najranije se uočavaju na dijelovima kože gdje je potkožno masno tkivo najjače razvijeno. To su natkoljenica, trbuh i stražnjica. U početnoj fazi celulita ti dijelovi imaju nižu temperaturu u odnosu na okolinu. Na koži još ne postoje golim okom jasno vidljive promjene. Ali, nakon bočnog pritiska na kožu palcem i kažiprstom uočavaju se nabori i sitne neravnine. Tokom vremena neravnine kože postaju uočljive golim okom i bez bočnog pritiska. Koža je neravna, a pipanjem se osjete čvorovi - to je već faza razvijenog celulita i znak za zabrinutost. Tada su poremećaji takvog stepena da imaju za posljedicu i poremećaje cirkulacije. Ti se poremećaji manifestiraju prvo oko skočnih zglobova. Koža u predjelu skočnih zglobova je otečena, a otok se ne povlači ni nakon noćnog odmora. Noge postaju teške, a hod otežan.
U tom periodu celulit je primjetan i na drugim dijelovima tijela, uključujući kožu koljena, podlaktica, grudnog koša, kožu dojki i vrata. Elastičnost kože je smanjena, ona je tvrda, a površina joj je gruba, a na dodir je i bolna.
    Zašto nastaje "narađina kora"?
   Pojava celulita najčešće se vezuje za povećanu ili prekomjernu tjelesnu težinu. Međutim, celulit se može pojaviti i kod mršavih žena, mada je debljina najvažniji fator. To je ujedno faktor na koji se najviše može utjecati promjenom načina ishrane i povećanom fizičkom aktivnosti. Celulit se javlja kod žena nakon dvadesete godine života. To je period kada su spolne žlijezde najaktivnije. Ženski spolni hormon odgovoran je za nastanak celulita, ali uz djelovanje još drugih faktora, a to su način života, prehrana i pušenje. Osnovni poremećaj kod celulita je na nivou ćelija koje proizvode vezivna vlakna. Vezivna vlakna učvršćuju zidove krvnih sudova i ne dozvoljavaju prevelik izlazak tečnog dijela krvi u okolinu.
Kod osoba kod kojih se razvija celulit vezivna vlakna se raspoređuju u paralelne snopove i tako dozvoljavaju preveliko nakupljanje tečnosti u tkivu kože. U koži se pojačano nakupljaju toksične supstance jer se tečnost iz kože sporo i nedovoljno ponovo vraća u sistem cirkulacije. Kod muškaraca i žena kod kojih se ne razvija celulit, a to su žene kod kojih ima više androgenih hormona u krvi, vezivna vlakna su isprepletena u formi mreže i ne dozvoljavaju nastanak celulita.
Kakav će biti raspored vezivnih vlakna, kao i metabolizam ćelija koje proizvode vezivna vlakna zavisi od nasljednih elemenata. Patološki procesi koji se razvijaju u toku nastanka celulita dosta su kompleksni. Ono što je važno znati da bi se moglo preventivno djelovati i spriječiti nastanak celulita, jeste da oslabljena cirkulacija i nagomilavanje slobodnih radikala u tkivu, te povećan unos hrane uz smanjenu potrošnju kao posljedica reducirane fizičke aktivnosti ili hormonalnih poremećaja, dovode u krajnjoj fazi do izgleda kože poput narančine kore. Pored navedenih faktora, pušenje je vrlo važan štetni faktor u nastanku celulita, jer smanjuje oksidacione procese u organizmu, smanjuje snabdijevanje ćelija neophodnim kisikom, a oštećujući krvne sudove smanjuje i snabdijevanje ćelija hranjivim supstancama te dovodi do pojačanog stvaranja slobodnih radikala u tkivu.
Ukratko: Možemo slobodno reći da je celulit vidljiv znak starenja kože kao posljedica usporenog metabolizma.
    Kako spriječiti nastanak celulita?
   U sprečavanju nastanka celulita treba obratiti pažnju na način prehrane, fizičku aktivnost, redovnu masažu i njegu kože i prestanak pušenja. Ishrana mora biti bogata svježim voćem, svježim ili samo barenim u vodi povrćem. Polifenoli prisutni u svježem voću i zelenom čaju usporavaju starenje tkiva i ubrzavaju metabolizam.
Namirnice bogate kalijem, na pr. banana, krompir, paradajz, poboljšavaju odstranjenje tekućine iz organizma, dakle djeluju diuretski, a samim tim povoljno djeluju na sprečavanje nastanka celulita.
Povrće je bogato vitaminima, mineralima i vlaknima. Svi ti sastojci izvrsno čiste organizam od toksina, poboljšavaju tonus tkiva i sprečavaju prerano starenje, ne samo kože, nego i cijelog organizma. Redovnim pilingom i utrljavanjem hranjivih krema u kožu poboljšava se cirkulacija, hrane se ćelije, lakše i brže odstranjuju nagomilani toksini i tako se sprečava prerano starenje kože i nastanak celulita. Ishrana bez masnoća životinjskog porijekla djeluje veoma povoljno u prevenciji celulita. U ishrani treba da dominira meso ribe, a kao masnoća maslinovo ulje.
Svakodnevne tjelesne vježbe na čistom zraku i šetnja u prirodi, aktiviraju cirkulaciju, poboljšavaju snabdijevanje tkiva kiseonikom i djeluju preventivno u nastanku čitavog niza oboljenja, pa tako i u prevenciji nastanka celulita.
I konačno, ali nikako na zadnjem mjestu, prestanak pušenja je veoma važan preduslov u uspješnoj borbi protiv celulita.

LICE

KOSA
Kosa
Njega kose
Boja kose
Kosa zimi
Kratka ili duga kosa
Još nešto o kosi
Kad kosa progovori
Opasne frizure
Kosa i nokti - ogledalo zdravlja
Trikovi za njegu kose
Frizura prema obliku lica
3 pitanja prije šišanja
Savjeti za bojenje
Nemoguće češljanje
Godine se ogledaju u kosi
Ženska ćelavost
Godine se ogledaju u kosi
Četka za kosu sa eteričnim uljem
Lijepa kosa za 10 minuta
Sta vasa frizura govori o vama

SUHA KOSA
Recept br.1

Recept br.2
Recepti sa maslinovim uljem

MASNA KOSA
Obloga

Recept br.1
Recept br.2
Recept br.3 s bijelim lukom
Slaba kosa

PROTIV PERUTI
Recept protiv peruti i opadanja
Recept protiv peruti od luka
U borbi protiv peruti

PROTIV OPADANJA
Recept br.1

Recept br. 2 - od koprive
Recept br. 3 protiv opadanja kose
Tonik protiv opadanja i peruti

KORIJEN KOSE
Jačanje korijena - rec. br.1

Jačanje korijena - rec. br.2
Prirodno sušenje kose
Masaža korijena kose
Kvrge na tjemenu

ZA SJAJNU KOSU
Maska za kosu br. 1
Maska za kosu br. 2
Maska za kosu br. 3
Recept za crvenu kosu
Maske za sjajnu kosu
Limun za zdrav izgled kose
Sirće za sjaj kose
Hibiskus za crvenu kosu
jaj za crvenu kosu

ZDRAVLJE

Riječnik pojmova
Prehrana za dugovječnost
Koliko vode trebamo piti
Puno tekućine uz vitamin C
Zeleni čaj
Trećina bolesti zbog nezdravog života
Kadulja nije samo za ispiranje usne šupljine
Istraživanja o roku plodnosti žena
Hipohondrija - Umisljanje bolesti
Birajte tvrdo
Male tajne dobrog zdravlja
Nahranite kožu iznutra
7 zlatnih pravila zdravlja
Od čega boli glava?
Med protiv kašlja
Šta jesti za blistav ten?
Smanjite stres
Duševna snaga
Glavobolja u tanjuru
Kako se odbraniti od virusa i bakterija
Bijeli luk uklanja bol u uhu
Sačuvajte vid
Bolesti po izgledu tijela
Grlobolja
Dobra hrana smanjuje povrede
Sprijecite gubitak vitamina D
Izgledajte mlađe 10 godina
Ublažite tegobe dlanovima
Samopouzdanje
Beauty sleep
Ishrana djece od 2.godine života
Zeleniš smiruje bijes
Zdravlje u šarenici oka
Anksioznost
Šta izaziva žgaravicu
Pijmo vodu
Rijesite se kompleksa

AROMATERAPIJA
Mirisna abeceda
Vrste mirisa
Kako koristiti eterična ulja
Za zdravlje i ljepotu
Biljna ulja
15 Pravila
Za ljepotu
Tonici za čišćenje lica
Kad pomažu masna ulja
Čudotvorni trio
Olakšajte tegobe
Masaža aromaterapijom
Slučajni lijek
Opuštajuća kupka
Treba znati
Kozmetički recepti
Kupke za opuštanje
Kupka-živčana napetost
Kupka-živčana razdraženost
Jojoba
Napravite sami ulje
Nesanica

NJEGA BEBA I DJECE
Tjemenica
Bijele naslage u usnoj supljini
Ceremonija spavanja
Koliko dugo traje bebino kupanje


TIJELO...NOGE
ČVRSTO TIJELO I VITKA LINIJA
Kako do ravnog trbuha
Pozitivnim mislima do vitkosti
13 pravila vitkosti
Njega tijela
Mlijeko za zdravo tijelo
Zablude o njezi kože
Povrće za lijep ten
Šta kaže koža?
Ako želite mišiće, pijte mlijeko
Slaba cirkulacija
Ima nešto bolje od stroge dijete
U voću je ključ vitkosti
Njega tijela voćem
Koža dekoltea i grudi
Čvrste grudi
Deset savjeta za pravilnu ishranu
52 savjeta za dijetu
Jedite viljuškom
Kopriva u kozmetici

CELULIT
Četiri faze "narandžine" kore
Anticelulitna dijeta - jelovnik od tri dana
Anticelulitna dijeta - jelovnik od sedam dana
Pomažu čaj, kupke i masaže
Kupka s bršljanom
Kupka od soli i đumbira u prahu
Započnite dan tuširanjem
Ulje cimetovca ne koristiti protiv celulita
Borite se protiv celulita
Čajevi protiv celulita
- Celulit

TEGOBE S KOŽOM
Med i lišaji
Riješite se bubuljica na leđima
Jedan od uzroka starenja kože
Melem za sitne gnojne čvoriće
Gljivične bolesti - napad na vlažnu kožu
Za osjetljivu kožu tijela
Suha koža
Kako se riješiti bradavica
Pidinaza - jetrene pjege
Mast protiv urtikarije
Kako liječiti modrice
Za satensku kožu
Razlozi preranog starenja kože
Melem protiv strija
Za hladne dane

SUNČANJE
Sunčanje, ali oprez
Sunčane opekotine
Paradajzom protiv opeklina
Opekotine
TEST - koliko vam je koža otporna na sunce
Solarij
Preplanulost iz tube ili spreja
Djeca na suncu
Nakon sunčanja
Još nešto nakon sunčanja
U more mokre kose
Neprijatelji kože
Trikovi ljepote
Neprijatelj kože

MASAŽA
Pet pravila masaže
Masaža za bebe
Čokoladna masaža
Uživajte u dvoje

PILINZI
Piling br.2
Piling br.3
Piling br.4 od šećera

KUPKE
Sumporna kupka

Kupka u pšeničnim mekinjama
Kupka u blatu
Kupka u ekstraktu hrastove kore
Kupka u morskoj soli
Kupka u limunu
Kupka u lipovom cvijetu
Kupka u ružmarinu
Kupka za opuštanje
Kupke od eteričnih ulja
Kupka protiv nesanice
Kupke za tijelo
Kupka za smirenje
Njega tijela citrusima
Kupke za opuštanje
Kuglice za kupanje
Kupka - živčana razdraženost
Inhalacije
Kupke od meda

SAUNA

ZNOJ
Kad se posvadjaju znoj i miris
Kako smanjiti znojenje
Znojenje stopala

ZDRAVE NOGE
Piling za noge
Kurje oči i zadebljanja
Rotkva i hren za kurje oči
Šljive za žuljeve
Zdrava i lijepa stopala
Problemi sa stopalima
Vježbe za cirkulaciju nogu
Za proširene vene
Protiv oticanja nogu
Kurje oko
Bolesti nogu
Visoke pete

DEPILACIJA
Nakon brijanja i depilacije
Metvica smanjuje dlakavost
Infekcija korijena dlake


NEŠTO O VITAMINIMA, VOĆU I POVRĆU I BILJU
Vitamini
Grah
Maslina
Bijeli luk
Luk
Jabuka
Banana ne priznaje starenje
Lubenica
Ananas
Grejfrut
Mango
Narandža
Južno voće - limun
Smokva
Krompir - hranljiv a jeftin
Jaje u kozmetici
I kroz hranu jabuka pomaže koži
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Kroz hranu - regeneracija kože - jabuka
Kroz hranu - rec. br. 2 - jabuka
Luk - kroz hranu
Mrkva
Krastavac
Peršun
Kopar
Paradajz
Jabukovo sirće
Borovnice za bolje pamćenje
Orah
Tikva
Prasa
Divlji kesten
Dobre i loše strane voća
Tajna maslinovog ulja
Bobice pune wellness ideja
Vitamin K
Rotkva za jetru i žuč
Grožđe za ljepotu
Ružičasti grejp
Kupus
Ljekovita pšenica

LJEKOVITO BILJE
Bokvica
Lavanda
Cistus
Kantarion
Neven
Podbjel
Još o nevenu

ZANIMLJIVOSTI
Produžite svoj život
Pet čula
Modni trendovi štete zdravlju
Govor tijela
Muški mozak jeste veći, ali žene svoj bolje koriste
Žene lakše podnose samoću
10 prijatelja svake žene
7 čuvara vaše energije
Dragulji za svaki mjesec I dio
Dragulji za svaki mjesec II dio
Domaćica = opasan posao
Žene teže podnose hladnoću
dragulji umjesto pilula
Pušenje uzrokuje gubitak kose
Usamljenost
Samopouzdanje
Zašto je komunikacija ključna
Zašto su žene gipkije
8 vježbi za sreću
Ljevaci su spretniji
Nestanak plavokosih i crvenokosih
Cink za kosu
Naučimo biti tolerantni
Blagotvorno djelovanje minerala
7 uzroka umora
Djeca koja premalo spavaju
Geni darežljivosti
Zašto ste tromi i pospani
Izmijenite način razmišljanja 1.dio
Izmijenite način razmišljanja 2.dio
Bolesti po izgledu tijela
Bolesti po izgledu tijela
Šta može svjetlo
Dragulji za svaki mjesec III dio
Djeca brže uče na odmoru
Hrana za bistar um
Kratak san poboljšava memoriju
Smijeh
Ta kafa...
Sta govori tvoj osmijeh
Znacenje cvijeca

LIJEČENJE BILJEM
OPĆI DIO - 1.dio
OPĆI DIO - 2.dio
Građa i funkcija ljudskog organizma
Povijest liječenja biljem
Sistem organa za disanje
Probavni sistem
- Usna šupljina
- Želudac
- Tanko i debelo crijevo
- Jetra i žučni mjehur
- Gušterača
Sistem organa za mokrenje
- Bubrezi

- Mokračni mjehur
Nervni ili živčani sistem
- Centralni nervni sistem
- Anatomni nervni sistem
Osjetni organi
Funkcije ljudskog organizma
- Kretanje
- Živci - nervi
- Disanje
- Srce i krvotok
- Krvni optok
- Pritisak
- Krv
- Probava
- Jetra
- Pankreas
- Metabolizam
- Bubrezi
- Čula ili osjetila
Upoznajmo bilje
Branje bilja
Još o bilju
Sušenje
Biljni kalendar
Alkaloidi
Glikozidi i saponini
Eterska ulja
Tanini i pektini
Sluzi, škrob, šećeri
Fitoncidi
Arbutin, holin, antocijan ...
Šta sadrže biljke
Izrada i upotreba biljnih lijekova
Prosti i miješani čajevi
Pojedine mjere za lijekove
Srce i krvotok
- Angina pektoris
- Ateroskleroza
- Nervoza srca
- Slabost srčanog mišića
- Slaba cirkulacija
- Slabokrvnost
- Visok krvni pritisak
- Proširene vene
- Upala vena
- Krvarenje
- Nizak pritisak
Bolesti organa za mokrenje
- Upala bubrega

- Hronična upala bubrega
- Bubrežni kamenci
- Upala mokracnog kanala
- Upala mokracnih kanala
- Prostata
- Abuminurija
- Uremija
- Ešerihija koli
- Brightova bolest
- Mješavina za izmokravanje

Bolesti probavnih organa
- Upala sluznice usne šupljine

- Slab apetit
- Gastritis
- Čir na dvanaestopalačnom crijevu
Bolesti kože
- Ekcem
- Psorijaza
- Lišajevi
- Mehlem za rane, opekotine i ekceme
- Rane, modrice, udarci
- Ulje od kamilice za lice
- Pjege i mrlje na licu
- Celulit
- Ispucana koža
- Sredstva za njegu kože
Bolesti organa za disanje
- Prehlada i hunjavica
- Bronhitis
- Bronhijalna astma
- Upala pluća
Bolesti zivaca
- Nervoza
- Migrena
- Nesanica
Bolesti jetre i žučne kese
- Masna infiltracija jetre
- Hepatitis

BROJAČ POSJETA
4005019